szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szeretünk Raymond és A semmi közepén vígjátéksorozatokból ismert Patricia Heaton új oldaláról mutatkozott be a magyar közönségnek. Főzős sorozatát júliusban láthatták a tévénézők.

Sokan lehetnek – teljes joggal -  szkeptikusok az olyan főzőműsorokkal szemben, amelyekben egy celeb áll a konyhapult mögé.  Patricia azonban játszi könnyedséggel, rutinosan főz, nyilvánvaló volt, nem csak a forgatás előtt félórával vett először a kezébe fakanalat. Persze nem ő az egyetlen híres színész, akiről köztudott, hogy kifejezetten élvezi az efféle foglalatosságot. Többek közt a Született Feleségek egyik sztárja,  Teri Hatcher is szívesen forgolódik a konyhában, sőt főzőtanfolyamokra sem rest beiratkozni. Scarlett Johansson szerint pedig egy finom vacsora elkészítése a legjobb levezetése egy stresszes napnak.

Amúgy Heaton nem szégyelli bevallani, hogy kényszerűségből kezdett főzni. Amikor Clevelandból felköltözött New Yorkba, hogy építeni kezdje színészkarrierjét, kis albérletében gyakran összeütött magának valamit, hogy ezzel is spóroljon. „Partikirálynő” akkor lett, amikor férjhez ment David Hunt színész-rendezőhöz, és egymást követték a bulik, vacsorák közös, új otthonukban. Aztán jöttek a gyerekek – négy fiú –, és az akkor már híres színésznő fontosnak tartotta, hogy hétköznapi anyukaként házi koszttal etesse őket.  Mostanra olyan jártaságra tett szert a konyhában, hogy örömmel elvállalta a Food Network felkérését: főzzön a kamerák előtt.

A tévécsatorna a sorozat júliusi bemutatása alkalmából egy igazi Patricai Heaton-féle házibulit rendezett a budapesti Béterv lakásétteremben. A meghívottakat Bíró Botond Boldizsár látta vendégül, aki maga is éveken keresztül állt színpadon, míg végül pályát módosított. Hogy szeretett és tudott főzni, az nem kétséges, hiszen lakáséttermének ötlete is abból fakadt, hogy ismerősei előszeretettel jelentkeztek be hozzá egy kis kajálásra. Bíró ráébredt, hogy a szórakoztatásnak ez is egy remek formája, és megnyitotta lakáséttermét, ahol időről időre zárt körben ad tematikus vacsorákat, amelyekn többnyire egy-egy illat/fűszer (levendula, jázmin, rozmaring, fahéj stb.) köré építi estjeit.

A „Parti Patricia Heatonnál” est fogásait természetesen a színésznő sorozatában megjelenő ételek inspirálták. Patricia a 25. házassági évfordulójára töltött tojást készített - a Béterv vendégeit mangóval, curry-vel, májjal töltött tojások várták. A színésznő egy  csajos esten  gofrival tálalta a csirkefalatokat. Bíró a lapos tészta helyett omlós gofrigolyókat készített a húshoz, rozmaringos juharszirup-öntettel.   Patricia egyik kedvenc nyári desszertje a joghurtos gyümölcssaláta, a Béterv hobbiszakácsa sárgadinnyéből és más idénygyümölcsökből készítette görög joghurttal és citromos sorbettel.    

Most pedig lássunk egy gyorsan elkészíthető Heaton-féle parti-fogást, meg egy ütős, igazi nyári italt.

Töltött nachos kehely

Hozzávalók:

12 négyzet wonton tésztalapból vagy rétestészta-lapból

1 evőkanál olaj

3 szál aprított újhagyma

25 dkg darált marhahús

1 evőkanál mexikói fűszerkeverék

1 csésze reszelt cheddar sajt

¼ csésze ecetes jalapeno apróra vágva

1/2 konzerv feketebab, öblítve, leszűrve

1 közepes avokádó szeletelve

1/2 csésze paradicsom salsa

1/4 csésze tejföl

Szükséges eszköz: 12 db-os teflon muffinsütő (vagy két 6-os).

 

foodnetwork

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 C fokra. Helyezzünk sütőlapot a sütőbe, melegítsük 10 percig. Helyezzük a tésztalapokból kivágott kis négyzeteket a muffin formákba, nyomkodjuk le a tésztát a mélyedések aljára, a széleik kicsit kilóghatnak.
  2. Melegítsük meg az olajat egy közepes méretű serpenyőben közepes lángon. Adjuk bele a hagymát, kevergessük nagyjából 1 percig, ameddig megpuhul.
  3. Adjuk hozzá a marhahúst és negyed kávéskanálnyi sót. Kevergetés mellett főzzük 4 percig. Tegyük hozzá a mexikói fűszerkeveréket, és jól keverjük össze. Vegyük le a serpenyőt a lángról. Szűrőkanállal merjük át a húst egy tálba, a zsírt hagyjuk a serpenyőben.
  4. Adjuk a húshoz a sajtot, a jalapenot és a babot, rázzuk össze, sózzuk meg ízlés szerint.
  5. Töltsük meg a tésztával bélelt muffin formákat a húsos keverékkel, és helyezzük a formákat az előmelegített sütőlapra.  Süssük kb. 20 percig, amíg a tészta aranybarna és ropogós lesz.
  6. Vegyük ki a nachos kelyheket a muffin formából, és helyezzük el egy tálon. Tegyünk a tetejükre szeletelt avokádót, paradicsom salsát, kis tejfölt, és tálalhatjuk is.

 

Elkészítési idő: 55 perc

Előkészület: 30 perc

Főzés-sütés: 25 perc

Mennyiség: 6 főre

Nehézségi fok: könnyű

 

Szuper sangria

foodnetwork

Hozzávalók:

2 üveg rosé bor

2 üveg Sauvignon Blanc bor

800 gr eper, fébe vágva

2 bögre rum

2 bögre narancs vagy citrom ízesítésű vodka

1 bögre felezett szőlő

1 bögre cukor

3 citrom felszeletelve

3 zöldcitrom, felszeletelve

3 narancs, felszeletelve

1 liter szódavíz (szénsavas ásványvíz)

Elkészítés:

Keverjük össze a rozét, a Sauvignon Blanc bort, az epret, a rumot, a vodkát, a szőlőt, a citromot, a zöldcitromot és a narancsot valamint 1 bögre vizet egy nagy tároló edényben (a legjobb egy jókora öblös üvegtál vagy egy nagy befőttes üveg, ami befér a hűtőnkbe). Legalább 12 órán keresztül tartsuk hidegen - javasolja Patricia, szerintünk nem dől össze a koncepció, ha buli, grillparti előtt minimum 4-6 órára hűtjük be. Ennyi idő alatt is összeérnek a hozzávalók, és úgyis jéggel isszuk majd.  Közvetlen felszolgálás előtt spricceljük fel a szódával, vagy öntjük fel az áványvízzel.  

Nehézségi fok:         könnyű

Előkészítés:                10 perc

Várakozási idő:        12 óra (4-6)

Mennyiség:               24 bögre (5,7 liter) 

  

 

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!