Átadták a félelmetes üveghidat, amit kalapáccsal püföltek meg nemrég – fotók

Átadták a félelmetes üveghidat, amit kalapáccsal püföltek meg nemrég – fotók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átsétálhattak az első látogatók a világ leghosszabb és legmagasabban fekvő üvegpadlós függőhídján a dél-kínai Csangcsiacsie Nemzeti Parkban. Nagyjából háromszáz méteres mélység van alatta, de az építők azt mondják: az átkelő biztonságos.

Egy izraeli építész, Haim Dotan tervezte a hidat, bár eleinte nem akarta elvállalni a megbízatást.

Az átkelő 430 méter hosszú, 6 méter széles. Összesen 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot használtak fel az építésénél. Amikor pedig elkészült, kemény törés- és terheléspróbának vetették alá.

©
©

Előbbi gyakorlatilag azt jelentette, hogy a résztvevők elkezdték kalapáccsal verni az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett. Egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más tesztet is az átadás előtt.

©
©

Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett.

A The Jerusalem Post szerint a 22,5 millió jüanból épített hidat szombaton nyitották meg. Biztonsági okok miatt naponta legfeljebb nyolcezer látogatót engednek át rajta.

©