A TV2 folytatja az agymenést a rákot okozó naptejekről

A TV2 folytatja az agymenést a rákot okozó naptejekről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A délben napozás dicsőítése után a TV2 most arról közölt egy riportot, hogy a naptejek rákot okoznak.

Ismét a naptejek rákot okozó hatásáról közölt riportot a TV2 a "Tények" című műsorában azok után, hogy egy hete a "hírműsorban" az hangzott el, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között nem tilos napra menni, sőt, kifejezetten ajánlott is, holott a bőrgyógyászok ezt tiltják a leginkább a káros UV-sugarak miatt.

A TV2-ben a Gönczi Gábor által felkonferált riportban most arról értekeztek, hogy bizonyos naptejek ahelyett, hogy védenék a bőrt, inkább bőrrákot okoznak, és még a májat is károsíthatják.

A riportban ezúttal "Házi Edina natúrkozmetikum specialista, kutató" szólalt meg, aki azt fejtegette, hogy a "kémiai fényvédők okozhatnak rákot", amik "önmagukban ugyan nem rákkeltőek, de az UV-sugárzás hatására a bőrben rákkeltő anyagokká válnak", mert elnyelik az UV-sugarakat, és ez sejtkárosodást okozhat. Egy kevéssé részletezett módon pedig szerinte a májat is károsíthatják.

Házi, akinek egyébként egy saját kozmetikai márkája van, a riportban amellett kardoskodik, hogy a sokkal drágább mechanikai napvédőket kellene inkább használni - és történetesen az ő cége által kínáltak is ilyenek.

Most viszont legalább elhangzott a riportban az is, hogy 11-től délután 2-3-ig nem védenek a mechanikai fényvédők sem a káros sugaraktól.

A 444.hu hozzáteszi, Házi a rossz kémiai fényvédőkkel kapcsolatban valószínűleg az OMC néven jelölt vegyi anyagra utalt, amelyet néhány naptejben használnak, és amely egy 2000-es kutatás szerint a kísérleti egerek bőrén át valóban felszívódott a szervezetbe, de egy későbbi, embereken végzett vizsgálat ezt cáfolta.

Hozzászólások