A Facebookon lehetett licitálni egy 16 éves afrikai menyasszonyra

A Facebookon lehetett licitálni egy 16 éves afrikai menyasszonyra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A dél-szudáni lány ötszáz tehénért, három autóért és tízezer dollárért kelt el.

A technológiának ez a barbár használata a korunkbeli rabszolgapiacokra emlékeztet. Hogy egy lányt napjainkban eladhatnak menyasszonynak a világ legnagyobb közösségi oldalán, az minden képzeletet felülmúl

- nyilatkozta az esetet feltáró emberjogi szervezet, a Plan International regionális igazgatója. George Otim közleményében kiemelte, hogy az egy dolog, hogy a dél-szudáni kultúrában elfogadott a hozomány a frigy megkötésekor, de semmi sem indokolhatja, hogy egy lányt - aki valójában még gyerek - ilyen mértékben tárgyként kezeljenek, és licitálni lehessen rá pénzzel és egyéb vagyonnal. mint a tehenek meg az autók.  

A Facebook túl későn reagált a közzétett árverésre, mert a lányt október 25-től kínálták eladásra, és november 3-án már meg is tartották a kényszerházasságot. A Facebook ehhez képest csak november 9-én vette le a licitre felszólító posztot, amit azt követően vett észre, hogy a Plan International kiadta a közleményét.

"Az emberkereskedelem bármilyen formája, legyen az posztok, oldalak, reklámok vagy csoportok által koordinált tevékenység, nem engedélyezett a Facebookon. Amint észrevettük a posztot, azonnal cselekedtünk, és eltávolítottuk a tartalmat és a hozzákapcsolt profilt" - mondta a Facebook szóvivője.

A dél-szudáni törvények szerint a nőknek és lányoknak elvileg bele kell egyezniük a szülők által kitervelt házasságba, és a 18 év alatti gyerekek kihasználását, abuzálást is tiltja a törvény. Ehhez képest a Girls Not Brides nevű gyerekházzaságot ellenző szervezet szerint sok dél-szudáni közösség elég kifacsart módon tekint még mindig a házasságra, a közvélekedés szerint a házasság voltaképp megvédi a fiatalkorút a házasság előtti szextől és a nem kívánt terhesség szégyenétől.

Az UNICEF becslése szerint a Dél-Szudánban élő lányoknak a fele még 18 éves kora előtt férjhez megy.

Hozzászólások