Már megérkezett Európába a márványpoloska ellensége

Már megérkezett Európába a márványpoloska ellensége

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szamurájdarázs a márványpoloska tojásaiba rakja petéit.

Megtelepedett Európában az ázsiai márványpoloska természetes ellensége, a szamurájdarázs – írja a Magyar Mezőgazdaság.

A lap azt írja, Svájc déli részén, az Olaszországgal határos Ticino kantonban már három különböző helyen almaültetvényeken fedezték fel a darazsakat, és ez volt az első alkalom, hogy Európában észlelték a természetes módon betelepülő rovart.

Egy nemzetközi kutatócsoport egy Európai Unió által támogatott projekt keretében azonosította az ázsiai márványospoloska parazitált tojásaiból kikelő szamurájdarazsat (Trissolcus japonicas), amelyről a Journal of Pest Science című szakfolyóiratban írtak tavaly év végén.

A szamurájdarázs eredetileg Kelet-Ázsiában honos, petéit pedig a márványpoloska tojásaiba rakja. A kikelő lárvák el is pusztítják a poloskapetéket.

©

Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy a szamurájdarázs hogyan került be Svájcba, de valószínű, hogy maguk a poloskák hurcolták be testükön saját ellenségeiket, a nem több mint 2 mm nagyságú apró darazsakat. Bár Svájcban azonosították, nem biztos, hogy itt jelent meg először Európában a darázsfaj, nagy a valószínűsége, hogy a számára kedvezőbb éghajlatú Olaszországban telepedett meg.

A szamurájdarazsat világszerte használják a márványpoloskák ellen, ráadásul az emberre nem is veszélyes, nem csíp.

Hozzászólások