szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A feldolgozott hús fokozottan veszélyes a spermaszámra, derül ki a Harvard egyetem kutatásából.

Akár 25 millióval is kevesebb lehet a spermaszáma azoknak a fiataloknak, akik sok gyorséttermi ételt, feldolgozott húst, zsírt és olcsó szénhidrátot fogyasztanak – írja az Independent a Harvard egyetem által vezetett kutatásról.

A felméréshez közel háromezer, átlagban 19 éves, a dán hadseregbe jelentkező fiatal mintáit használták fel. A kutatók négyféle csoportot különítettek el:

a kiegyensúlyozott, a vegetáriánus, a skandináv és a nyugati étrend csökkenő sorban követi egymást a reprodukciós egészség skáláján.

Minél kiegyensúlyozottabban étkezünk, annál több antioxidáns jut a testünkbe, ami a férfiak esetében több és egészségesebb hímivarsejtet eredményez. Vagyis nem elég a fittség, az edzés, helyes értrend is kell az egészséges és kellő számú hímivarsejtekhez.

Az eddigi legnagyobb, az étrend és a termékenység közti összefüggést vizsgáló kutatás legaggasztóbb pontja Allan Pacey, a Sheffield-i egyetem szakértő professzora szerint az, hogy az egészségtelen étkezés csökkenti az inhibin-B nevű anyag koncentrációját a szervezetben, ami a hímivarsejtek hibáit venné észre és segítene a javításukban.

Ez ahhoz vezethet, hogy a rossz étrend elhagyása ellenére sem javul a termékenység.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!