Mióta érv a gyerekvállalásra az emberiség kihalásától való félelem?

Mióta érv a gyerekvállalásra az emberiség kihalásától való félelem?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Márki-Zay Péter a Facebookon volt kénytelen magyarázkodni, miután a média felkapta a nyilatkozatát arról, hogy a testi fenyítésnek is szükségét érzi. Hosszú posztjában több kijelentést is tett, amivel biztosan többen vitatkoznának, mi most az emberiség kihalásának emlegetésén akadtunk fenn.

Korábban már megírtuk, hogy Márki-Zay Péter Facebookon korrigálta a Rádio Color adásában elhangzott szavait - miszerint a gyereknevelésben a testi fenyítést is szükségesnek érzi-, hangsúlyozva, hogy elfogadhatatlan számára a gyerekek bántalmazása, ugyanúgy, ahogy a gyerek szempontjából sokszor traumatikusnak tartja a válást és elvből ellenzi az abortuszt is. Ahogy ő is megjegyzi, elfogadja, hogy a társadalmi normák nem esnek egybe az ő meggyőződésével, de mi most nem is ezeken az állításokon rugóznánk.

Inkább azon a nagycsaládok mellett szóló érven, amely szerint

akik pedig elítélik a több gyermeket nevelőket, és azért nem vállalnak többet, mert csak egyet tudnak az elveiknek megfelelő figyelemmel és türelemmel nevelni, azok emlékezzenek arra, hogy ha mindenki így gondolkodna, már kihalt volna az emberiség

 - írja Márki-Zay a gyereknevelésről elmélkedve.

Igazán nem értjük azonban, hogy a 21. században,

miért lehet még mindig érv az emberiség kihalásától való látszatfélelem, ha gyerekvállalásról van szó?

Nem tisztünk állást foglalni az "egygyerekes vs. többgyerekes családok" vitában, de tegyük helyre:

attól, hogy kevesebb gyereket vállalnak a szülők, az emberiség nem fog kihalni, maximum lelassul vagy megtorpan a népességnövekedés. A mostani állás szerint pedig sokkal nagyobb az esély arra, hogy az emberiség a klímaváltozás miatt fog kihalni, nem pedig azért, mert az emberek nem vállalnak elég gyereket.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Hozzászólások