Két napig álltak Máramarossziget kétnyelvű helységnévtáblái

Két napig álltak Máramarossziget kétnyelvű helységnévtáblái

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A táblákról ismeretlenek lekaparták a magyar településnevet.

Két napig álltak az erdélyi Máramarossziget kétnyelvű helységnévtáblái, csütörtökre virradóra ismeretlenek lekaparták a tábláról a magyar településnevet – írta a Maszol.ro.

A Tisza-parti város bejárataihoz kedden helyezték ki a román–magyar nyelvű helységnévtáblákat. Erre a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott Horia Vasile Scubli polgármester tett ígéretet még a 2016-os választási kampányban. A város többnyelvűségének a megjelenítése gesztusnak minősült, ugyanis a román közigazgatási törvény csak azokon a településeken írja elő a többnyelvű feliratozást, ahol valamely kisebbség helyi számaránya meghaladja a 20 százalékot. A több mint 37 ezer lakosú Máramarosszigeten 12,8 százalékos volt a magyarok aránya a 2011-es népszámláláson.

Béres István László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) történelmi máramarosi területi szervezetének elnöke a Maszol.ro-nak elmondta: a kétnyelvű helységnévtáblákat az illetékes útügyi igazgatóság készíttette el, ezekre öntapadós betűkkel írták fel a település nevét.

A magyar név zavarta az elkövetőket, mert csak ezt kaparták le a táblákról.

Az RMDSZ-elnök ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

A 19 tagú máramarosszigeti önkormányzatban az RMDSZ két képviselővel rendelkezik. A szövetség egyik képviselője, Béres Ildikó Ibolya az alpolgármesteri teendőket is ellátja.

Hozzászólások