Egy héttel később tudta meg a család, hogy meghalt a pszichiátriai otthonban élő hozzátartozójuk

Egy héttel később tudta meg a család, hogy meghalt a pszichiátriai otthonban élő hozzátartozójuk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A férfit elgázolta a vonat, a család elmondása szerint az intézmény nem értesítette őket.

Egy Facebook Messenger üzenetből, egy héttel az eset után tudta meg egy soproni család, hogy elhunyt a hozzátartozójuk a pszichiátriai betegek otthonában – számolt be az esetről a Fókusz.

A katasztrófavédelem még augusztus 6-án közölte, hogy késő este elgázolt egy férfit egy Ausztriából Sopron felé tartó vonat Ágfalva és Sopron között: a baleset áldozata meghalt. A férfi az Ágfalvi Pszichiátriai Betegek Otthonában élt, ám családja azonban csak egy héttel később, augusztus 13-án értesült a balesetről, elmondásuk szerint nem az intézmény értesítette őket, hanem annak egyik lakója, aki a Facebookon arról érdeklődött, mikor lesz az elhunyt férfi temetése.

A műsornak nyilatkozó Németh Norbert elmondta, a rendőrségen elmondták nekik, hogy az apósa állítólag a vonat alá feküdt, ám nem ma történt az eset, hanem egy héttel ezelőtt. A rendőrség hozzátette, azért nem őket, hanem az intézményt értesítették, mert a férfinek ott volt bejelentett lakcíme. Az áldozat már hosszú ideje az otthonban élt. A Fókusz megkereste az intézményt működtető Magyarországi Evangélikus Egyházat az esettel kapcsolatban, akik azt írták,

a tragikus esemény mélyen megrendítette az intézmény lakóit és a dolgozókat is, hiszen az áldozat 17 éve élt az intézményben.

Mint azt Gregersen-Labossa György intézményvezető hozzátette, hivatalos panasz nem érkezett be hozzá a történtekkel kapcsolatban, azonban saját hatáskörében egy vizsgálatot kezdett, ami most is még zajlik, és remélhetőleg nemsokára lezárul.

Bízunk benne, hogy a hatósági vizsgálattal párhuzamban ezt le is zárhatjuk.

A család szerint azonban zavaros az ügy, mivel a házirend szerint a betegek az intézményt este 18 óráig hagyhatják el, a férfi viszont ennél később juthatott ki. A család beszélt a telephelyvezetővel, aki szerint a férfi kiszökött az intézményből, a kerítésen kimászott és kifeküdt a vonat elé. Németh Norbert szerint a család nem kapott semmilyen részvétnyilvánítást, illetve nem kértek elnézést tőlük, amiért nem értesítették őket hozzátartozójuk haláláról. A Fókusz megkérdezte a fenntartót arról, hogyan tud valaki kimászni egy pszichiátriai intézetből, amelyre azt válaszolták, az otthon

nem zárt intézmény, a kerítés is szimbolikus, és inkább a kintről illetéktelenül betérőkkel szemben védi az intézményt, nem a lakók kijutását hivatott akadályozni.

A törvény viszont úgy fogalmaz, hogy a pszichiátriai intézetnek biztosítania kell a pszichiátriai betegek pszichiátriai betegségükből eredő ellátását, továbbá felügyeletét, gondozását napi 24 órán át. A család szerint a kerítésen bárki könnyen kimászhatott, mivel egy részen hiányzott a drótháló.

Egyelőre az sem tisztázott, hogy a férfi hogyan került a vonatsínekhez. A rendőrség a Fókusznak elmondta: az idegenkezűséget kizárták, azonban egyéb információkat csak a jogszabályban meghatározott személyeknek adhatnak ki információkat. A család azt mondja, nem öngyilkosság történt, a mozdonyvezetőtől úgy tudják, a férfi a sínek mentén bóklászott, úgy ütötte el a vonat, jogi lépéseket azonban nem fontolgatnak, mert az már nem hozná vissza hozzátartozójukat.

Hozzászólások