Oroszi Babett
Oroszi Babett
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Zajlik a találkozó új időpontjának egyeztetése" – közölte az EMMI, miután Ungár Péter LMP-s képviselő rákérdezett, mikor fog Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár találkozni a fiatal tanárokkal, akik március óta szeretnének beszélni vele, hiába. Ez az egyeztetés információink szerint úgy zajlik, hogy egyáltalán nem keresik a fiatal tanárokat.

Az elmúlt hónapokban egyetlen szabad időpontja sem volt Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkárnak – ez derült ki abból az eseménysorozatból, amely közte, és a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata között zajlik március közepe óta. A szervezet azóta próbál leszervezni fél órás-egy órás találkozót Rácz Zsófiával, hiába.

A fiatal tanárok az alábbiakról szeretnének beszélgetni a helyettes államtitkárral:

  • Pedagógushiány
  • Fiatal kollégák túlterhelése
  • Iskolai agresszió kezelése

Az ifjúsági tagozat először március 16-án akart találkozni vele, de Rácz lemondta. Próbálkoztak április 21-én is, de Rácz ezt is lemondta.

Szerettük volna megtudni, hogy a kérdéses napokon, és egyáltalán, a beiktatása óta milyen hivatalos programokon vett részt a helyettes államtitkár, hogy megtudjuk, mi az oka annak, hogy nem sikerül egy órára sem kiszakadnia. Ennek érdekében kértünk egy listát az Emberi Erőforrások Minisztériumától Rácz programjairól. Azt kérdeztük, milyen hivatalos programokon vett részt, és kértük azt is, hogy válaszukban jelöljék meg a program, találkozó nevét, időpontját, célját, és a részvétel formáját, tehát, hogy Rácz személyesen vagy online vett részt. Kikértük azt is, hogy a kérdéses napokon, tehát március 16-án és április 21-én mit csinált a helyettes államtitkár. Hiába, az EMMI ugyanis azt állítja, nem tartja nyilván ezeket az adatokat.

Tájékoztatom, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma ilyen típusú, az adatigénylésében kért – az Ön által meghatározott szempontoknak megfelelő – adatokat tartalmazó nyilvántartást nem vezet. Felhívom szíves figyelmét, hogy a kért adatok tekintetében az Emberi Erőforrások Minisztériumának nincs nyilvántartás-vezetési kötelezettsége"

– közölték.

Mint megtudtuk, ezzel be is zárult a kör, hiszen ahhoz, hogy ez a válasz perelhető legyen, bizonyítanunk kellene, hogy Rácz Zsófiának, vagy a kabinetfőnökének van határidőnaplója, tehát, hogy rendelkezésre áll az adat. Ennek hiányában az EMMI-nek össze kellene gyűjtenie az információkat, amelyre viszont a jogszabályok szerint nem kötelezhető.

Ami mindenesetre biztos, hogy Rácz az utolsó lemondás óta sem kereste a fiatal tanárokat. Bár az Emmi azt állította Ungár Péter LMP-s képviselő kérdésére, hogy "jelenleg zajlik a találkozó időpontjának egyeztetése", ehhez képest az utolsó találkozó-lemondás óta semmi sem történt.

"2020.04.21. 12:13-kor kaptuk az utolsó e-mailt. A posztunk megjelenése óta sem írásban, sem telefonon nem érkezett sem hozzánk, sem az anyaszervezetünkhöz semmilyen érdeklődés, megkeresés. Konkrétan 13 órára volt megbeszélve 21-én. Sem azóta, sem a sajtóban hirdetett "szervezés alatt van" című dolgot nem tudjuk hová tenni, mert egy árva jelzés nem érkezett felénk, pedig mind e-mailen, mind telefonon jeleztük a nyitottságunkat májusig bezárólag" – írta megkeresésünkre az ifjúsági tagozat.

Az EMMI egyébként korábban azt is közölte, az első találkozó a vészhelyzet miatt maradt el, a második egy hivatali programváltozás miatt. A 168 óra mindenesetre Rácz Facebook-oldala alapján kiszámolta: 4,5 hónap alatt összesen 9 megjelenése volt a helyettes államtitkárnak. Facebook-oldalán most két új esemény látható, az elmúlt napokban részt vett egy Abaújszántó Ifjúsági Ház megnyitóján, és egy ösztöndíjprogram kiválasztó táborban.

Rácz nemcsak a fiatal tanárokkal, az Indexszel sem volt hajlandó beszélni. A Magyar Nemzetnek ezt azzal magyarázta:

"Azt az elvet próbálom követni, hogy akkor nyilatkozom, ha van miről. Közvetlenül a kinevezésem után csak azért, hogy beszéljek, nem éreztem szükségét annak, hogy interjút adjak, hiába kerestek meg nagyon sok helyről. Gyorsan kiderült, hogy a tőlem interjút kérő médiumok nem a szakmai múltamra, a terveimre kíváncsiak, hanem abban az időszakban egy jól kommunikálható politikai termék voltam a szemükben, igyekeztek engem felhasználva is alátámasztani egy általuk kitalált történetet. (...) Ebben a játékban nem vettem részt, és a jövőben sem fogok. Az én feladatom, hogy a fiatalokkal beszélgessek, az ő hangjukat hallassam, ehhez pedig, ahogy mindenki láthatja, minden olyan platformot kihasználok, ahol el tudom őket érni."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Menthetetlennek tűnik 2020 a turizmusban

Menthetetlennek tűnik 2020 a turizmusban

Így néz ki a „tudományos-fantasztikus” Járványügyi Bevetési Egység

Így néz ki a „tudományos-fantasztikus” Járványügyi Bevetési Egység

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére