szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogy válasszak naptejet, milyen összetevőkre figyeljek, mikor és hogy kell használni, mit kenjünk a gyerekre, lehetünk-e allergiásak ezektől a készítményektől, mit tegyek, ha vegán vagyok? Míg korábban főként a tengerparton nyaralók vagy síelők életét keserítette meg az erős UV-sugárzás, már Magyarországon is egyre gyakrabban adnak ki figyelmeztetést. Mi pedig feltettünk minden kérdést, ami a védekezésről eszünkbe jutott.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Milyen gyakori az extrém UV-sugárzás?

A Napból érkező, káros UV-sugarakat az ózonréteg nyeli el – ami egyre inkább elvékonyodik az emberi tevékenység hatására. Míg korábban Magyarországon nem volt gyakori az extrém UV-sugárzás, így leginkább a tengerparton, vagy magas hegyekben nyaralókat érintette ez veszély, az elmúlt időszakban már egyre inkább számolnunk kell itthon is ezzel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat is – különösen nyáron – egyre gyakrabban figyelmeztet extrém erős UV-sugárzásra.

©

Mit okoz az UV-sugárzás?

Az UV-sugárzás a bőrön és a szemen keresztül hat a szervezetünkre és a bőrünk öregedésének a jelentős százalékáért a fény tehető felelőssé. Míg mérsékelten elengedhetetlen a szervezet D-vitamin termelésében, addig nagyobb sugárzásnak kitéve már roncsolja a bőrt és a leégésen (ami gyulladást jelent) túl ez is hozzájárul ahhoz, hogy bőrünk veszít a rugalmasságából. De értágulatok és csomók, pigmentfoltok, szarumegvastagodás, de akár rosszindulatú daganat (melanóma) is létrejöhet ennek hatására.

Továbbá csökkenti a szervezetben a folsavszintet és fehér-, vörösvértesteket, illetve vérlemezkéket képez: ez pedig vérszegénységhez, idegrendszeri rendellenességekhez és velőcsőzáródási problémákhoz vezethet, de gyengül az immunrendszerünk is a sejtpusztító hatása miatt.

Mikor nem célszerű egyáltalán a napra mennem?

A Meteorológiai Szolgálat UV Index ismertetője 5 különböző fokozatot különböztet meg: gyenge, mérsékelt, erős, nagyon erős és extrém sugárzást. Már a 7-es UV-szint, így a nagyon erős sugárzás esetén is azt javasolják a szakemberek, hogy lehetőleg ne tartózkodjunk a napon a dél körüli órákban. Extrém sugárzás esetén pedig 11 és 15 óra között mindenképpen árnyékos helyet keressünk.

©

Mennyi időt tartózkodhatok a napon?

Extrém UV-sugárzás esetén nagyon érzékeny bőrűek már akár 10 perc, kevésbé érzékeny bőrűek 30 perc alatt leéghetnek. Arra figyeljünk, hogy gyerekek még rövidebb idő alatt leéghetnek a napon.

Le lehet égni felhős napon?

Igen. Nem kell tűző napsütés ahhoz, hogy leégjünk, a napsugárzás 80 százaléka át tud hatolni a vékony felhőkön. A fátyolos égbolt így még inkább növeli az UV-sugárzás erősségét. A leégést ugyanis a Nap olyan sugárzása okozza, amit nem lehet érezni: a melegérzetet a Nap látható és infravörös sugarai keltik, nem a leégés szempontjából veszélyes UV-sugarak.

Mit viseljek, hogy megóvjam a bőrömet a naptól?

Már 3-as UV Index, vagyis mérsékelt UV sugárzási szint esetén is azt javasolják a szakemberek, hogy ne csak az érzékeny bőrűek, de mindenki viseljen széles karimájú kalapot és megfelelő UV-szűrővel ellátott napszemüveget. 8-as szint, vagyis extrém UV-sugárzás esetén pedig célszerű a lehető legtöbb bőrfelületet takaró, ha lehet, sűrűbb szövésű anyagból készült ruhát felvenni. A legjobbak a természetes alapanyagból készült cuccok: a selyem és a kender például az erős UV-sugárzásnak is ellenáll.

©

Hányas faktorú naptejet célszerű használnom?

A faktorszám azt adja meg, hogy az adott naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon, anélkül, hogy leégnénk. A fedetlen testrészeket már 5-ös UV-szint, tehát erős UV-sugárzás esetén célszerű bekenni naptejjel, a szakemberek pedig legalább 30-as faktorszámút javasolnak. Extrém sugárzás esetén kétóránként mindenképpen érdemes újból bekennünk magunkat.

Milyen összetevőt keressek a naptejen, mi alapján válasszak?

Naptejet elsősorban faktorszám alapján választunk. Célszerű a flakonon a széles spektrumú kifejezést keresnünk, ugyanis a faktorszám (SPF) csak az UV-B sugárzás elleni védelmet takarja, a széles spektrumú termékek azonban a szintén káros UV-A sugarak ellen is védenek. Az összetevők alapján inkább arra célszerű figyelni, hogy milyen anyag ne legyen a fényvédő termékben: a Greenpeace korábban arra figyelmeztetett, hogy a naptejek esetében célszerű kerülni a parabéneket, retinil-palmitátot, oxibenzont (benzofenon-3), oktinoxátot (etilhexil-metoxicinnamát), homoszalátot, oktokrilént, cink-oxidot és avobenzont tartalmazó termékeket, mert ezek káros hatással lehetnek az egészségünkre. Ha biztosra akarunk menni, mindenképpen jó minőségű, gyógyszertárakban kapható készítményt vegyünk. Célszerű azt is néznünk, hogy a naptej legyen fotostabil – ebben az esetben lassabban bomlik le a fény hatására, és így hatékonyabb védelmet biztosít a bőrgyógyászok szerint.

©

A naptej, a napolaj vagy a spray-s változat?

A bőrgyógyászok szerint egyrészt ízlés, másrészt bőrtípus kérdése is, milyen állagú fényvédő terméket használjunk: száraz bőrűeknek jobb választás a krém (így a naptej), könnyebb is hatékonyan eloszlatni, és a spray-vel ellentétben nem lélegezzük be. Napolajat zsíros bőrűeknek nem ajánlanak. A fújós változatnál már jobban oda kell figyelni, hogy egyenletesen oszlassuk el a bőrön. A szakemberek azt javasolják, használjunk külön arcra és testre kapható termékeket, ha pedig figyelembe vesszük a bőrtípusunkat, akkor elkerülhetjük a fénylő, zsíros hatást. Napolajat arcra nem javasolnak a bőrgyógyászok, mert kevésbé hagyja lélegezni a bőrt, és általában gyengébb is a fényvédő hatása.

Gyerekek esetében milyen naptejet célszerű választani?

Gyerekeknek mindenképpen kifejezetten számukra készült készítményt vegyünk. A szakemberek érzékeny bőrűeknek és gyerekeknek is az 50-es faktorszámú naptejet javasolják, de válasszunk minél kevesebb színező-, illetve illatanyagot tartalmazó, fizikai fényvédőket, amelyek parabénmentesek.

©

Lehetek allergiás a naptejre? Ebben az esetben mivel helyettesíthetem?

Minden termék kiválthat allergiás reakciót, amit a bőrünkre kenünk: a naptejek esetében ez a kémiai védelmet biztosító termékeknél gyakrabban előfordul és olyan összetevőknél, mint a benzofenonok, mexoryl, a paba és az illatanyagok. A fizikai fényvédők (ezek azok, amelyek nem szívódnak be a bőrbe) a bőrgyógyászok szerint csak ritkán okoznak irritációt, allergiás reakciót vagy bőrgyulladást, így célszerű ilyen készítményt keresnünk. Számos márka kínál már azonban antiallergén termékeket.

Mennyi ideig véd a káros sugárzástól?

Legalább 20-30 perccel azelőtt kenjük be magunkat, hogy kimennénk a szabadba, így a fényvédő kifejtheti a hatását. Kétóránként kenjük be újból magunkat, illetve minden egyes alkalommal, ha a vízből kijövünk.

Ha vízálló, akkor nem kell újra bekennem magam?

Nem teljesen: ha egy naptej vízálló, az azt jelenti, hogy ha vízbe megyünk, úgy 40 percig garantálja a megfelelő védelmet, extra vízálló naptej pedig úgy 80 percig – tanácsolja Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus. Arra is érdemes figyelnünk, hogy ha például sportolunk és erőteljesen izzadunk, ugyanúgy célszerű újrakennünk magunkat.

Milyen új trendek vannak a naptejek között? Létezik vegán naptej?

Egyre népszerűbbek a természetes, bio és organikus összetevőkből készült naptejek, amelyek semmiképpen nem tartalmaznak káros összetevőket, de ugyanúgy védelmet nyújtanak a káros sugarak ellen. Találunk már vegán, állatkísérletmentes és vitaminokkal „dúsított” fényvédő termékeket is, valamint a hab állagú is újdonság a piacon. De van olyan tégelyes csomagolású is, amelyet utána újra felhasználhatunk, így nem termelünk műanyaghulladékot.

Hogyan használjam a naptejet?

A legtöbben – esztétikai okokból – rosszul, nem a megfelelő előírás szerint használjuk a naptejet, ezt ugyanis jóval vastagabban kellene a bőrünkre kenni. Ez pedig azért is különösen káros, mert így abban a tudatban tartózkodnak az emberek a napon, hogy megtették a szükséges óvintézkedéseket – holott nem.

Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet szaktanácsadója arra is felhívja a figyelmet, hogy a fényvédők helytelen használata fokozza a bőrrák kockázatát. A védelmet az is csökkenti – emeli ki a szakember –, hogy a fényvédő krémet napközben letöröljük, leizzadjuk, vagy fürdés után nem kenjük be magukat újra. A téves biztonságérzés miatt pedig a fényvédőt használók többet vannak kint a napon, kevésbé védekeznek máshogy is, így számukra nagyobb a leégés és a bőrrák kialakulásának kockázata.

A fényvédelemben tehát nem a fényvédő kenőcsök használata áll az első helyen a szakember szerint, hanem a napfény fizikai kerülése, a ruházattal, kalappal és egyéb módon való védekezés. Az is fontos, hogy ne is csak a strandon, hanem akár bevásárláshoz, a városban is tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket a leégés elkerülése érdekében.

Használhatom a tavalyról megmaradt naptejet?

Nem. Általában a felbontástól számított 12 hónapig tart a naptejek szavatossági ideje, a lejárt termékek pedig akár allergiás reakciót is kiválthatnak. A meleg és az oxigén hatására pedig meg is romolhatnak, így ha megváltozott a naptej, színe, állaga, illata, akkor már ne használjuk, mert nem garantálja semmi, hogy rendelkezik még megfelelő fényvédő hatással.

Szennyező a környezetre vagy káros az egészségre nézve a naptej?

Sajnos igen: Palau az első ország, ahol már be is tiltották a naptejet a korallzátonyokra tett káros hatása miatt.

©
Ez a naptejekben is használt oxibenzon és az oktinoxát miatt van, ami károsítja a korallokat és veszélyes a halakra, vízi növényekre. Ez a két összetevő pedig az egészségükre is káros hatással lehet, mert megzavarhatja a hormonháztartást, de a nemi hormonok és a pajzsmirigyhormonok működését kedvezőtlenül befolyásolhatja – figyelmeztet a Tudatosvasarlo.hu. A Greenpeace vegyianyag szakértője egyenesen azt mondta, ne használjunk spray formában titándioxidot tartalmazó naptejet, mert az rákkeltő lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!