szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számos zenész fakadt ki arra a felvetésre, hogy augusztus 15-e után ne lehessen koncertezni. Nagy Feró másképp látja.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Számos magyar zenész fejtette ki véleményét arra a Palkovics miniszter által meglebegtetett mondatra, hogy elképzelhető, hogy augusztus 15. után, a koronavírus miatt nem lehetne koncerteket tartani.

Majka azt írta, hogy kettős mérce van ezzel kapcsolatban. Szerinte nonszensz és gyomorforgató, hogy amíg egy focimeccsre beengednek 22 ezer embert, addig nem biztos, hogy az ő koncertjeiket meg lehet tartani. A Tankcsapda úgy véli, ha ez a döntés megszületik, „a zeneipar olyan mélypontra kerülhet, aminek a következményei beláthatatlanok”. De hasonló érveket sorakoztatott föl a Hooliganstől Pataky Attiláig számos előadó.

Nagy Feró azonban ennél óvatosabb, és némileg ellentmond a kollégáinak. Mint a Blikknek mondta, ő is szívesen menne már fellépni, és érti ugyan a zenésztársait, ám szerinte a haragjuk rossz célpontra irányul.

„A vírus még nem mondta, hogy lehet bulikat tartani, az ugyanis nem szűnt meg. Szerintem ez az egész korlátozás nem rólunk szól, hanem a közönségről, hiszen mi, zenészek izolálni tudjuk magunkat a színpadon, de mi van akkor, ha egy tízezres tömegben akár csak 100 fertőzött is bulizik? – tette fel a kérdést Nagy Feró, aki szerint a környező országokban tapasztalható második hullám elég figyelmeztetés kell legyen ahhoz, hogy igenis még van baj, és amíg nincs vakcina a koronavírus ellen, maradhat a helyzet. – Én eleve úgy készültem, hogy idén már nem lesz koncertünk itthon, mert nem tehetjük meg a közönséggel, hogy veszélynek tesszük ki őket” – fejtette ki.

Nagy Feró a minap a hvg360-nak adott interjút, abban a fő téma az volt, hogyan avatkozik bele a politika a popzenébe:

"Semmiképp sem Mészáros ellen lázadnék" - Nagy Feró a HVG Teraszon

"Ha működőképes rockzenét akarsz, annak valamilyen szinten dörzsölődnie kell a hatalomhoz" - vallja Nagy Feró. Épp ezért nem is tartja ördögtől valónak Demeter Szilárd állami popzenementori kinevezését és terveit, valamint mesél egy 500 milliós ajánlatról is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!