szerző:
Gyarmathy Éva
Tetszett a cikk?

Tényleg nem akarjuk ellenőrizni, hogy mi történik a gyermekeinkkel? Tényleg nincsen közünk ahhoz, hogy független szellem éljen az egyetemeken és a kutatóintézetekben? Tényleg nem fontos a szabad sajtó és a független bíróság?

Mint tudjuk, az igazán súlyos betegségek sunyi módon lopódznak be a testünkbe, sokáig nem okoznak jelentős tüneteket, és amikor észrevesszük, már késő, halálos a kór. Bezzeg egy náthától vagy lábtöréstől teljesen kiakadunk. Látványos a baj, orvosért, papért kiáltunk, de például a szív- és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganat simán megússza, hogy ideje korán megálljt parancsoljunk az elhatalmasodásának.

A rosszindulatú daganat már a dinoszauruszoknak is gondot okozott, tehát nem mai fejlesztés, de egyre gyakoribb és pusztítóbb. A rák akkor kezdődik, amikor a test egy részén a sejtek ellenőrizetlenül növekedni kezdenek. A rosszindulatú daganatot Hippokratész írta le először, és a daganat formája miatt a cancer, vagyis a rák nevet adta ennek a szörnyű kórnak. Nevezhette volna polipnak is. A rosszindulatú daganat alattomosan elvonja a szervezet energiáit és önmaga hizlalására fordítja, miközben megöli, ami táplálja. Leépül a szervezet, amelyen élősködik, a rosszindulatú daganat pedig vígan dagad. Addig növekszik, míg lassan, beletörődően megpusztulunk.

Az élősködő addig élősködhet, amíg a gazdaszervezet eltartja.

Nemzetünk egyre több szervében jelennek meg a daganatos sejtek. Az egyik legfontosabba, a jövőt meghatározó oktatásba is beette már magát a kórság. A KLIK ellen tüntettek a tanárok anno, de nem álltak melléjük a szülők, és az ország hallgatott és hallgat, nem üti át a tűrésküszöbét a segélykiáltás. A gyerekeket nap, mint nap elküldik a családok az ártalmas oktatásba. Hiába gyűlnek a baljós jelek has- és fejfájás, valamint pszichiátriai diagnózisok formájában. „Apró tünet” volt, a hatéveskori beiskolázás kérdése is, és csak marginális problémaként van jelen itt-ott megjelenő kisebb tiltakozással.

A Nemzeti Alaptanterv újabb alattomos csapás az oktatásra. Mindenki tudja, hogy szakmailag hibás, ahogyan elhibázottak az egymásnak is ellentmondó törvények és rendeletek tömegei, amelyek gátolják a gyerekek fejlődését, mégis szótfogadóan, vagy fű alatt kicsit könnyítve a helyzeten, de az ártó eljárásokat nem megtagadva a felnőttek végrehajtják az ítéletet a jövő generációján.

A hátrányos helyzetű gyerekek a jövő sötét tömegévé válnak, ha nem kapnak tanulási lehetőséget. A daganatnak azonban éppen hogy jól jön, ha gyengül a nemzet. Ezért gátolja a civileket, akiknek megoldásaik vannak. A kormány az iskolakezdés előtt több, hátrányos helyzetű és rászoruló gyerekekkel foglalkozó oktatási intézmény költségvetését csökkentette a felére. A MET iskolái, az Igazgyöngy tanodái és az Ámbedkár Iskola fennmaradása is kérdésessé vált.

Tavaly a tudományos kutatók is próbáltak ellenállni, megtartani a függetlenségüket, de magukra maradtak, még az akadémikusok támogatását sem kapták meg igazán. Most már a spájzban van a NER, a kutatási pénzeket pedig a kádereinek adja. A felsőoktatás nagy része becsicskázva, a CEU a határon túl, a független média megtépve.

Idén az Index, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem idomítása jött volna, de úgy tűnik, a fiatalok másképpen szocializálódtak, és már megtanulták, hogy

a rosszindulatú daganattal nem tárgyalni kell, hanem ellenállóvá kell válni.

A gyáva diktatúra a manipulációra épül, a megegyezést és a demokráciát hangsúlyozza, miközben a háttérben megosztásra és autokratikus irányításra törekszik. A bizalom, megbízhatóság és hozzáértés zászlaját lengetve tökéletesen paranoid, megbízhatatlan és hozzá nem értő. Az a partner, akinek a célja a megegyezés, mindig veszít az ilyen helyzetben. Egy manipulatív vezetés ugyanis ezt használja ki. A vezetők olyan tekintélyt képviselnek, amellyel szemben nem feltételezhető a tárgyalások elején, hogy a szavukat nem tartják be. Emiatt a partner kénytelen megegyezés-készséget mutatni, mert nem jelentheti ki, hogy valójában a vezetés nem akar megegyezést. Pedig igen, kijelentheti, főleg, hogy már számtalan példa bizonyítja. A diákok ezt 2013-ban még nem tudták, és elbuktak, mint mi mind.

Az akkori tapasztalatokat most lehet hasznosítani:

•             Tévedés, hogy ha tárgyalunk, akkor meg is egyezhetünk. A tárgyalás valójában a vereséggel ér fel. A manipulatív vezetőség alkalmatlan a megegyezésre és a probléma megoldására, és nem szabad tárgyalni vele, mert esélytelen, hogy bármit betartson a megállapodásból.

•             A manipulatív vezetés elhiteti, hogy a probléma kezelésére alkalmas és felelős. Ügyel rá, hogy ne merüljön fel az, hogy van más számottevő erő. Ha nem a manipulatív vezetéstől várjuk a megoldást, akkor az mégis megegyezésre kényszerülhet.

•             A manipulatív vezetés magát a problémát bagatellizálja, és a partnert is másodrangú szintre helyezi.

•             A manipulatív vezetés számára fontos, hogy megossza az ellenállókat.

•             A manipulatív vezetés tárgyalási stratégiájának fontos része, hogy az egyéni érdekeken keresztül gyengítse ellenfeleit. A háttérben ezt folyamatosan alkalmazzák. Ez a „vedd meg, vagy ha nem tudod, pusztítsd el” stratégia (maffia filmekből ismert).

•             A tárgyalásokon, bizottságokban olyan határozatok születnek, amelyeket vagy soha nem tartanak be, és nem is szándékoztak betartani, vagy pedig lehetetlen helyzetet teremtenek.

•             A manipulatív vezetéssel szemben a leghatékonyabb megoldás, ha nem tárgyalunk, hanem más forrásokat keresünk a problémák megoldására.

•             A fentiek szerint a manipulatív vezetés a legjobban a nyilvánosságtól, a tekintélyt nem tisztelőktől és a független gondolkodóktól fél.

Az akadémikusok is elkövették azt, a hibát, hogy leültek tárgyalni, és szépen csöndben belülről megette a daganat a kutatóintézeteket. Az egyetemek nagyhatalmú urai is sorra részéve válnak a daganatnak, a nemzeten híznak a rosszindulatú sejtek.

Lehet, hogy egy alapos náthával kellene felrázni a családokat és a szakembereket? Az „ördög ügyvédje” sem a korrupció leírásával verte ki a biztosítékot, hanem szexvideókkal. A polipra ezen keresztül hívta fel a figyelmet, különben ugyanúgy járt volna, mint Hadházy és a többiek, akik sorra mutogatják a daganatainkat akár még jachtokon is.

Ismétlem: a rosszindulatú daganat akkor indul be, amikor a test egy részén a sejtek ellenőrizetlenül növekedni kezdenek. Kiemelt szó: ellenőrizetlenül. Tényleg nem akarjuk ellenőrizni, hogy mi történik a gyermekeinkkel? Tényleg nincsen közünk ahhoz, hogy független szellem éljen az egyetemeken és a kutatóintézetekben? Tényleg nem fontos a szabad sajtó és a független bíróság? Tényleg hagyjuk, hogy megegye mindezt a rosszindulatú daganat? Ha már észrevettük, akkor sem teszünk semmit?

Ki kell az utcára menni és tiltakozni transzparensekkel, de emellett a kis összekacsintásokat, a hatalomhoz való dörgölődzést, a mutyikat, a megalkuvást is fel kell cserélni a mindennapi helyzetekben nehezen tartható, de egészséges egyenes gerincre. A hangos figyelemfelhívás nagyon jó, de a valódi beavatkozás nélkül semmit nem ér.

Bármibe kezd valaki ebben az országban, ha sikeres, akkor a daganat rátelepszik, és nem hagyja, hogy gazdagítsa a nemzetet. Elterjed a kór, és a fontos szervekbe végleg beeszi magát, nincsen menekvés. Ez történik most az országunkkal, és senki, de senki más nem fog segíteni rajtunk, ha magunk nem tesszük meg a szükséges lépéseket.

A felébresztett immunrendszer kisöpri a daganatot, írja az MTA kutatója. Ideje hát ébredni, és immunválaszt adni a hatalom manipulációira, hogy azt minél hamarabb kontrol alá vonjuk.

A szerző Prima-díjas pszichológus, a magyarországi Diszlexia Központ megalapítója, az MTA tudományos főmunkatársa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

Ha előre kitölti ezt a dokumentumot, meggyorsíthatja az oltási folyamatot

Ha előre kitölti ezt a dokumentumot, meggyorsíthatja az oltási folyamatot

Magyarországra látogat Ferenc pápa

Magyarországra látogat Ferenc pápa