szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többek között Eddie Redmayne, Cate Blanchett, Helen Mirren és számos rendező, drámaíró írta alá azt a nyílt levelet, amely a Financial Timesban jelent meg, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvesztett autonómiájáért szól.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A levél angolul itt olvasható, de a Színház- és Filmművészeti Egyetem magyarra fordítva (és némileg magyarosítva) is közzétette annak szövegét a Facebook-oldalán.

A szövegben az alulírottak hangsúlyozzák, hogy a SZFE kuratóriumának tagjai olyan befolyásos személyek, akik szorosan kapcsolódnak Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Kiemelik, hogy érdemi egyeztetés nélkül fosztották meg az intézményt az autonómiájától, a legfőbb döntéshozó szervét, a szenátust a jogköreitől.

A nyílt levélben arra is kitérnek, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem esete nem egyedi Magyarországon, és az, ami az SZFE-vel történik része egy kultúrharcnak, amelynek a célja, hogy az egész kulturális szférát és intézményeit megfosszák autonómiájuktól. "Ez nem jelent mást, mint közvagyon privatizációját, melynek végén a nyereség a miniszterelnökhöz közeli emberekhez jut" – fogalmaznak.

A levél aláírói között találunk számos producert, drámaírót, színházi rendezőt és filmrendezőt, úgy mint például a az angol Royal Academy of Dramatic Art igazgatóját vagy a párizsi Odeon igazgatóját. Az aláírók között van még Salman Rushdie író, Stephen Fears rendező, Cate Blanchett, Helen Mirren és Eddie Redmayne színészek.

Korábban megírtuk, hogy több mint 100 európai drámaíró is kiállt az SZFE függetlenségéért, köztük neves magyar alkotók is, mint Egressy Zoltán, Garaczi László, Németh Ákos, Pass Andrea, Pintér Béla, Spiró György, Székely Csaba és Tasnádi István.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A SZFE-kancellár szerint fogy a hallgatók lelkesedése

A SZFE-kancellár szerint fogy a hallgatók lelkesedése

Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

Legendás könyvesboltok, ahol Harry Potter született vagy a punk keresztanyja dolgozott

Legendás könyvesboltok, ahol Harry Potter született vagy a punk keresztanyja dolgozott