Ne parázz, sokkolj! – sztárparádé és Győrfi Pál a mentőszolgálat új kisfilmjében

Ne parázz, sokkolj! – sztárparádé és Győrfi Pál a mentőszolgálat új kisfilmjében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A videót az újraélesztés világnapjához közeledve készítették.

Magyarországon a hirtelen szívhalál a vezető halálokok közé tartozik, ráadásul az ilyen esetek többsége közterületen következik be. Országszerte mintegy 1500 defibrillátor érhető el nyilvános helyen, használatukkal 6%-ról akár 74%-ra is növelhetjük a sikeres újraélesztés esélyét, ha időben merünk és tudunk cselekedni. Erre azonban egyelőre jó, ha tízből hárman vállalkoznánk – olvasható az Országos Mentőszolgálat Alapítvány csütörtöki közleményében.

A szervezet az újraélesztés népszerűsítése érdekében egy kisfilmet készített, melyben a Valami Amerika 3. színészei  - Csuja Imre, Szabó Győző, Oroszlán Szonja, Thúróczy Szabolcs, Faragó András - mellett a mentők szóvivője, Győrfi Pál is fontos szerephez jut. Íme:

“A mentők kiérkezéséig merjük használni a nyilvános helyeken − benzinkutakon, bevásárlóközpontokban, pályaudvarokon − kihelyezett defibrillátorokat, hiszen ezek az eszközök az átlagember számára is könnyen kezelhetők. Egy gépi hang végig egyértelmű utasításokat ad, egyszerűen nem lehet elrontani. Ha Baláéknak sikerült, bármelyikünknek menni fog, ez a kampányunk legfontosabb üzenete” – fogalmazott Czakler Éva mentőorvos, az Országos Mentőszolgálat Alapítványának (OMSZA) alelnöke.

A „Ne parázz, sokkolj!” az OMSZA Bala-sorozatának harmadik epizódja. Az első rész témája szintén a laikus újraélesztés volt.

Hozzászólások