szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindez azután történt, hogy Szarka Gábor kancellár pénteken megtiltotta az oktatást az egyetemen.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Szombat délután óta nem elérhető a Neptun a Színház-és Filmművészeti Egyetem valamennyi oktatója számára - értesült a hvg.hu.

A Neptun az egyetemi - tanulmányi és pénzügyi - adminisztrációhoz szükséges, ezen felül itt zajlik az oktatás szervezése is. A rendszerhez az oktatóknak, a hallgatóknak, és a tanulmányi osztálynak van hozzáférése, lényegében a teljes munkát a Neptun szervezi és igazolja.

A hírt Jákfalvi Magdolna, az egyetem egyik professzora is megerősítette lapuknak. Szombaton még  többen azt hitték, a saját rendszerükben van a hiba, vasárnapra azonban egyértelmű lett számukra, hogy nem fogják tudni folytatni a felületen az oktatás szervezését. Ettől még elkezdik a tanítást hétfőn, de a Neptun levágása nagyban akadályozza őket, hiszen azon keresztül írnak a hallgatóknak körlevelet, ott szervezhetik a kurzusokat, ott az órarend, a tantárgyi tematika is.

Jákfalvi a doktori iskola oktatója: őket a felfüggesztés különösen súlyosan érinti, mivel náluk nem tizenhárom, hanem tíz hét a képzési idő:

ott tehát már épp a végéhez közeledik a szorgalmi időszak, a tanárok pedig vizsgákat hirdetnének. Ezt tette lehetetlenné az a pillanat, hogy levágták őket a felületről.

„Mi azt látjuk, hogy nem csak a félév igazolását teszi lehetetlenné, hogy nem férünk hozzá a Neptunhoz, hanem a szervezését is. A doktori képzésben ez azért meglepő, mert nem kaptunk értesítést sem az Oktatási Hivataltól, sem az Országos Doktori Tanácstól, hogy a képzésünkkel kapcsolatban bármilyen kifogás merült volna fel. A sorrend az lenne, hogy vagy a Hivataltól, vagy a Tanácstól kapnom kellene egy végzést, hogy bizonyos okok miatt felfüggesztik az általam vitt képzést – ebben az esetben érthető lenne, hogy lekapcsolnak a Neptunról, de semmilyen értesítést nem kaptam, a felfüggesztés teljesen váratlanul ért engem, és a kollégákat is" - mondta a hvg.hu-nak.

Jákfalvi Magdolna szerint a felfüggesztést a legmagasabb adminisztratív jogosultsággal bíró kolléga tudja elvégezni, egy egyetemen általában egy ilyen ember van, náluk viszont most nem csak egy van. Hozzátette, az oktatók jogosultságát egy kattintással meg lehet szüntetni. Az ügyben megkerestük Szarka Gábor kancellárt, amint válaszol, a cikket frissítjük.

Az egyetemen hétfőn ül össze a minőségmenedzsment tanács, amely az SZFE-n legálisan és törvényesen képviseli az oktatási ügyeket, a Neptunról levágott oktatók akkor tárják eléjük a helyzetet.

Karsai György, a Doktori Iskola vezetője a Facebookon azt írta,

a korábbi események fényében már nyilván senki számára nincs hírértéke annak, hogy a fenti, durva rombolást senki nem vállalta névvel, amint annak sem, hogy minket, oktatókat senki nem értesített a Neptun-lezárásról. Mindenki megnyugtatására: az SZFE-n a tanítás holnap, hétfőn, november 9-én is a tanrendben meghirdetett módon folytatódik, az órák dokumentálásáról minden tanár saját hatáskörében gondoskodik.

A hír azután érkezett, hogy Szarka Gábor kancellár pénteken levélben közölte:

nem biztosíthatók az oktatás feltételei, ezért február 1-ig nem folytatható oktatási tevékenység az egyetemen. A levél szerint az épületek november 9-től "oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében" zárva tartanak.

A kancellár hozzátette, a tanév 2021. február 1. napjától folytatható, addig oktatási tevékenység az egyetemen semmilyen formában nem végezhető,és mivel az első félévben felvett tárgyakhoz tartozó kreditek teljesítéséről meggyőződni nem lehet, így azok elismerésére nincsen mód.

A rektor, illetve a levelet ugyancsak aláíró Novák Emil, megbízott általános rektorhelyettes azzal indokolta az SZFE fenntartójának, az egyetemi polgárok által el nem ismert módon kinevezett Színház- és Filmművészetért Alapítványnak a döntését, hogy a tiltakozások miatt nem tudnak bejutni az egyetem létesítményeibe, és csak korlátozottan tudják ellenőrizni az oktatás folyamatát, ezért a jelenlegi körülmények között nem biztosíthatók sem az oktatás feltételei, a hallgatói jogok érvényesülése és védelme, a megfelelő és biztonságos munkakörülmények, valamint az Egyetem akadémiai autonómiája.

Eközben Palkovics László innovációs és technológiai miniszter visszautasította a hallgatók meghívását, hogy részt vegyen egy jövő hétre tervezett egyeztetésen, azzal, hogy a működéshez szükséges források biztosításán felül nem kíván beleszólni a konfliktusos helyzetbe.

A hallgatók közölték, továbbra is élnek a tiltakozás alkotmányos jogával, és

a blokádot a követeléseik teljesüléséig fenntartják – bíznak a magyar állam tisztviselőinek belátó természetében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Önmagát mindig is szomorú zenésznek tartotta – Balázs Fecóra emlékezünk

Önmagát mindig is szomorú zenésznek tartotta – Balázs Fecóra emlékezünk

Demeter Szilárd szintet lépett: a Führerhez hasonlítja Soros Györgyöt

Demeter Szilárd szintet lépett: a Führerhez hasonlítja Soros Györgyöt