szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eddig négy orángután és öt bonobó kapott a Zoetis vakcinájából.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Januárban több gorilla szervezetében is kimutatták a koronavírust a San Diegó-i állatkertben, miután a majmoknál a fertőzésre jellemző tüneteket vettek észre. Az állatkertben ezért elkezdték beoltani a nagytestű majmokat a kifejezetten állatoknak tervezett vakcinával – közölte a BBC. A Zoetis által fejlesztett kísérleti oltóanyagból eddig négy orángután és öt bonobó kapott.

Mellékhatást egyik állatnál sem tapasztaltak a vezető gondozó szerint hamarosan elvégzik az állatokon az antitestteszteket, hogy megállapítsák, sikeres volt-e az oltás.

A vakcinából egyébként kapott a Karen nevű orángután is, akin 1994-ben nyílt szívműtétet hajtottak végre, elsőként a világon.

A koronavírus más állatkertekben is megjelent. A New York-i állatkertben több tigris és oroszlán is megfertőződött, és a barcelonai állatkertben is koronavírusos lett négy oroszlán, Prágában pedig egy gorilla és két oroszlán kapta el a vírust.

A Zoetis tavaly februárban kezdte el fejleszteni a Covid–19-vakcinát macskáknak és kutyáknak, miután pozitív lett egy kutya koronavírustesztje Hongkongban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
950 ezer forint egy iPad – íme az Apple új gépeinek hivatalos magyar árai

950 ezer forint egy iPad – íme az Apple új gépeinek hivatalos magyar árai

Szembefutott a vonattal egy indiai férfi, hogy megmentse a sínekre zuhant gyermeket – videó

Szembefutott a vonattal egy indiai férfi, hogy megmentse a sínekre zuhant gyermeket – videó

22 halálos áldozata van a járványnak a BKV-nál

22 halálos áldozata van a járványnak a BKV-nál