szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A paprikák csípősségét mérő Scoville-skálán egymillió hőegységet vert a Pepper X a Carolina Reaperre.

A Guinness World Records jelentése szerint megérkezett egy új paprikafajta, ami a világ legcsípősebb paprikája, írja a Guardian. Egy évtizeden át a Carolina Reaper chilipaprika ült a trónon, most azonban a Pepper X veszi át a koronát.

A paprikák csípősségét az úgynevezett Scoville-skálán mérik, amelyet Wilbur Scovill gyógyszerész hozott létre 1912-ben. A skála a kapszaicin koncentriáóját méri, ami a paprika elsődleges összetevője, ez teszi csípőssé. A Guinness World Records szerint a kapszaicin égető érzést okoz, amikor az emberi szövetekkel érintkezik. A Pepper X a Scovile-skálán 2,69 millió hőegységet mért, ez több mint 1 millió egységgel veri a Carolina Reapert.

Mindkét paprikafajtát Ed Currie, neves paprikatermesztő alkotta meg. Currie egy keresztezésből hozta létre a Pepper X-et. Eddig mindössze öt ember kóstolta meg az új fajtát. A Pepper X-et egy népszerű YouTube-showban, a Hot Ones című műsorban mutatták be, ahol a házigazdák különböző csípősségű csirkeszárnyakat próbálnak ki olyan hírességekkel, mint Jennifer Lawrence, Gordon Ramsay, Billie Eilish vagy Shaquille O’Neal.

Currie elmondta az új paprikáról, hogy kóstolás után még több mint három órával később is érezte a forróságot, és szörnyű görcsöket okozott neki. Ennek ellenére azt mondta, hogy a fájdalma nem volt hiábavaló. "Minden idő és erőfeszítés, amit a farmon tettünk, hogy ez stabilizálódjon, és a világ legcsípősebb paprikája legyen, most igazolást nyert" – mondta Currie.

A fogyasztók a Pepper X-et kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható csípős szósz formájában tesztelhetik majd.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!