Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"2a124983-d083-41ef-9430-5ee4af33f22e","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Áprilisban A Gondolkodás Öröme Alapítvánnyal közösen matekos hónapot tartunk a hvg.hu-n: minden hétköznap közzéteszünk egy feladatot, és arra biztatjuk – nem csak a matematikus – olvasóinkat, hogy próbálják megoldani. Második kihívás.","shortLead":"Áprilisban A Gondolkodás Öröme Alapítvánnyal közösen matekos hónapot tartunk a hvg.hu-n: minden hétköznap közzéteszünk...","id":"20250408_Gondolkozz-velunk-Szexi-a-matek-2","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2a124983-d083-41ef-9430-5ee4af33f22e.jpg","index":0,"item":"155141d8-839b-4528-8a1a-7f2b30e7f46e","keywords":null,"link":"/elet/20250408_Gondolkozz-velunk-Szexi-a-matek-2","timestamp":"2025. április. 08. 11:29","title":"Gondolkozz velünk: a seriffcsillag – Szexi a matek 2.","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"30c2edc7-ec86-4d91-9c0a-ea09b2192909","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Az egyik olyan területen készült videó, amit a hatóságok lezártak.","shortLead":"Az egyik olyan területen készült videó, amit a hatóságok lezártak.","id":"20250406_szaj-es-koromfajas-videok-agrarminiszterium","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/30c2edc7-ec86-4d91-9c0a-ea09b2192909.jpg","index":0,"item":"b3bbd5be-752f-4af4-870a-a7dd0976b2fa","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250406_szaj-es-koromfajas-videok-agrarminiszterium","timestamp":"2025. április. 06. 20:07","title":"Véres maradványok, föld alól feltörő folyadék – felkavaró videók terjengenek a száj- és körömfájás miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c7e013fa-9612-4ffd-a161-e8aeddd37e6d","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A Mohos-töbörben mérték a rendkívül alacsony hőmérsékletet.","shortLead":"A Mohos-töbörben mérték a rendkívül alacsony hőmérsékletet.","id":"20250407_hideg-hajnal-fagy-bukk-22-fok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c7e013fa-9612-4ffd-a161-e8aeddd37e6d.jpg","index":0,"item":"d2b70464-cafb-4ac0-8c6c-71ca2c1bab41","keywords":null,"link":"/itthon/20250407_hideg-hajnal-fagy-bukk-22-fok","timestamp":"2025. április. 07. 15:18","title":"Rekordhideget mértek hajnalban a Bükkben, -22,6 fok volt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"06294c79-1092-42d5-8ad8-ed9a0865c834","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Estére egyes helyeken 0 fok alá is hűlhet a levegő.","shortLead":"Estére egyes helyeken 0 fok alá is hűlhet a levegő.","id":"20250407_idojaras-hozapor-havas-eso","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/06294c79-1092-42d5-8ad8-ed9a0865c834.jpg","index":0,"item":"676e10d9-389d-4ca9-8dcf-2646421162e5","keywords":null,"link":"/elet/20250407_idojaras-hozapor-havas-eso","timestamp":"2025. április. 07. 06:57","title":"Hózáporral és havas esővel köszön be a tél utolsó lehelete","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"72e6f59f-9f31-4b28-92f2-058a40144fa6","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Ezzel párhuzamosan lassan lezárul az ellenzéki vezető országjárása is.","shortLead":"Ezzel párhuzamosan lassan lezárul az ellenzéki vezető országjárása is.","id":"20250407_magyar-peter-nemzet-hangja-nepszavazas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/72e6f59f-9f31-4b28-92f2-058a40144fa6.jpg","index":0,"item":"392990ba-64a4-41bd-adf7-558b18fb8abb","keywords":null,"link":"/itthon/20250407_magyar-peter-nemzet-hangja-nepszavazas","timestamp":"2025. április. 07. 08:40","title":"Magyar Péter: Már 750 ezren töltötték ki a Nemzet Hangját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"de40421c-9f96-4418-89a9-8cb5a9e959e9","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A dán pár környezetkímélő erdei üdülőt működtetett, aztán leléptek Guatemalába. ","shortLead":"A dán pár környezetkímélő erdei üdülőt működtetett, aztán leléptek Guatemalába. ","id":"20250408_dan-hazaspar-erdei-fahazak-urulek-hordo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/de40421c-9f96-4418-89a9-8cb5a9e959e9.jpg","index":0,"item":"a45eb0a5-0c9e-4c25-b430-1b1d98d977a9","keywords":null,"link":"/elet/20250408_dan-hazaspar-erdei-fahazak-urulek-hordo","timestamp":"2025. április. 08. 11:29","title":"158 hordónyi emberi ürüléket és adótartozást hagyott maga után az erdei elvonulásbizniszt futtató ökoházaspár","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d120aaf2-1f0d-40a2-8832-b93c6b584fd3","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Az élelmiszeriparban gyatrán teljesített az Opus, a turisztikai befektetéseknél és az energetikában viszont nagyot ment.","shortLead":"Az élelmiszeriparban gyatrán teljesített az Opus, a turisztikai befektetéseknél és az energetikában viszont nagyot ment.","id":"20250408_opus-jelentes-osztalek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d120aaf2-1f0d-40a2-8832-b93c6b584fd3.jpg","index":0,"item":"9d8dd64a-16a7-42fb-815f-ae3ef5f2c289","keywords":null,"link":"/kkv/20250408_opus-jelentes-osztalek","timestamp":"2025. április. 08. 08:09","title":"Megduplázza az osztalékot Mészáros Lőrinc Opusa","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fc967551-fb53-4a46-969b-b5d0e1c9b2f4","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Szépen becsapdázták a kocsijukat. ","shortLead":"Szépen becsapdázták a kocsijukat. ","id":"20250408_autokat-tort-fel-budapesti-banda-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fc967551-fb53-4a46-969b-b5d0e1c9b2f4.jpg","index":0,"item":"f564f380-d901-4902-9175-5e4109e16ddf","keywords":null,"link":"/cegauto/20250408_autokat-tort-fel-budapesti-banda-video","timestamp":"2025. április. 08. 08:24","title":"Kilenc autót tört fel három férfi, az autójukból rángatták ki őket a rendőrök – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Mindenki a saját maga által készített halászlevet szereti a legjobban, hitbeli kérdésekről pedig nem érdemes vitatkozni. Mégis megtesszük, hiszen minden évben előkerül egy újabb recept: a legjobb, a tökéletes, a bevált. Jól szétszedjük, megvitatjuk, és persze arra jutunk, hogy mégis a miénk a legjobb.
A legtöbb családban minden karácsonykor fő, a szegedire vagy a bajaira esküszünk, passzírozva esszük vagy tésztával, belsőséggel vagy anélkül, pontyból vagy többféle halból készítjük.
Bár a halászlé klasszikusan karácsonyi étel, nyáron is sokan készítik. Akkor jellemzően bográcsban, bár az igazi ínyencek télen is előveszik a bográcsot, és a kertben, szabad tűzön főzik a halat.
Azt, hogy miért pont a karácsonyi asztalra kerül, a keresztény hagyományokra vezethető vissza. Karácsony előtt a böjti időszakban tilos volt húst fogyasztani, csak tésztaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket ehetett az, aki betartotta a korlátozásokat.
Ezek a szigorú kötelmek egészen a 20. század közepéig tartottak, 1966-ban VI. Pál pápa megengedte a hús és a hal fogyasztását is. A hal keresztény szimbólum, a népi hiedelem szerint a pikkelye pedig szerencsét hozott. A történetéről itt írtunk részletesen.
Azt mondják, a halászlé főzésének lényege, esszenciája, hogy a lének zubogva kell forrnia fél órát. A számtalan változat közül mi most Wolf András, a Gundel Restaurant és a Séf Asztala corporate séfjének halászléjét mutatjuk be, amely egy kicsit szegedi, egy kicsit bajai stílusban készül, és fő bele krumpli is: hogy jó hozzá, azt András az édesanyjától tanulta.
„Én csak pontyból főzöm a halászlét, méghozzá halfiléből, nem patkóból – mondja a séf –, 4 személyre számolva egy kiló halhoz 3 közepes fej, nagyon finomra vágott hagymát teszek. A filézés után megmaradt halcsontokat a hagymával, egy fél paprikával, egy fél paradicsommal, két gerezd fokhagymával felteszem főni másfél liter vízben, sózom, majd lobogó lángon 30 percig forralom. Ezután rászórom a fűszerpaprikát, és így forralom tovább még 15 percig.”
Ezután a séf leveszi a tűzről az edényt, hagyja állni a levet 10 percig, majd egy nagylyukú szűrőn leszűri úgy, hogy a sűrűje még átmenjen rajta. Így lesz félig passzírozott az étel. Ezt a levet újra felforralja, beleteszi a halszeleteket, és így főzi még 5 percig.
„Van amikor tésztával esszük, van, amikor nem, de ami kihagyhatatlan számomra, az a friss erőspaprika beleszelve tálaláskor és a friss kenyér” – magyarázza Wolf András, aki a haltejet igen, az ikrát nem annyira kedveli, a tejet pedig az utolsó 3-4 percben teszi bele a halászlébe.
És hogy kerül bele a krumpli?
„Anyukám néha vékonyra vágott krumplisszeleteket is főz a halászlébe. Amikor a halszeleteket beleteszi, akkor a vékonyra szeletelt krumpliból belefőz egy párat.” Wolf András is tisztában van azzal, hogy mindenki másképp szereti, és mindenki esküszik a saját halászlevére.
„Én halfiléből készítem. Beirdalom, darabokra vágom, és így főzöm. Van, aki halpatkóból főzi, én azt nem annyira szeretem.” A legfontosabb hozzávaló – és ezzel senki nem vitatkozik –, az a jó minőségű alapanyag. „Nagyon szeretem a sziki pontyot, ha van lehetőségem, akkor abból főzöm. Piacon vásárolok, ahogy mindenkinek, nekem is van egy bejáratott hentesem, bejáratott halasom és bejáratott savanyúsom.”
A séf családjában is kerül az ünnepi asztalra halászlé. „Pedig általában csak én eszem. Előfordult, hogy a kisebbik gyerekem is megkóstolta, de a feleségem és a nagyobbik gyerekem nem szeretik.”
Nem csak a séf otthonában, a Gundel Étteremben is hasonlóan készül a halászlé. Mert fontos a hagyomány, de az is ugyanilyen lényeges szempont, hogy aki először találkozik ezzel az az étellel – vagy volt már kellemetlen élménye –, az is biztonsággal tudja enni, ne kelljen félnie a szálkától.