szerző:
Szász Eszter
Tetszett a cikk?

Szakértői tippek azért, hogy hogyan legyünk kedvesek a gyomrunkhoz az ünnepek után.

Bármennyire igyekszünk is egész évben odafigyelni az egészséges táplálkozásra, az ünnepi időszakban szinte elkerülhetetlen, hogy a megszokott táplálkozási rutinunk felboruljon a bejglihegyek és töltött káposztával teli fazekak mellett. A túlevés, az ezt követő gyomorpanaszok, valamint a pluszkilók megjelenése tipikus karácsonyi tünet, amelyet a menetrend szerint érkező lelkiismeret-furdalás és „a leghatékonyabb és leggyorsabb diéta” keresőszavak beütése követ.

A gyomor valóban nincs felkészülve arra, hogy rövid idő alatt folyamatosan megterheljük. A karácsonyi túlevéssel viszonylag gyorsan felszaladt kilókat pedig sokkal nehezebb és több ideig tart leadni, szakértők szerint pedig hirtelen nem is lenne szabad belevágni például drasztikus ételmegvonással. Sokkal jobban járunk, ha lassan próbálunk visszatérni a megszokott menetrendünkhöz.

Persze nem csak időszakos diétára van szükség, amely januárban aztán motiváció híján véget is ér, hanem reális célokra. Erről is beszélt Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője a hvg.hu-nak.

„A legjobb az lenne, ha egész évben kilengésektől mentesen étkeznénk, de ha ez nem sikerült, akkor sem egyszerre, hanem fokozatosan változtassunk. A megfelelő célok kitűzése és a motiváció megtartása egyformán nagyon fontos, mert hiába vesztünk súlyt, ha január végére elfogy a lelkesedés, és újra visszatérünk a rossz szokásokhoz.”

Fontos, hogy fokozatosan csökkentsük az adagokat. Nincs tiltólistás fogás, hiszen minél inkább megvonunk magunktól egy ételtípust, annál inkább sóvárogni fogunk utána, és ha elénk kerül, biztosan megesszük. Bő olajban sütött rántott ételek helyett süssünk sütőben, kevés zsiradékkal.

Rostdús, csökkentett cukor- és zsírtartalmú  táplálkozás, sok zöldség

Koplalni nem szabad, szép fokozatosan fogjuk vissza a mennyiségeket – tanácsolja a szakember. Heti 0,5-1 kilogramm fogyás az egészséges. Növeljük a zöldségfogyasztást, persze ne rántva, hanem párolva, sütve vagy nyersen fogyasszuk. Érdemes új receptekkel kísérletezni, vagy más technológia szerint elkészíteni egy adott ételt.

Sok zöldségnek sütve még intenzívebb az íze, az egyik nagyon jó példa erre a kelbimbó, amelyet ebben a formában még a legádázabb ellenségei is megszeretnek. Ha salátát eszünk, akkor tartózkodjunk a kalóriadús öntetektől, pici olívaolaj és balzsamecet tökéletesen elég rá.

A savanyúság is nagyon jó választás, ráadásul még pénztárcabarát is – mondja Antal Emese. Felezzük meg a megszokott krumpli- vagy rizsadagunkat, és a hiányzó mennyiséget pótoljuk savanyúsággal.

A megfelelő fehérje fogyasztása nem csak az izomtömeg megtartására van jó hatással, hanem étkezés után növeli a jóllakottság érzését, valamint fogyasztásával kevésbé fogjuk kívánni az édességet.

Fehérjét a húson kívül különféle hüvelyesekkel is bevihetünk a szervezetünkbe, ezek nemcsak laktatnak, hanem magas a rosttartalmuk, és még kímélik a pénztárcánkat is. A húsevők heti egyszer nyugodtan tarthatnak húsmentes napot.

Fontos az adag nagysága is. „Én a bőségtálakat és az all you can eat típusú éttermeket nagyon nem ajánlom. Ehetünk kistányéron, amelyen többnek látszik az étel mennyisége” – ad tippet Antal Emese.

Gyümölcsöt inkább tízóraira és uzsonnára együnk, és akkor is fogyasszunk mellé egy marék mandulát, diót vagy valamilyen rostdús kekszet, hogy a gyümölcscukor ne emelje meg olyan gyorsan a vércukorszintet.

A diéta mellett a megfelelő mozgásmennyiségre is figyeljünk oda, itt is ügyelve a fokozatosságra. Már az is sokat számít, ha félóránként felállunk az íróasztalunktól vagy gyalog megyünk néhány megállót, vagy a lift helyett a lépcsőt használjuk. A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, valamint a minél stresszmentesebb életmód is fontos, bár ez az előírás teljesíthető talán a legnehezebben.


HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!