Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"7d2f302a-7161-4e3d-9106-f0b82c1955bc","c_author":"Domány András","category":"itthon","description":"Aki értékes ajándékot kap, és megtartja, annak pótdíjat kell befizetnie.","shortLead":"Aki értékes ajándékot kap, és megtartja, annak pótdíjat kell befizetnie.","id":"20241231_A-kormany-az-ev-utolso-napjan-sajat-tagjainak-megvesztegethetetlensegerol-is-gondoskodik","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7d2f302a-7161-4e3d-9106-f0b82c1955bc.jpg","index":0,"item":"bc0766bf-a00b-477d-aa4b-5594846795c0","keywords":null,"link":"/itthon/20241231_A-kormany-az-ev-utolso-napjan-sajat-tagjainak-megvesztegethetetlensegerol-is-gondoskodik","timestamp":"2024. december. 31. 22:06","title":"A kormány az év utolsó napján saját tagjainak megvesztegethetetlenségéről is gondoskodik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cef59658-8020-4b3b-b890-8869480836ec","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A washingtoni kínai nagykövetség szerint az amerikaiak állítása minden tényalapot nélkülöz és a vád csupán egy Kína elleni rágalomhadjárat része.","shortLead":"A washingtoni kínai nagykövetség szerint az amerikaiak állítása minden tényalapot nélkülöz és a vád csupán egy Kína...","id":"20241231_kina-hackerek-usa-penzugyminiszterium","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cef59658-8020-4b3b-b890-8869480836ec.jpg","index":0,"item":"5d98dcc2-0b54-4829-895d-e6c91c52d99b","keywords":null,"link":"/vilag/20241231_kina-hackerek-usa-penzugyminiszterium","timestamp":"2024. december. 31. 08:25","title":"Kína által pénzelt hackerek törték fel az amerikai pénzügyminisztérium informatikai rendszerét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3c258c80-5133-4634-88f9-74d71cd370c4","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"A férfit később lelőtték, a helyszínen belehalt a sérüléseibe.","shortLead":"A férfit később lelőtték, a helyszínen belehalt a sérüléseibe.","id":"20241231_Markologepes-amokfutas-Berlinben-tobben-is-sulyosan-megsebesultek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3c258c80-5133-4634-88f9-74d71cd370c4.jpg","index":0,"item":"98333981-2c06-47db-ab0b-9f6517c78778","keywords":null,"link":"/vilag/20241231_Markologepes-amokfutas-Berlinben-tobben-is-sulyosan-megsebesultek","timestamp":"2024. december. 31. 18:12","title":"Markológépes ámokfutás Berlinben: többen is súlyosan megsebesültek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7bab6a9a-48ca-40ab-b83c-80137c05226b","c_author":"MTI","category":"sport","description":"Sajtóhírek szerint a milánóiak már meg is találták Paulo Fonseca utódját, aki a szintén portugál Sergio Conceicao lehet.","shortLead":"Sajtóhírek szerint a milánóiak már meg is találták Paulo Fonseca utódját, aki a szintén portugál Sergio Conceicao lehet.","id":"20241230_milan-edzo-menesztes-fonseca","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7bab6a9a-48ca-40ab-b83c-80137c05226b.jpg","index":0,"item":"eea48e76-ad9d-42d3-a8fb-6c5c3ac9c50e","keywords":null,"link":"/sport/20241230_milan-edzo-menesztes-fonseca","timestamp":"2024. december. 30. 12:01","title":"Menesztették az AC Milan edzőjét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cea96e90-4b31-466f-8ce2-66e6448e7d79","c_author":"Rácz Gergő","category":"360","description":"Nagyon eltalálta 2024-ben a piaci folyamatokat az Nvidia: a chipgyártó halmozza a rekorderedményeket, és várhatóan jövőre is hasonlóan tud teljesíteni. Részvényesei örülhetnek, mivel a cég értéke már olyan nagy, hogy akkor is nevetve tovább tud lépni, ha esetleg az Egyesült Államok gazdasági folyamatai kedvezőtlenre fordulnának 2025-ben, sőt, január 6-án újabb nagy dobás várható.","shortLead":"Nagyon eltalálta 2024-ben a piaci folyamatokat az Nvidia: a chipgyártó halmozza a rekorderedményeket, és várhatóan...","id":"20241230_nvidia-mesterseges-intelligencia-tozsde-recesszio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cea96e90-4b31-466f-8ce2-66e6448e7d79.jpg","index":0,"item":"3d4defbb-1b28-4613-bdfc-1a0d3e106c8f","keywords":null,"link":"/360/20241230_nvidia-mesterseges-intelligencia-tozsde-recesszio","timestamp":"2024. december. 30. 16:00","title":"A társaság, amelyiknek még Trump se tud ártani: mi vár 2024 sikercégére, az Nvidiára az új évben?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f495c591-cabe-4aff-aa14-df695ac4f2d3","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Volkswagen-konszern több márkáját is érinti az az eset, melynek során egy rosszul konfigurált szerver miatt több százezer elektromos gépjármű érzékeny adatai voltak veszélyben – ráadásul hónapokon át.","shortLead":"A Volkswagen-konszern több márkáját is érinti az az eset, melynek során egy rosszul konfigurált szerver miatt több...","id":"20241230_volkswagen-audi-seat-skoda-adatvedelmi-incidens-erzekeny-adatok-elektromos-autok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f495c591-cabe-4aff-aa14-df695ac4f2d3.jpg","index":0,"item":"69e8c340-bd9c-4b45-aa0e-389e1fbb553c","keywords":null,"link":"/tudomany/20241230_volkswagen-audi-seat-skoda-adatvedelmi-incidens-erzekeny-adatok-elektromos-autok","timestamp":"2024. december. 30. 09:13","title":"Hatalmas biztonsági incidens a Volkswagennél, 800 000 autó érzékeny adatai voltak veszélyben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"76e0f70f-e167-4254-9661-a813b86bfec5","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Koreai kutatóknak sikerült megfejteniük, hogy miként lehet a tumorsejteket újra normál sejtekké alakítani. Ha bevezetik az eljárást, az jelentősen csökkentheti a kezelések mellékhatásait is.","shortLead":"Koreai kutatóknak sikerült megfejteniük, hogy miként lehet a tumorsejteket újra normál sejtekké alakítani. Ha bevezetik...","id":"20241230_rakkutatas-rakterapia-daganatos-sejt-megvaltoztatasa-normal-sejt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/76e0f70f-e167-4254-9661-a813b86bfec5.jpg","index":0,"item":"d5d3e533-863e-4226-8262-08abc5f49f5a","keywords":null,"link":"/tudomany/20241230_rakkutatas-rakterapia-daganatos-sejt-megvaltoztatasa-normal-sejt","timestamp":"2024. december. 30. 13:03","title":"Visszaváltoztatták a daganatos sejteket, forradalom jöhet a rákterápiában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6d528418-f333-440d-aac0-02e4d5fb1f86","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Semmire sem emlékezett és teljesen lerészegedve ült a volán mögé","shortLead":"Semmire sem emlékezett és teljesen lerészegedve ült a volán mögé","id":"20241230_Anthony-Hopkins-49-eve-jozan-ujevi-uzenet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6d528418-f333-440d-aac0-02e4d5fb1f86.jpg","index":0,"item":"4a47036f-3fc0-41f6-aca9-d590ca094c50","keywords":null,"link":"/elet/20241230_Anthony-Hopkins-49-eve-jozan-ujevi-uzenet","timestamp":"2024. december. 30. 09:23","title":"Anthony Hopkins pont 49 éve józan, ez volt az utolsó csepp a pohárban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.
Figyelni kell a jeleket
– ez a mondat akár egy testbeszédelemző szájából is elhangozhatott volna, de tökéletesen megállta a helyét fejes káposzták, befőttesüvegek, sókupacok és izgalmas fűszerek között, vagyis Király Ágnes erjesztett ételkészítési szakértő fermentáló-workshopján, amelyen november végén vettem részt. Épp ideje volt, mert már kezdett egyre súlyosabb fomóm lenni amiatt, hogy megrekedtem a kovászos uborkák meg a nagymamától eltanult ecetes csalamádék világában, és semmit nem tudok erről a rettentően felkapott savanyítási és tartósítási technológiáról. Hiszen úgy tűnik, mintha mostanában mindenki a fermentálásról beszélne, és mindenki lelkesen csinálja is, legyen akár zsebkendőméretű a konyhája.
Ha a covidos bezártsággal terhelt évek egyik hívószava a kovász volt (abból kiindulva legalábbis, hogy mennyien avanzsáltak ekkoriban házi pékké), akkor a mostaniaké simán lehetne a fermentálás, szép párt alkotva a mikrobiommal, vagyis a bélflórával. A bélrendszerünk egészségéről, annak fontosságáról ugyanis egyre többet tudunk, Schwab Richárd gasztroenterológus a HVG-nek is többször beszélt már róla annak kapcsán például, hogy miként hat rá a folyamatos evés, a böjtölés vagy épp az alkoholfogyasztás.
A fermentálás alapvetően a mikroorganizmusok erejét használja ki. Egy réges-rég létező konyhatechnológia, de a mikrobiom slágertémává válása okán nyilván nem véletlenül éli most újbóli reneszánszát. Az erjesztéssel készült, tápértékben gazdag savanyúságok, probiotikus italok, növényi tejhelyettesítők, kovászos finomságok csupa olyasmit tartalmaznak – a mikroorganizmusok mellett savakat, enzimeket is –, amelyek támogatják az emésztést, enyhíthetik a népbetegségnek számító reflux tüneteit, és segítenek egyensúlyban tartani a bélflóránkat. A jótékony baktériumok, gombák ráadásul olyan vegyületek előállítására is képesek, amelyek közvetlenül táplálják, erősítik a bélfalat, hozzájárulnak az idegrendszerünk optimális működéséhez és stimulálják az immunrendszerünket.
Király Ágnes Egyszerűen fermentálj című könyvében arról ír, miként érték el a civilizációs ártalmak a bélrendszerünket: a velünk szimbiózisban élő, jótékony mikroorganizmusok száma drasztikusan lecsökkent, változatos összetételük elszegényedett, ez pedig elég problémás. Az erjesztett élelmiszerek révén a testünk sokkal kevesebb energia árán sokkal több tápanyaghoz jut, mint egyébként, különösen a tejsavasan erjesztett, vagyis laktofermentált zöldségfélék, a joghurt, a kefir, a házi ecetek rendszeres fogyasztása támogatja hatékonyan az emésztőrendszeri működést. Persze az sem elhanyagolható jó tulajdonságuk, hogy tartósítószermentesek – és még finomak is. De hogyan csináljunk ilyeneket, és hogyan ne rontsuk el?
Az első saját fermentált savanyúságom szerelem volt első kóstolásra. Természetesen utólag már látom, hogy a készítéskor minden létező hibát elkövettem, és az eredményt ma már biztosan nem nevezném kiemelkedő alkotásomnak. A természet azonban kegyes volt hozzám, a zöldségeim nem romlottak meg
– idézi fel őszintén a szerző a kezdeti próbálkozásairól, majd a lehető legaprólékosabban és leginformatívabban, minden részletre és hibalehetőségre kitérve vezeti be az olvasót a fermentálás tudományába.
Mikrobiológiai szempontból nézve az erjesztés lényegében a számunkra hasznos mikroorganizmusok tudatos szaporításáról szól, és ha az előírásoknak megfelelően csináljuk, az egyik legbiztonságosabb élelmiszerkészítési eljárás, mivel a kórokozók kiszorításán alapul – írja. Több módszere is létezik, a tejsavas erjesztés mellett a spontán vagy vaderjesztés, a vegyes és az ecetsavas erjesztés is jól bevált technológiák.
A laktofermentált élelmiszerekért a tejsavbaktériumok vagy laktobacilusok felelősek. Király Ágnes könyvében a legtöbb recept ezzel a fajta erjesztési móddal készül, egyrészt a variálhatóság és az ízbeli változatosság miatt, másrészt azért, mert, mint írja, ezek azok a fermentált ételek, amelyek a leginkább szolgálják az egészségünket. Plusz érv mellettük, hogy ehhez a technológiához semmilyen különleges hozzávaló nem szükséges. Mivel a workshopon is ezt alkalmaztuk, és a saját savanyúságunk is így készült, most erről írunk részletesebben.
Az alapok leegyszerűsítve a következők: tisztítsuk meg és daraboljuk fel az alapanyagokat. Attól függően, hogy sós felöntőlével dolgozunk vagy szárazon sózással, készítsük el a levet vagy keverjük össze a zöldséget a sóval. A fűszereket a befőttesüveg aljára is szórhatjuk, vagy eleve az alapanyaghoz is keverhetjük. Miután üvegbe töltöttük, öntsünk hozzá levet, zárjuk le szorosan, és várakozzunk türelmesen, míg a savanyúságunk el nem készíti magát.
Facebook / HVG Könyvek
Mi káposztával dolgoztunk, a szárazon sózós módszerrel. A fejekről leszedtük a külső leveleket, a káposztákat ezután leöblítettük és félbevágtuk, majd a torzsa kivételével vékony csíkokra szeltük (gyalulni is lehet). Kilónként 20 gramm sóval összekevertük és állni hagytuk, pár perc múlva jól átgyúrtuk, míg levet nem eresztett. Ezután hozzákevertük a különféle fűszereket, amelyeket ízlés szerint kombinálhattunk: a hagyományosabbak közül volt például babérlevél, szegfűbors, köménymag, fekete bors, fokhagyma, kapor, borsikafű, kakukkfű, de aki cifrázni szerette volna, aszalt vörösáfonyát, kínai ötfűszer-keveréket, kimchipaprikát, gyömbért vagy akár banánt is használhatott. A káposztát jól lenyomkodva töltöttük meg az üvegeinket, a tetejére sós levet öntöttünk, majd légmentesen lezártuk, az instrukció szerint otthon szobahőmérsékleten érleltük (az erjesztési ideje legalább két hét). A végeredmény csodás lett, a zöldfűszeres és a kimchis ízesítésű savanyúságunk is igazi vitaminbomba a borongós decemberi hétköznapokban.
Persze, ha ennyire egyszerű volna a dolog, valószínűleg nem születnének a fermentálásról enciklopédia méretű szakirodalmak, és mivel van pár buktatója is, összegyűjtöttük a fontosabb tudnivalókat, hátha más is kedvet kap hozzá. Azt is eláruljuk, mik azok a bizonyos „jelek”, amikre a cikkünk elején utaltunk.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni annak a fontosságát, hogy végig odafigyeljünk az alapvető konyhai higiéniára: tiszta eszközök, tiszta vágódeszka, tiszta üvegek és alaposan megtisztított hozzávalók.
A fermentumaink akkor lesznek a legjobbak, ha az évszaknak megfelelő alapanyagokat használunk. Dolgozhatunk fagyasztott vagy konzerváruval is, de a friss zöldségek ízét nem lehet velük überelni.
Tejsavas erjesztéssel minden olyan növényt tartósíthatunk, savanyíthatunk, ami nyersen is biztonsággal fogyasztható.
Ha több különböző zöldséget pakolunk egy üvegbe, figyeljünk rá, hogy mindig a hasonló keménységűek közül válogassunk, főleg, ha felöntőlével savanyítunk. Például az uborkát a cukkinivel, a karfiolt a káposztával vagy a sárgarépával hozzuk össze. Általában azok a kombinációk sikerülnek legjobban, amik egyszerre érő zöldségekből készülnek.
Bátran használjunk fűszereket, de azért ne túl bátran: van az a fűszermennyiség, ami lelassíthatja vagy akár meg is gátolhatja az erjedést, az illatos fűszernövények aromás vegyületei ugyanis antibakteriális hatásúak. Járulékos előnyük, hogy a könnyen puhuló zöldségek ropogósan tartására is használhatjuk őket.
A csapvízben lévő klór antibakteriális hatású, ezért érdemes klórmentesíteni – akár víztisztító berendezéssel, akár a víz felforralásával és így a klórgáz elpárologtatásával.
A sónak különösen fontos szerepe van a spontán erjedés irányításában. Használjunk természetes, jód- és adalékanyagmentes, lehetőleg a legkevésbé feldolgozott, legkevésbé finomított fajtát.
Ha felöntőlével erjesztünk, a legtöbb zöldségféléhez a 2 százalékos oldat javasolt, kivéve, ha az ízlésünk mást diktál, vagy ha kifejezetten lassítani akarjuk az erjedés folyamatát, például a könnyen puhuló vagy édesebb alapanyagoknál.
A tejsavas erjesztésnél különösen figyeljünk arra, hogy az üvegben lévő zöldségeket végig elzárjuk az oxigéndús levegőtől. Ennek a legegyszerűbb módja a megfelelő töltöttségi szint mellett a légmentes lezárás, akár leszorítóval vagy nehezékkel megtámogatva.
A laktofermentálás egyik mellékterméke a tejsav mellett keletkező szén-dioxid. Az elkészítés után pár napon belül beindul a buborékképződés, és az is teljesen normális, ha az üveget pezsegni halljuk. Ahogy Király Ágnes írja: “a befőttesüvegek pisszegő, sípoló, szisszenő és pöfögő hangokat hallatnak, a vízzáró peremes edények pedig kedélyesen puttyannak, bluggyannak vagy csilingelnek”. Bármelyiket is tapasztaljuk, a zöldségfélék erjesztésekor szerencsére nem kell félnünk robbanástól, bármilyen heves is a kezdeti fázis, mindig ellenőrizzük azonban, hogy az üvegeink nem repedtek, nem sérültek-e.
Ha csavaros tetejű befőttesüveget használunk, a menetek mellett éppen annyi folyadék és gáz távozik, amennyi szükséges. Bolygatás nélkül az üvegben maradt szén-dioxid védőgázként működik, megóvja a savanyúságokat a kórokozók megtelepedésétől. Amint a főerjedés lezajlik, a gázképződés és a lécsordogálás is megszűnik.
Mikrobiológiai és élelmiszerbiztonsági szempontból a tejsavas erjedés akkor ér véget, ha már nem termelődik szén-dioxid, kizárólag a tejsavat termelő baktériumok maradnak benne életben, vagyis elérkezik a főerjedés második szakasza. A savanyúság akkor tekinthető tökéletesnek, ha a pH-ja legalább 4,5-re csökken, amit egy lakmuszpapír segítségével ellenőrizhetünk.
Amikor az intenzívebb erjedési szakasz lezajlik, az üvegeket egy alapos áttörölgetés után feltehetjük a kamrapolcra. Ha végig légmentesen lezárva tartottuk őket, szobahőmérsékleten akár egy évig is elállnak. Felbontás után mindenképp hűtőben tároljuk (és csak tiszta eszközzel nyúljunk bele), így hónapokig is eltartható megromlás nélkül.