szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Igazságtalanság vagy a szabályok követése a ragaszkodás a borhoz és az ostyához?

Az anglikán egyház úgy döntött, hogy nem lehet alkoholmentes bort és gluténmentes ostyát használni a szentáldozáshoz – derült ki az elmúlt napokban több cikkből is. A lapok azt írták, hogy az egyház útmutatása szerint ahhoz, hogy megszentelt legyen, az ostyának búzalisztből kell készülnie, a bornak pedig erjesztett szőlőléből. Az erről szóló dokumentumban ugyanakkor elismerik az „igazságtalanságot”, amellyel azok szembesülnek, akik nem fogyaszthatnak búzalisztet vagy alkoholt.

A keresztény hit központi szentsége a szentáldozás, amelynek során az ostya és a bor Krisztus testét és vérét jelképezi.

A változtatás lehetőségét Alice Kemp tiszteletes kanonok vetette fel a Londonban zajló ötnapos általános zsinat előtt. „Megfontolható-e, hogy lehetővé tegyék a gluténmentes és alkoholmentes hozzávalók használatát az eucharisztiában, hogy megszűnjön a kizárás igazságtalansága?” – kérdezte, megemlítve, hogy a papok és a gyülekezeti tagok között is vannak, akik nem fogyaszthatnak glutént vagy alkoholt.  

Az ügyben megszólaló Michael Ipgrave, Lichfield püspöke és az egyház liturgikus bizottságának elnöke azt mondta, hogy az alkoholmentes bor ellentétes lenne az egyház előírásaival, mert az „lenullázná” a fermentáció eredményét, az alternatív lisztekből készült ostyát pedig nem lehetne „kenyérnek” nevezni, hiszen nem tartalmazna búzát.

Az anglikán egyház ugyanakkor a honlapján tisztázta, hogy „nem tiltja be” a gluténmentes ostyát és az alkoholmentes bort, sőt azt írták, hogy ezeket eddig is rutinszerűen használták a szentáldozáskor. „Sok hivatásos egyházi beszállító már régóta kínál olyan bort vagy kenyeret, amely apró nyomokban tartalmazhat alkoholt vagy glutént, és amely jogosan tekinthető alkoholmentesnek vagy gluténmentesnek” – írták.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!