Karanténban az Európai Bizottság elnöke

Karanténban az Európai Bizottság elnöke

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Vasárnap este tájékoztatták Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy múlt héten kedden, tehát öt nappal korábban egy olyan tárgyaláson vett részt, amelynek egyik résztvevőjének pozitív lett a koronavírustesztje. Ugyanakkor az elnök két nappal ezután valamennyi tagállam vezetőjével találkozott.

Von der Leyen erről a Twitteren számolt be, hozzátéve, hogy önkéntes karanténba vonul holnap, tehát kedd reggelig. Az uniós bürokrácia elnökét utoljára múlt héten csütörtökön tesztelték, akkori eredménye negatív volt. Egyébként a belső protokoll szerint Von der Leyenen minden csütörtökön végeznek el Covid-tesztet. Az elnök azt is közölte, hogy hétfőn reggel ismét mintát vettek tőle, vélhetően ezzel függ össze az, hogy csak holnap reggelig lesz karanténban – ha negatív lesz a tesztje.


Ennél sokkal érdekesebb, hogy múlt héten csütörtökön és pénteken uniós csúcstalálkozó volt Brüsszelben, amelyen a tagállami állam- és kormányfők személyesen vettek részt. Vagyis Ursula von der Leyen mind a 27 vezetővel, illetve Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével is két napon keresztül egy tárgyalóteremben tartózkodott – igaz, szigorú biztonsági szabályok mellett, a fotók tanúbizonysága szerint a testi kontaktus is a könyökpusziban merült ki. A múlt heti uniós csúcsot eredetileg egy héttel korábban tartották volna, akkor azonban Charles Michel biztonsági személyzetének egyik tagjáról derült ki, hogy koronavírusos.

Hozzászólások