szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók előrukkoltak a pizzakészítés egy egészséges módjával. Lehet, hogy mostantól már nem kell választanunk az egészséges és ízletes ételek között?

© sxc.hu
Egy új felfedezése szerint a tészta hosszabb ideig tartó sütésével, illetve hosszabb élesztéssel tovább növelhető az antioxidánsok szintje; a Maryland Egyetem kutatócsoportja arra a megállapításra jutott, hogy a  sütési idő és a hőmérséklet emelése a megoldás.

A vizsgálatok során két fajta teljes kiőrlésű gabonából készített liszt szolgált a tészta alapanyagául, az ebből készült pizzát 204 és 285 fokos sütési hőmérsékletek között vizsgáltak; a sütési idő hét, illetve tizennégy perc volt. Az kísérletek eredményei azt mutatják, hogy az antioxidánsok szintje 60 százalékkal megnő a hosszabb ideig tartó sütésnél, és akár 82 százalékkal is megemelkedhet, ha a magasabb sütési hőmérsékletet választjuk.

Természetesen az eredményeket a liszt fajtája is befolyásolja. Mindemellett fény derült arra is, hogy jótékony hatással van a pizza antioxidáns szintjére, ha az élesztés idejét elnyújtjuk, de csak olyan mértékben, hogy az ne haladja meg a 48 órát.

Függetlenül bármilyen kutatási eredménytől Jacqui Lowdon angol dietetikus szerint sokkal egészségesebb, ha az emberek gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak pizza helyett - olvasható a BBC News oldalán.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Gasztro

Gyerekkori elhízás és a reklámok

Az elhízás számlájára írható a hazai közvetlen egészségügyi kiadások 6 százaléka. Magyarországon a felnőtt lakosság 37 százaléka túlsúlyos, mintegy ötöde elhízott. Ebben a reklámoknak is szerepe van.

MTI Gasztro

Patkányinvázió egy gyorsétteremben

Hívatlan vendégek lepték el a Kentucky Fried Chicken egyik New York-i éttermét, Manhattan Greenwich Village negyedében. Az asztalokon és székeken rohangáló bajuszos rágcsálókat számos amerikai tévéállomás is bemutatta.