Tetszett a cikk?

Méz nagyhatalomnak számítunk, bár az egy főre eső hazai fogyasztás nem jelentős. Hogy ez változzon, ajánlunk pár mézes receptet.

A régi görögök az istenek eledelének tartották, amely harmatként hullik az égből. A maja indiánok szerint a Földet a Méhisten teremtette. Sokszor életelíxirnek, folyékony napsugárnak is nevezik a mézet. Télen, s különösen így karácsony előtt fogy belőle a legtöbb. Nem mellékesen jegyezzük meg, hogy méztermelésben Magyarország nagyhatalom. Közel 100 különböző, egytől egyig kiváló fajtájú mézet termelünk, és mindebből lényegesen többet, mint amennyit elfogyasztunk. A hazai fogyasztás sajnos nem jelentős, mindössze körülbelül 30 deka fejenként évente. Így nem meglepő, hogy a termés közel 80 százalékát exportálják.

A mézet ősidők óta használjuk ételeink és italaink édesítésére és elkészítésére. A Niebelung-énekekben megörökített mézsör a germán istenek kedvelt itala volt. De földi halandók is szívesen fogyasztották. VIII. Henrik udvarában például mindig ezzel vezették fel az étkeket. A magyarok inkább a mézes ágyon érlelt pálinkát favorizálták,amelynek mostanság újra nagy divatja van. A skótok kedvelt viszkijüket ízesítik hangamézzel (és persze más fűszerekkel), és így nyerik például az ismert likőr, a Drambuie jellegzetes aromáját is.
A méznek a konyhában is jogosultsága van.

Ha a húst (légyen az csirke, pulyka vagy akár sertés) sütés előtt megkenjük mustáros mézzel, különleges ízhatást érhetünk el. A méz lehet továbbá mártások, levesek ízesítője is. De a magyar konyhákban mégis leginkább sütemények elkészítésére használják e nemes elixírt. Az alábbiakban lássunk két egyszerű, karácsonyi receptet.

Mézes keksz
12,5 deka mézet, 2,5 deka zsírt, fél-fél csomag őrölt fahéjat illetve szegfűszeget, egy citrom levét és reszelt héját, 1 deka szalakálit, fél kiló lisztet, 15 deka porcukrot, 2 tojássárgáját és kb. 1,5 deci tejet összegyúrunk, egy napig állni hagyjuk. Majd kinyújtjuk, különböző karácsonyi formákkal kiszúrjuk. 150 fokon kb. 15 percig sütjük. Jól eltartható.

Bonyhádi mézes
Fél kiló lisztet összekeverünk két kávéskanál szódabikarbónával, 25 deka porcukorral, 3 tojással és 25 deka hideg mézzel. Összegyúrjuk, majd egy napig hideg helyen pihentetjük. Három részre osztjuk, tepsi nagyságúra kinyújtjuk, majd megsütjük. A krémhez 6 deci tejfölt habbá verünk, két csomag vaníliás cukrot, 25 deka darált diót és 25 deka porcukrot keverünk bele. Megtöltjük vele a lapokat.

Lőrincz Zsolt

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Mire jó még a méz?

A gyógyító méz nemcsak édes, hanem savas is. A mézcukor könnyen felszívódik, illat- és aromaanyagai étvágyjavítók, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és nyugtató hatását is megtapasztalták már, akárcsak azt, hogy emésztésjavító, táplálja az izmokat, a májat és segíti a vízkiválasztást.

Pénzügyek

Több mézet a papírra!

A szárnyaló tőzsdei árfolyamok miatt most lenne létjogosultsága annak, hogy a cégek kedvezményes részvényvásárlással ösztönözzék dolgozóikat. A kedvezőtlen adózási szabályok miatt azonban csak kevesen élnek e lehetőséggel.

Gazdaság

Lépre csalnak: nagyüzemi mézhamisítás

A bolti mézek kétharmada hamis - tette közzé egy külföldi laboratóriumban végzett vizsgálat eredményét a méhészeti egyesület. A botrány kirobbantását a megvádolt méztöltők a konkurenciaharccal magyarázzák.