szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Horvátország legkeletibb pontja, Ilok nemcsak természeti szépségeiről és kulturális-történelmi emlékeiről, hanem borkultúrájáról is híres. Mostanság több millió kunát fordítanak arra, hogy a terület borospincéit felvirágoztassák.

Ilok városának idegenforgalmi közössége 2008-as terveiben különösen nagy hangsúlyt fektetett a bortermelés fejlesztésére. A folyamatos telepítések révén 2009-ig 1500 hektárnyi új szőlőültetvénnyel számolnak. Az iloki pincékben több mint 8 millió liter bort tudnak tárolni, az Agro-Ilok szövetkezetben pedig a végéhez közeledik egy újabb, 1,5 millió liter töltésére és tárolására alkalmas modern pince megépítése.

A horvát kormány és a Világbank 70 millió kunát fektetett be az óváros renoválásába, melynek során egy régi borpincét is helyreállítanak, valamint rendbe hozzák a Dvorac hotel éttermét. Folyamatban van Principovac, az egykori nemesi birtok felújítása is, és tervbe vették a Pajzoš nevű szőlősterület rendbetételét is. Utóbbi Tito egyik kedvenc helye volt, ahol újjáépítik a vendégfogadásra alkalmas elnöki villát, kiegészítik borospincével, valamint ötven hektáros szőlőskertet alakítanak ki körülötte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Telex: Hivatalosan is lefújták a 200 milliárd forintos HÉV-beszerzést

Telex: Hivatalosan is lefújták a 200 milliárd forintos HÉV-beszerzést

Bekeményít a lengyel kormány a kutyásokkal szemben

Bekeményít a lengyel kormány a kutyásokkal szemben

Kinyitnak a szerb plázák

Kinyitnak a szerb plázák