szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hazai ízek fesztiválja, ökörsütés, birkapörkölt-verseny, és az andalúz konyha remekei. Összegyűjtöttük, milyen gasztronómiai eseményekre érdemes ellátogatnunk a következő napokban.

Andalúz ízek
 
Az andalúz konyha különlegességeivel ismerkedhetnek meg a vendégek április 16-18-án az újonnan megnyílt terézvárosi Artesano étteremben (Bp. VI. ker Ó u. 24-26.). A fogásokat  Kisko García cordobai mesterszakács receptjei alapján prezentálják. A rangos Madrid Fusion gasztronómiai szövetség tavaly az Év andalúz felfedezettje díjat adományozta a fiatal, tehetséges szakácsnak. Míg az első két nap ínyencvacsorái az andalúz bárány, hal és más tengergyümölcsei fogásokról szólnak, addig az utolsó este a csokoládé és a jerezi borok kézfogójáé.
                          
Íz-Feszt

Április 18-20-án a Petőfi-híd budai hídfőjénél (Bp. XI. ker Goldmann György tér, Egyetemisták Parkja). A negyedik alkalommal, de a Budai Arborétum után új helyszínen megrendezendő élelmiszeripari kiállítás és vásáron bemutatkoznak a hazai regionális és a szomszédos országok konyhái, nem maradhatnak el a hungaricumok, de kóstolót kaphatunk a nemzetközi bioétlapokról is. Előadások az E-számokról, a génmanipulált zöldségekről, a fűszernövények használatáról, a cukormentes élelmiszerekről. A látogatókat egyebek mellett teaház és teríték-bemutató is várja, valamint számos érdekesség a Mesterek utcájában.
                               
Borozgatás Závoda Pállal

Bor és irodalom nélkül lehet élni, csak nem érdemes - véli Závoda Pál Kossuth-díjas író, aki többek között a Jadviga párnája című sikerkönyv szerzője. A Majd Leonard étteremben (1055 Balassi Bálint u. 7.) tart felolvasóestet április 25-én 18:00 órától. Az irodalomhoz a Vylyan pincészet borait és a ház borkorcsolyáit kínálják.
                                
Tavaszköszöntés ökörsütéssel

A budai hegyvidék történelmi, kulturális és gasztronómiai hagyományainak jegyében Mátyás király korát idéző tavaszköszöntőt tartanak a XII. kerületi önkormányzati és helyi civil szervezetek április 26-27-én a Zugligetben, a  műemlék 58-as villamos végállomásnál. A két napos program fő attrakciója a szombat esti ökörsütés lesz. A pecsenyéből a vasárnapi látogatóknak is jut bőven, egyéb finomságok mellett.
         
Domoszlói borünnep
                      
A VI. Domoszlói Muskotály Borünnepet április 26-án tartják. A domoszlói pincék egész nap nyitott kapuval várják a látogatókat. A környékre jellemző fehér borok mellé olyan tájjellegű finomságokat kínálnak, mint a fahamuval fűszerezett domoszlói lángos, a pampuska avagy túrós lepény, a kapusznyík pogácsa.

Birkapörkölt-verseny

A XXIV. Szent György-napi Juhászverseny április 27-én lesz Hódmezővásárhelyen. A juhászok nemcsak a terelésben versenyeznek, de a főzésben is. Kora reggel alágyújtanak a bográcsoknak, hogy délutánra kiderüljön, kié a legjobb birkapörkölt.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!