szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Magyar Gasztronómiai Egyesület meghívására június 14-én érkezik Magyarországra Eckart Witzigmann. Ő az első olyan szakács, aki Franciaországon kívül érdemelte ki a három Michelin-csillagot.

© img.stern.de
A Reneszánsz Év program keretében szervezett tartózkodásának első napján a Szépművészeti Múzeumban veszi át a kiemelkedő vendéglátásért adományozott Seven Stripes and Stars díjat. Egyhetes magyarországi látogatása alatt a hazai szakemberek több alkalommal is találkozhatnak vele.

Eckart Witzigmann már életében legendává vált, hiszen ő változtatta meg Németország és Ausztria gasztronómiai történelmét. Az élvonalbeli német nyelvterületen dolgozó szakácsok túlnyomórészt az ő tanítványai. S ma is terjesztik a „Witzigmann-vírust”.

A szakmában úgy tartják, aki ezzel „megfertőződik”, azt a fajta maximalizmust sajátítja el a konyhán, amelyben a hagyomány együtt él a természetességgel és az újra való nyitottsággal. Elsőként kapta meg külföldiként 1980-ban a Michelin három csillagát, ami akkoriban világszenzáció volt. A francia Gault Millau kalauz 1994-ben az Évszázad Szakácsa címmel tüntette ki, amit rajta kívül csak Paul Bocuse, Joël Robuchon és Frédy Girardet kapott meg.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!