szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyár derekán annyi gasztrós esemény történik az országban, hogy bármerre is járunk, biztos találunk kedvünkre valót.

A hónap első hete a 16. Gasztroblues fesztivál jegyében zajlik Pakson. Nomen est omen - nem csak jó koncertek, de kiváló borok és ételek. Szekszárd, Villány, Etyek, Tokaj, a balatoni és zalai régió borászai tartanak kóstolókat, de még Révkomáromból is érkezik pincemester. Megízlelhetjük a környék legfinomabb sajtjait, sonkáit, disznóságait, a kemencében sült lángost, a nemzetiségek étkeit. Hagyományosan a zárónapon, vasárnap kerül sor a főzőversenyre, amelyet négy kategóriában indítanak: borral készülő ételek, borkorcsolyák, halászlé, egyéb szabadtűzön készülő ételek. Nemcsak szakértő zsűri bírálja el, melyik standról kerülnek ki a legízesebb, legfantáziadúsabb, legszebben tálalt fogások, de a közönség is szavazhat. Kóstolójegy ellenében pedig el is tüntetheti a pályaműveket.

© tar.hu
Gombóta fesztivált tartanak július 5-én Sárándon. A gombóta közeli rokonságot tart a tarhonyával, meglehetősen egyszerű, ám annál ízletesebb egytál ételek alapja a népi konyhában. A hagyma, pirospaprika, szalonna, kolbász nem hiányozhat a házilag készített reszelt „tészta” mellől. Egy héttel később, július 10-12-én Gyulán a tarhonyának szentelnek ünnepnapokat. S országnak-világnak megmutatják miféle átváltozásokra képes a „szegény ember eledele”.Július első szombatján a Gemenci-erdő mellett, a bátai Nagy-szigeten isnagy lesz a sürgés-forgás. A Keszeg fesztivál alkalmával nemcsaksütő-főző versenyt hirdetnek, de a legügyesebb, leggyorsabb halpucolókvetélkedését is megtartják.

Parádon palóc napok lesznek július második hétvégéjén.. A sztrapacska-hívők sem fognak csalódni, de érdemes kivárni, ki főzi a legjobb lakodalmas és vadételeket. Szilvásváradon ugyanezen napokon pisztráng-és borfesztivált rendeznek. A Duna mellett, a dél-komáromi Monostori erődben pedig szintén ez a hétvége a pék napoké. Szombaton, július 12-én,este történelmi lakomát tálalnak az erődben, vasárnap a sütőmestereké a főszerep.

Az ország „legcseresznyésebb” települése Nagykörű, ahol július 14-től 17-ig várják a csemegézni vágyó vendégeket. A nagyszabású cseresznyeünnepen kínálják a piros bogyóst húsok mellett, levesekben, süteményekben, sokféle házi befőtt, dzsem formájában és persze folyékonyan is. Itt aztán biztos, hogy gyümölcsből főzik a pálinkát.

A kismarosiak málnapártiak. Így aztán errefelé évről évre megrendezik a málna fesztivált. Az idén július 12-13-án várják a „málnásba” a vendégeket, nemcsak frissen szedett gyümölccsel, de finom süteményekkel, lekvárokkal, szörpökkel.

Túrkevén július 12-én gulyásrekordot szeretnének felállítani, miközben Baján a legendás halászlé népünnepély zajlik. Tiszafüreden is 12-13-án tartják a halas napokat. Balatonbogláron július 17-20-án randevúzik a zene és a gasztronómia a Jazz- és Borfesztivál alkalmával. A hónap utolsó napján, 31-én pedig a somogyi asztali örömünnepek legrangosabbika kezdődik: a nagyszakácsi királyi szakácsok bemutatója és versenye.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!