Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"f58fe2d2-f12f-4ba2-b46e-f8f928acf414","c_author":"HVG","category":"360","description":"Ígéretesnek tűnik egy egyszerű, otthon is elvégezhető szaglásteszt a kezdeti Alzheimer-kór kimutatására.","shortLead":"Ígéretesnek tűnik egy egyszerű, otthon is elvégezhető szaglásteszt a kezdeti Alzheimer-kór kimutatására.","id":"20250605_hvg-otthoni-alzheimer-teszt-szagminta","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f58fe2d2-f12f-4ba2-b46e-f8f928acf414.jpg","index":0,"item":"a5ffa28b-d95e-4877-a664-7760acbfa3c4","keywords":null,"link":"/360/20250605_hvg-otthoni-alzheimer-teszt-szagminta","timestamp":"2025. június. 05. 16:00","title":"Meglepően egyszerű az új, otthoni Alzheimer-teszt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"642e82db-65dd-425a-a75c-bb999e101fda","c_author":"Nemes Nikolett","category":"360","description":"Már gyerekkorban megtanuljuk, hogy az evésnek rengeteg funkciója van, aminek semmi köze az éhséghez – például az érzelmek kezelése, így nem csoda, hogy sokan már a fogyókúra közben jelentkező első feszültségre is túlevéssel reagálnak. Miért fontos, hogy (újra) megtanuljunk kapcsolódni a testünkhöz, hogyan lehet felülírni a rossz berögződéseket, és miért baj, ha evés közben a kedvenc sorozatunkat nézzük? Kohlné Dr. Papp Ildikó pszichológussal, dietetikussal beszélgettünk.","shortLead":"Már gyerekkorban megtanuljuk, hogy az evésnek rengeteg funkciója van, aminek semmi köze az éhséghez – például...","id":"20250606_hvg-mindent-vagy-semmit-fogyas-pszichologiai-buktatok-tartsadalom-etkezes-erzelmek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/642e82db-65dd-425a-a75c-bb999e101fda.jpg","index":0,"item":"1154d7b9-696a-4370-9a40-a48947df4dd9","keywords":null,"link":"/360/20250606_hvg-mindent-vagy-semmit-fogyas-pszichologiai-buktatok-tartsadalom-etkezes-erzelmek","timestamp":"2025. június. 06. 13:55","title":"Érzelmek a fogyás útjában – hogyan törjünk ki a túlevéshez vezető ördögi körből?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d3ae995e-71e4-45b5-8b18-c300c05f3fa1","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A kormányzati elvonások miatti tiltakozás jeléül pénteken 10 percre leállt a főváros tömegközlekedése, a MÁV viszont váltóhibával küzdött.","shortLead":"A kormányzati elvonások miatti tiltakozás jeléül pénteken 10 percre leállt a főváros tömegközlekedése, a MÁV viszont...","id":"20250606_Vitezy-David-a-MAV-is-szolidaris-Budapesttel-a-balatoni-fovonalon-osszeomlott-a-kozlekedes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d3ae995e-71e4-45b5-8b18-c300c05f3fa1.jpg","index":0,"item":"61ad24d9-e262-4654-b329-aa29a993df91","keywords":null,"link":"/itthon/20250606_Vitezy-David-a-MAV-is-szolidaris-Budapesttel-a-balatoni-fovonalon-osszeomlott-a-kozlekedes","timestamp":"2025. június. 06. 16:25","title":"Vitézy Dávid: A MÁV is szolidáris Budapesttel, a balatoni fővonalon összeomlott a közlekedés","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7a29e2d3-4b66-48ba-8920-3a8ac7a33093","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"kultura","description":"Björn Ulvaeust nem izgatják a mesterséges intelligenciával szembeni aggályok.","shortLead":"Björn Ulvaeust nem izgatják a mesterséges intelligenciával szembeni aggályok.","id":"20250606_Mesterseges-intelligenciaval-ir-musicalt-a-80-eves-volt-ABBA-tag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7a29e2d3-4b66-48ba-8920-3a8ac7a33093.jpg","index":0,"item":"70c49bc8-fbd0-4d9b-9066-6057648b07db","keywords":null,"link":"/kultura/20250606_Mesterseges-intelligenciaval-ir-musicalt-a-80-eves-volt-ABBA-tag","timestamp":"2025. június. 06. 12:24","title":"Mesterséges intelligenciával ír musicalt a 80 éves volt ABBA-tag","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"813541ea-28c6-4769-8fc6-0aa118090819","c_author":"HVG","category":"gazdasag.zhvg","description":"Kétötödük, bár nem sokkal többet. Tízből kilenc viszont azt várja, hogy az állam költsön többet a megújulókra, derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.","shortLead":"Kétötödük, bár nem sokkal többet. Tízből kilenc viszont azt várja, hogy az állam költsön többet a megújulókra, derül ki...","id":"20250605_felmeres-megujulo-energia-mol-nyrt-napelem-szeleromu-geotermia-biouzemanyagok-zold-hidrogen","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/813541ea-28c6-4769-8fc6-0aa118090819.jpg","index":0,"item":"fdcc103f-1278-4a2c-ac54-ab159a039093","keywords":null,"link":"/zhvg/20250605_felmeres-megujulo-energia-mol-nyrt-napelem-szeleromu-geotermia-biouzemanyagok-zold-hidrogen","timestamp":"2025. június. 05. 18:32","title":"Egész sok magyar fizetne többet a tiszta energiáért","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"02b88a82-a734-4dfb-bc6a-171ee922f427","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Közzétette a 2024-es pénzügyi beszámolóját a Békemeneteket szervező CÖF alapítványa. Állításuk szerint a támogatásaikat magánemberektől és vállalkozóktól kapták, ám ez a rendelkezésre álló dokumentumok alapján ellenőrizhetetlen.","shortLead":"Közzétette a 2024-es pénzügyi beszámolóját a Békemeneteket szervező CÖF alapítványa. Állításuk szerint a támogatásaikat...","id":"20250605_atlatszo-cof-beszamolo-atlathatatlan-tamogatas-rekordosszeg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/02b88a82-a734-4dfb-bc6a-171ee922f427.jpg","index":0,"item":"96c5a4ee-8403-4d4f-9d1b-2d4a305f0289","keywords":null,"link":"/itthon/20250605_atlatszo-cof-beszamolo-atlathatatlan-tamogatas-rekordosszeg","timestamp":"2025. június. 05. 12:53","title":"Átlátszó: Teljesen átláthatatlanul kapott rekordösszegű, 1,25 milliárd forint támogatást tavaly a CÖF","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"160ad391-a058-4e8d-bbbf-55c2484a810f","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Néhány járat kivételével az összes tömegközlekedési eszköz megszakítja az útját tíz percre.","shortLead":"Néhány járat kivételével az összes tömegközlekedési eszköz megszakítja az útját tíz percre.","id":"20250605_budapesti-kozlekedesi-kozpont-bkk-tiz-perces-leallas-tomegkozlekedes-karacsony-gergely-figyelmeztetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/160ad391-a058-4e8d-bbbf-55c2484a810f.jpg","index":0,"item":"a5c52933-a6fc-4c4b-9593-675024e5acc0","keywords":null,"link":"/itthon/20250605_budapesti-kozlekedesi-kozpont-bkk-tiz-perces-leallas-tomegkozlekedes-karacsony-gergely-figyelmeztetes","timestamp":"2025. június. 05. 09:23","title":"Így fog kinézni a BKK-járatok pénteki leállása","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"09e7b6db-3dff-4b78-921c-9477ccc11832","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A hozomány három, tavaly 33 milliárdos árbevételű takarmánykeverő, és a hazai baromfi-takarmányozási piac java. A kérő a már most piacvezető UBM Group, amely 40 százalékkal növelheti gyártókapacitását a várhatóan nyáron záruló tranzakcióval.","shortLead":"A hozomány három, tavaly 33 milliárdos árbevételű takarmánykeverő, és a hazai baromfi-takarmányozási piac java. A kérő...","id":"20250605_az-UBM-Group-megveszi-az-agrifirm-magyarorszag-zrt-t-agrarium-takarmanyozas-tranzakcio-kkv-vallalkozas-royal-agrifirm-group","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/09e7b6db-3dff-4b78-921c-9477ccc11832.jpg","index":0,"item":"50c13f1a-f70b-4698-8e94-66d1c63f4ade","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250605_az-UBM-Group-megveszi-az-agrifirm-magyarorszag-zrt-t-agrarium-takarmanyozas-tranzakcio-kkv-vallalkozas-royal-agrifirm-group","timestamp":"2025. június. 05. 12:51","title":"Magyar legény viheti a hollandok globális téeszének tojótakarmányos hazai leányát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Az északkelet-spanyolországi Roses mellett, egy eldugott kis öbölben található a világ egyik legjobb étterme: a három Michelin-csillagos El Bulli. Amit a világ egyik leginnovatívabb séfjeként, a molekuláris konyha nagymestereként számon tartott Ferran Adria neve fémjelez.
Maga a különös hangulatú, katalán helyszín is része az El Bulli-élménynek. Ahogyan a hegygerincen át a zárt, csöndes tengerparti öböl fölé vezet az út. Földi halandó hajlamos feladni, mondván, nem létezik, hogy a világ végén, a „semmiben“ legyen egy ilyen híres étterem. Hát ez az, pontosabban ez is az egyik kulcsa a nagyságnak.
Annyira különbözik bármelyik más vendéglőtől, hogy teljesen értelmetlen lenne összehasonlításokat végezni. Ráadásul igen rövid időszakban tart nyitva: április végétől októberig. Persze éppen ez teszi lehetővé, hogy barcelonai konyháján, azaz laboratóriumában a tél folyamán a következő szezonra rengeteg típusú ételt kísérletezzen ki a mester és csapata. Az amúgy is rövid szezon alatt pedig, ahogy az asztalok iránti igény világszerte nőtt, az El Bulli fokozatosan csökkentette a nyitvatartási idejét. S ez már megint csak pontosan az ellenkezője annak, ami felkapott vendéglátóhelyeknél szokás. Hogy kié lesz a nagyobb üzleti bevétel, és legfőképpen a szakmai tekintély, azon érdemes elgondolkozni. Mostanra már nincs nyitva ebédidőben, kivéve vasárnap, de júliusban és augusztusban akkor sem, mert „egyszerűen túl meleg van“ a kreativitáshoz. Szerdától vasárnapig csak vacsorázni lehet.
Az El Bulli óriási, vadregényes kertben, gyakorlatilag csak két fehérre meszelt falú, kényelmesen berendezett, igen egyszerű helyiségből áll. Az étteremben 54 szék van összesen, tehát alkalmanként éppen csak fél száz vendéget fogad, mondanunk sem kell, több hónapos előzetes bejelentkezéssel. A konyha ekkora létszám kiszolgálását érzi ideálisnak. A működtetés komplexitása csak akkor válik világossá, amikor számításba vesszük, hogy egy szezonra 120 új ételt kísérleteznek ki. Egy menü asztalonként 30-45 kínáló tételből áll össze - nem a szokásos értelemben vett fogások -, és két asztal nem kapja ugyanazt a menüt. Ügyelnek rá, hogy különböző variánsokban kerüljenek ki a konyhából.
Egy kis számtan: ha egy tipikus este 50 embernek kell fejenként 45 fogást elkészíteni - legyen az akár csak egy kanálnyi ízelítő -, beleszámolva az előételeket és a kis desszerteket is (és ez valószínűleg óvatos becslés), az összesen 2250 tányért jelent. Egy hétköznapibb étterem ugyanebben a helyzetben felszolgálna hozzávetőlegesen 10 tányért egy vacsoramenü keretében - számításba véve mindent: amuse-bouches, elődesszertek, petits fours -, tehát ha ugyanannyi tányért készítenének, az körülbelül 200 vendéget jelentene esténként. A legtöbb, Michelin-csillag irányában ambíciókat tápláló étterem 60 embernél többet semmiképpen nem szolgál ki, talán kiegészül egy kis különteremmel, de összességében valószínűleg nem készítenek 800 fogásnál többet. Az étterem elhelyezkedésének következtében az El Bulli kicsi is marad, sajnos, de ugyanezért, ellátásának logisztikája igen bonyolult.
El Bulli étterem. Csak egyszerűen
Az egyedi motívumok sorát folytatva, az étterem teljesen egyéni üzleti modell szerint működik. Egy menü minimális átlagára 225 euró fejenként, ami azonos árszínvonalat jelent a világon hasonló kategóriában számon tartott vendéglőkkel. Ugyanakkor a borlap árai jóval alacsonyabbak a legtöbb összevethető éttereménél. A fizetéseket, és a rövid nyitvatartást számításba véve nem valószínű, hogy az El Bulli önmagában nyereséges, de ez csak a látható része a jéghegynek, amelynek „víz alatti“ részét a könyvek kiadása, különféle termékek, szakképzési intézmények és egyéb, a Ferran Adriahoz köthető üzleti tevékenységek alkotják.
Egy a sok jegy közül, amely egyedivé tehet nála egy vacsorát: a rendkívül átgondolt és egymást kiegészítő sorrend, amelyben a tányérok követik egymást. A koncepciót jól példázza egy ilyen tányér: tavirózsa olajbogyóval és szirmokkal, ami leginkább egy Monet-festményre emlékeztet. Otthonos érzést keltő, megnyugtató hatás az elképesztő ízgazdagságot hordozó két csík borjúínynek, amelyhez egy kanál csontvelőből készült leves társul.
Számos különleges fogás között az asztalunkra kerülhet a határozott konzisztenciájú céklahab joghurttal töltve, egy tálka bölénytej szárított vadeprekkel, szárított bazsalikom keserű mézzel, egy kocka fehér mandarinvirág-fagylalt osztrák tökmagolajjal és így tovább.
Korábban csak az El Bulliban készültek azok a zöldséghabok, kivonatok, amelyeket aztán számos séf másolt le a világon. Sokan kizárólag Ferran Adria mestert tartják felelősnek e jelenség, s általában a „semmi sem az, aminek látszik“ típusú tányérremekek térhódításáért. Legújabb leleménye a "tavacska" mint kulináris vezérmotívum a tányérokon, s ki tudja, mit szül még majd a tél molekuláris vegykonyhájában.