Itt az új év, és az utóbbi években már a hazánkban szunnyadó kis kulináris manó is elkezdett ébredezni. Így idén nem marad le a trendekről, és nem fél éves csúszással tudja meg, hogy mi a menő a világban. Lássuk.

Valószínűleg mindenki ki tudja találni, hogy 2009 alapmotívumát az étkezésben a mindenható válság határozza meg. A jóslatok szerint ez azt eredményezi (és ennek már egy ideje komoly jeleit tapasztalhatják a világ vendéglősei), hogy az emberek többet maradnak otthon. Kevesebb éttermi koszt, több otthoni főzőcske. 
 

Tojás délben, este.
Ennek folyományaként a tavaly oly divatos molekuláris gasztronómia megy a kukába az űrtechnológiával felfegyverzett tányérjaival együtt. A helyébe az egyszerű, érthető, könnyen elkészíthető, családias hangulatot árasztó receptek lesznek a menők. Utóbbi jellemző azért is fontos, mert az elemzők szerint nem csak azért maradnak otthon az emberek, mert anyagilag ez fér bele, hanem mert otthon akarnak maradni. Van konyha, vannak szerettek, van áldott televízió. A túlburjánzó luxust sugárzó éttermi trendek az elemzők szerint amúgy is gyakori jelenségnek számítanak válságos időszakokat megelőzően. Ugyanígy a visszafogottság is természetes a válság következményeként.

Nőni fog a kereslet az apró luxuscikkek iránt, hogy pótolják a kieső fényűzőbb szórakozást. Mindenki otthon fogja szopogatni a finomabbnál finomabb borokat, whiskeyket, csokoládékat, fagyikat. Utóbbiak amúgy is a dobogó tetejére készülhetnek az idén. 
 
Menő lesz olyan ételsorokkal megvendégelni az ismerősöket, amelyek drágának tűnnek, de valójában relatíve olcsóak (a lejárt hozzávalók alkalmazása nem ér). Sok étterem be fog zárni. Számíthatunk egy rendkívül érdekes, és itthon nagy valószínűséggel nem meghonosodó divat, az illegális éttermek térhódítására is. Ez a hazánk lelkében nyiladozó kulináris manónak még túl trendi volna. Ezek az éttermek egy éjszakára megnyíló, engedély nélkül operáló, elhagyott helyeken kialakított egységek lesznek. Jónevű séfek fognak a szerencsés egybegyűlteknek mindenféle finomságot gyártani.
 
A Bon Appétit magazin éves előrejelzésében a következőket jósolja 2009-re.

Az év vacsoravendégsége: az olcsó luxus.
Az év desszertje: a mogyoróvajas desszertek.
Az év étteremtrendje: a reggelizőhelyek.
Az év gasztronómiai úticélja: Peru.
Az év alapanyaga: a ricotta.
Az év borválasztása: a legjobb vásár (kiváló ár-érték arány).
Az év étele: bármi, aminek tojás van a tetején.

A tojás mindenhol nagy visszatérőnek van jelölve. Nem csak azért, mert a reggelizés kultusza erősödni fog, hanem mert becsempészi magát az öreg fehérjés a későbbi étkezésekbe is. Tojás ebédre, tojás vacsorára. Az év itala bármi, ami folyik és gyömbér van benne. Gyömbéres italok, koktélok lesznek a menők. Nőni fog a népszerűsége a röviditaloknak. Kevesebbet fognak rájuk költeni üvegenként, tehát az olcsóbb italok lesznek a kelendőbbek, de több is fog fogyni. A bárok nincsenek nagy veszélyben.

Az év ízei között találjuk a levendulát, a garam masalát, a csillaggyümölcsöt, a datolyaszilvát. Amerikában várható a kaktusz előretörése. Hazánkban a közép-amerikai bevándorlók alacsony száma miatt erre kevés az esély. 
 
Nagy divat lesz a világban mindenhol a noodle, azaz a nudli, kínai találmány. Olcsó, ezerféleképpen ehet, leginkább levesben. Ezek fogják felváltani a megugró halárak miatt a sushi bárokat. Itthon vélhetően ebből sem fogunk nagyon sokat érzékelni.
 
Nagy jövő áll a gluténmentes termékek előtt. A glutén elősegíthet egy bizonyos betegséget, amely a népesség apró hányadára jelent veszélyt. Mivel azonban több híresség is elkezdett a sajtóban arról beszélni, hogy ez milyen jó, várhatóan nagy diétatrend lesz belőle.

Örvendetes, hogy a világ lassan halad a természet ésszerű keretek közötti kiaknázása felé. Ennek egyik sarokköve a mértékletes halászat. Az ezt propagáló mozgalom egyre erősebb, és a következő években komoly eredmények várhatóak e téren. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Kiderült, a rendőr semmit sem tehet, ha egy képviselőt nem engednek be az MTVA-hoz

Kiderült, a rendőr semmit sem tehet, ha egy képviselőt nem engednek be az MTVA-hoz

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!

Kitiltották a parlamentből a titokban fotózó Echo Tv-st

Kitiltották a parlamentből a titokban fotózó Echo Tv-st