Tetszett a cikk?

Itt az új év, és az utóbbi években már a hazánkban szunnyadó kis kulináris manó is elkezdett ébredezni. Így idén nem marad le a trendekről, és nem fél éves csúszással tudja meg, hogy mi a menő a világban. Lássuk.

Valószínűleg mindenki ki tudja találni, hogy 2009 alapmotívumát az étkezésben a mindenható válság határozza meg. A jóslatok szerint ez azt eredményezi (és ennek már egy ideje komoly jeleit tapasztalhatják a világ vendéglősei), hogy az emberek többet maradnak otthon. Kevesebb éttermi koszt, több otthoni főzőcske. 
 

Tojás délben, este.
Ennek folyományaként a tavaly oly divatos molekuláris gasztronómia megy a kukába az űrtechnológiával felfegyverzett tányérjaival együtt. A helyébe az egyszerű, érthető, könnyen elkészíthető, családias hangulatot árasztó receptek lesznek a menők. Utóbbi jellemző azért is fontos, mert az elemzők szerint nem csak azért maradnak otthon az emberek, mert anyagilag ez fér bele, hanem mert otthon akarnak maradni. Van konyha, vannak szerettek, van áldott televízió. A túlburjánzó luxust sugárzó éttermi trendek az elemzők szerint amúgy is gyakori jelenségnek számítanak válságos időszakokat megelőzően. Ugyanígy a visszafogottság is természetes a válság következményeként.

Nőni fog a kereslet az apró luxuscikkek iránt, hogy pótolják a kieső fényűzőbb szórakozást. Mindenki otthon fogja szopogatni a finomabbnál finomabb borokat, whiskeyket, csokoládékat, fagyikat. Utóbbiak amúgy is a dobogó tetejére készülhetnek az idén. 
 
Menő lesz olyan ételsorokkal megvendégelni az ismerősöket, amelyek drágának tűnnek, de valójában relatíve olcsóak (a lejárt hozzávalók alkalmazása nem ér). Sok étterem be fog zárni. Számíthatunk egy rendkívül érdekes, és itthon nagy valószínűséggel nem meghonosodó divat, az illegális éttermek térhódítására is. Ez a hazánk lelkében nyiladozó kulináris manónak még túl trendi volna. Ezek az éttermek egy éjszakára megnyíló, engedély nélkül operáló, elhagyott helyeken kialakított egységek lesznek. Jónevű séfek fognak a szerencsés egybegyűlteknek mindenféle finomságot gyártani.
 
A Bon Appétit magazin éves előrejelzésében a következőket jósolja 2009-re.

Az év vacsoravendégsége: az olcsó luxus.
Az év desszertje: a mogyoróvajas desszertek.
Az év étteremtrendje: a reggelizőhelyek.
Az év gasztronómiai úticélja: Peru.
Az év alapanyaga: a ricotta.
Az év borválasztása: a legjobb vásár (kiváló ár-érték arány).
Az év étele: bármi, aminek tojás van a tetején.

A tojás mindenhol nagy visszatérőnek van jelölve. Nem csak azért, mert a reggelizés kultusza erősödni fog, hanem mert becsempészi magát az öreg fehérjés a későbbi étkezésekbe is. Tojás ebédre, tojás vacsorára. Az év itala bármi, ami folyik és gyömbér van benne. Gyömbéres italok, koktélok lesznek a menők. Nőni fog a népszerűsége a röviditaloknak. Kevesebbet fognak rájuk költeni üvegenként, tehát az olcsóbb italok lesznek a kelendőbbek, de több is fog fogyni. A bárok nincsenek nagy veszélyben.

Az év ízei között találjuk a levendulát, a garam masalát, a csillaggyümölcsöt, a datolyaszilvát. Amerikában várható a kaktusz előretörése. Hazánkban a közép-amerikai bevándorlók alacsony száma miatt erre kevés az esély. 
 
Nagy divat lesz a világban mindenhol a noodle, azaz a nudli, kínai találmány. Olcsó, ezerféleképpen ehet, leginkább levesben. Ezek fogják felváltani a megugró halárak miatt a sushi bárokat. Itthon vélhetően ebből sem fogunk nagyon sokat érzékelni.
 
Nagy jövő áll a gluténmentes termékek előtt. A glutén elősegíthet egy bizonyos betegséget, amely a népesség apró hányadára jelent veszélyt. Mivel azonban több híresség is elkezdett a sajtóban arról beszélni, hogy ez milyen jó, várhatóan nagy diétatrend lesz belőle.

Örvendetes, hogy a világ lassan halad a természet ésszerű keretek közötti kiaknázása felé. Ennek egyik sarokköve a mértékletes halászat. Az ezt propagáló mozgalom egyre erősebb, és a következő években komoly eredmények várhatóak e téren. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!