szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Északi-sark, a Góbi-sivatag, Bamako és Brüsszel után Trinidad és Tobago szigetén készült el a legautentikusabbnak titulált magyar étel: a paprikás csirke.

Az ötödik Lucullus expedicíó keretében január végén, Magyarországtól 8500 kilométerre kóstolgatták a karibiak a fűszeres paprikás csirkét, ami mellé természetesen olyan hungarikum is az asztalra került, mint a pálinka.

A magyar gasztronómiának efféle, nem szokványos, talán kicsit extrém népszerűsítése a Lucullus baráti társaság (ma már önálló vállalkozás) nevéhez fűződik. Ők találták ki öt esztendővel ezelőtt, hogy expedíciók keretében ismertetik meg a világ különböző pontjain a magyar konyhát. Közben maguk is tanulnak, tapasztalataikat egy-egy vacsoraesten osztják meg az itthoni érdeklődőkkel.

Így kerül majd nálunk az asztalra kalalu, roti és pilau – azaz hamarosan karibi vacsora Magyarországon. Turóczi Gábor, az expedíció és a Lucullus vezetője Trinidad és Tobago-n igyekezett megismerkedni a helyi ételkészítési szokásokkal. S tárgyalt az országot alapító afrikai és hindu leszármazottak oly képviselőivel, akik segítenek, hogy hamarosan Magyarországon is megszervezzenek egy autentikus karibi trinidad- és tobagoi vacsoraest. Közelebb hozva így a kultúrákat egymáshoz, megismertetve a különböző ételkészítési szokásokat, fűszerhasználati módokat. Az afrikai és indiai ízeket felvonultató vacsora menüje összeállt, az ottani fűszerek a rendelkezésre állnak, és már folyik az egyeztetés a megfelelő szakácsokkal a vacsora technikai megvalósításáról.

Az expedíciós recept
Paprikás csirke (Jalecz Lajos konyhamester XIX. századi gyűjtése alapján)

Hozzávalók (4 személyre): 10 dkg mangalicazsír, 2 fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 2 csirkecomb, 2 csirkeszárny, Édes-csípős paprikakeverék, (esetleg erős paprika kivonat), só, feketebors, köménymag, 1 evőkanál sűrített paradicsom vagy lecsó, víz.

A mangalicazsírt felforrósítjuk, majd a forró zsírban megdinszteljük a hagymát. Ebbe helyezzük a feldarabolt csirkerészeket, amelyeket kissé megpörkölünk. Az alaphoz szórjuk – mértékkel - a magyar paprikakeveréket, amit csak egy pillanatig hagyunk magára, épp, amíg a paprikaolajat ki nem engedi, és intenzíven illatozni nem kezd. Ezt követően felengedjük némi vízzel, adunk hozzá paradicsompürét, végül fűszerezzük (a fokhagyma is ebben a stádiumban kerül a fazékba). Főzzük, amíg jó nem lesz. Az étel 20 perc alatt kész magas lángon, de ha olyan vaj puha húst akarunk kapni, amit akár kenyérre is lehet kenni, főzzük lassan, kis lángon egészen addig, míg el nem éri a kívánalomnak megfelelő halmazállapotot.
















HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Paprikás csirke a Góbi-sivatagban

Tudományos expedícióvá minősítették a Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007-et, melynek célja, hogy felkutassa a lovas nomád gasztronómia hagyományait, a nomád népek életmódját, az egykori pusztai világhódítók birodalmának mindennapjait. A gasztronómiai kutatás mellett az expedíció orientalista, orvosi és rádiótechnikai méréseket végez, és a kutatási eredményeket elektronikus hordozókon dokumentálja.