Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"77129f68-770f-4d72-b7a6-b9514ba075d0","c_author":"Remifemin Plus","category":"brandchannel","description":"Egyes nők jobban, mások kevésbé jól birkóznak meg a változókorral. Szem előtt tartva azt, hogy mindenkit különbözőképpen érint ez az időszak, egy általános jó tanács azért mégis adható az érintett hölgyeknek: mozogni, mozogni, mozogni!","shortLead":"Egyes nők jobban, mások kevésbé jól birkóznak meg a változókorral. Szem előtt tartva azt, hogy mindenkit...","id":"20250207_Mozgas-valtozokor-remifemin","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/77129f68-770f-4d72-b7a6-b9514ba075d0.jpg","index":0,"item":"e412e9df-3fe4-467b-883d-cea0250d6d2b","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250207_Mozgas-valtozokor-remifemin","timestamp":"2025. február. 22. 11:30","title":"Így mozogjon a változókorban!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Remifemin Plus","c_partnerlogo":"01fbafc5-53c4-42c6-a681-eea34113376e","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"39944dd9-e2ea-4d69-bd63-20260ed4795e","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A felhasznált képek graffitivel borított zárt kirakatokat és szögesdrótos kerítéseket mutattak.","shortLead":"A felhasznált képek graffitivel borított zárt kirakatokat és szögesdrótos kerítéseket mutattak.","id":"20250220_Reklamkampanyt-inditott-a-brit-kormany-hogy-ne-menjenek-oda-az-albanok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/39944dd9-e2ea-4d69-bd63-20260ed4795e.jpg","index":0,"item":"3550c2b6-7a85-4180-aa2e-ef7a12e7f77e","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250220_Reklamkampanyt-inditott-a-brit-kormany-hogy-ne-menjenek-oda-az-albanok","timestamp":"2025. február. 20. 21:50","title":"Reklámkampányt indított a brit kormány, hogy ne menjenek oda az albánok","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e91d44bb-f609-41a6-a313-f78eacb565b7","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Csoda, hogy nagyjából sértetlenül megúszta mindenki. ","shortLead":"Csoda, hogy nagyjából sértetlenül megúszta mindenki. ","id":"20250221_Felborult-auto-tarolta-le-a-kertet-Borsodnadasdon-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e91d44bb-f609-41a6-a313-f78eacb565b7.jpg","index":0,"item":"8863b0b4-f20c-43c0-85be-79cb6e765693","keywords":null,"link":"/cegauto/20250221_Felborult-auto-tarolta-le-a-kertet-Borsodnadasdon-video","timestamp":"2025. február. 21. 08:08","title":"Pusztító becsapódás: az udvaron landolt egy ütközésben felborult autó Borsodnádasdon – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"573ae6fb-8b1f-48cb-92fb-7773f318275f","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Google minden jel szerint beépíti az androidos telefonok alapértelmezett, SMS-eket is kezelő alkalmazásába az üzenetek küldési utáni szerkesztésének, visszahívásának és törlésének lehetőségét.","shortLead":"A Google minden jel szerint beépíti az androidos telefonok alapértelmezett, SMS-eket is kezelő alkalmazásába...","id":"20250221_android-google-messages-uzenetkuldo-uzenet-visszavonasa-torles-szerkesztes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/573ae6fb-8b1f-48cb-92fb-7773f318275f.jpg","index":0,"item":"3f671691-2e83-4362-b5e3-9a34d8ad3b91","keywords":null,"link":"/tudomany/20250221_android-google-messages-uzenetkuldo-uzenet-visszavonasa-torles-szerkesztes","timestamp":"2025. február. 21. 08:03","title":"Nagy változás jön az androidos telefonokra: visszavonhatja majd a már elküldött SMS-eket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"85a1b686-3c8d-48f6-a8d6-513a30ff72c7","c_author":"Serdült Viktória","category":"itthon","description":"A bírói tanácsok európai hálózata ezt a következtetést januári magyarországi látogatása után vonta le.","shortLead":"A bírói tanácsok európai hálózata ezt a következtetést januári magyarországi látogatása után vonta le.","id":"20250221_ENCJ-A-magyar-igazsagszolgaltatas-fuggetlensege-komoly-kihivasokkal-nez-szembe-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/85a1b686-3c8d-48f6-a8d6-513a30ff72c7.jpg","index":0,"item":"04da0a9c-4a0e-4c95-a609-b6425666a1f1","keywords":null,"link":"/itthon/20250221_ENCJ-A-magyar-igazsagszolgaltatas-fuggetlensege-komoly-kihivasokkal-nez-szembe-ebx","timestamp":"2025. február. 21. 19:09","title":"ENCJ: A magyar igazságszolgáltatás függetlensége „komoly kihívásokkal néz szembe”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a57bb5c5-7a84-44a2-9e67-3d0eda5e9751","c_author":"Lenthár Balázs","category":"360","description":"Donald Trump diktátorozásához fontos tudni, hogy az amerikai demokratikus hagyományok egy lényeges alkotóeleme, hogy az amerikai elnökválasztások 230 éves történetében egyetlen egyet sem halasztottak el (bár legutoljára épp Donald Trump volt az, aki ezt kezdeményezte 2020-ban). Ehhez azonban azt is hozzá kell tenni, hogy ez egyedülálló teljesítmény és az európai demokráciák soha nem is siettek követni ezt a példát. ","shortLead":"Donald Trump diktátorozásához fontos tudni, hogy az amerikai demokratikus hagyományok egy lényeges alkotóeleme...","id":"20250221_zelenszkij-diktator-trump-valasztasok-haboru","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a57bb5c5-7a84-44a2-9e67-3d0eda5e9751.jpg","index":0,"item":"04623ae3-f462-48e9-834e-54b7abe0a48e","keywords":null,"link":"/360/20250221_zelenszkij-diktator-trump-valasztasok-haboru","timestamp":"2025. február. 21. 06:15","title":"Zelenszkij attól még nem diktátor, hogy háború idején nem tartanak választásokat, mert ezt Magyarországon sem engedné az Alaptörvény","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d87e4b29-13dc-4f82-b882-d2dd5fa033f0","c_author":"Gyenis Ágnes","category":"360","description":"Többnyire jól kerestek a Schadl György–Völner Pál-féle korrupciós perben vádlott végrehajtók a büntetőeljárás alatt is. A biznisz folytatódik, a nemkívánatos irodákat továbbra is le lehet rabolni.","shortLead":"Többnyire jól kerestek a Schadl György–Völner Pál-féle korrupciós perben vádlott végrehajtók a büntetőeljárás alatt is...","id":"20250222_hvg-schadl-vegrehajtok-osztalek-helyettesek-munka-nelkuli-ellatmany","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d87e4b29-13dc-4f82-b882-d2dd5fa033f0.jpg","index":0,"item":"82cf3a4f-1249-4b74-9819-c19fac0bbe51","keywords":null,"link":"/360/20250222_hvg-schadl-vegrehajtok-osztalek-helyettesek-munka-nelkuli-ellatmany","timestamp":"2025. február. 22. 07:00","title":"A kikezdhetetlenek: a büntetőeljárás alatt is tíz- és százmilliókat kerestek a Schadl-ügyben érintett végrehajtók","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e1543b32-13d7-4c0e-8768-6f33b32aa62b","c_author":"MTI","category":"elet","description":"Raducanuval nem először fordult elő ilyesmi, 2022-ben például egy brit férfit ítéltek el a zaklatásáért. ","shortLead":"Raducanuval nem először fordult elő ilyesmi, 2022-ben például egy brit férfit ítéltek el a zaklatásáért. ","id":"20250221_raducanu-zaklato-orizetbevetel","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e1543b32-13d7-4c0e-8768-6f33b32aa62b.jpg","index":0,"item":"47896751-a750-4bdd-9e22-bc8c0db33426","keywords":null,"link":"/elet/20250221_raducanu-zaklato-orizetbevetel","timestamp":"2025. február. 21. 10:41","title":"Őrizetbe vették Emma Raducanu zaklatóját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Nagyanyáink, dédanyáink, ük, sőt még korábbi felmenőink is ismerték, sőt előszeretettel használták azokat az eljárásokat, amelyek ugyan hangzatos névvel, de legújabb kori vívmányokként masíroznak a mai konyhákba. Manapság már gyakori, hogy egy trendi étterem étlapján, nem minden szót értünk, mert a technológia átnevesíti az egyes fogásokat.
A konyhai eljárások útvesztőiben ezúttal Buday Péter séf (Matteo) segít kiigazodni. "Az ősember tányér és edény hiányában rájött, ha a tűz mellé teszi a húst, a magvakat, a növényeket, akkor azok úgy is „elkészülnek”. Talán itt kezdhetnénk a visszatekintést" – mondja Buday, aki az alacsony hőközléssel elkészített ételeket egyidősnek tekinti a konyhakultúrával.
- A természetes tapasztalás során születtek meg a különböző ízesítések, pácolások. Hogy milyen végeredménnyel, az függ az alapanyagtól, az időtartamtól és attól, hogy milyen közegben készül el az étel. Az abálás, nem egy káromkodás, és nem csak egy disznóvágásnál használt művelet, hanem egy régi, jól bevált elnevezése annak az eljárásnak, amelyben az ételeket alacsony hőmérsékleten hőkezeljük, azaz főzzük vagy zsiradékban sütjük forráspont alatti hőmérsékleten. Ebben az esetben lényegesen - az alapanyag függvényében természetesen - hosszabb ideig célszerű hőkezelni. Addig, amíg a kívánt puhaságot és ízt elérjük.
Ennél az ételkészítési formánál az, amiben készül és az alapanyag is kölcsönösen átveszik egymás ízét, s a lassú belső szerkezet átalakulás miatt, omlósabb, puhább végeredményhez jutunk. S általunk az egész család mennyekbe magasztalja a nagyi, vagy dédnagyi nevét, hiszen a konyhatudomány így „terjed”… Az oly sokszor emlegetett, divatos konfitálás nem egy újabb különlegesség, hanem az abálás francia neve- teszi hozzá Buday Péter.
- Mivel nem történik nagy hőkezelés, lehetséges, hogy a malac vagy kacsahús omlósan puha maradjon, ám a közepe mégis a rózsaszín különböző árnyalataiban pompázzon, és a vágási felület húsnedvekben gazdag legyen. Nem csoda, hogy reneszánszát éli a konfitálás, mely amilyen egyszerű annál nagyobb fejtörést okozhat, ha valaki olvassa az étlapon, de nem érti a lényegét.
A zsiradékban lassan sült húsokat bödönökben és egyéb edényekben tárolták, melyet vagy a pincébe vittek le vagy a földbe ástak be. A korábban említett mindkét mód ugyanazt a hőmérsékletet, mintegy 14 fokot eredményezi, így hónapokon keresztül fogyasztható az étel. Az eltarthatóság szempontjából fontos, hogy a zsiradék teljesen zárja el az oxigén elől a húst.
- A hosszabb, vagyis minél jobb eltarthatóság ma is jelentős szerepet játszik egy étterem életében – folytatja a gondolatmenetet Buday Péter. Ez Kiss Jánost, a Hyatt szállodalánc volt alelnökét is foglalkoztatta, aki annak idején a sou-vide, azaz a vákumeljárást kiötlötte.
Molekurális konyha (Oldaltörés)
Abban, hogy a szezonon kívüli ételeket is teljes pompájukban élvezhessük, nagy szerepet játszik a sou-vid eljárás (sou-vid=vákuumban, alacsony hőfokon készülő étel gyorsan lehűtve), amelynek itthon Bíró Lajos séf (Bock) a legkomolyabb szakértője. Éttermében számos ételt evvel az eljárással készít. Amellett, hogy vákuumban, alacsony hőfokon az enzimek és az anaerob baktériumok máshogy működnek, megváltoztatják a hús szerkezetét, roncsolják a rostjait, így más élményhez jutunk, mint egy frissen sült hús esetében. Emellett a gazdaságossági és munkaszervezési szempont is fontos szerepet játszik.
A vákuumban való abálás is kivitelezhető, melynek eredményeképpen finomabb, kellemesebb és koncentráltabb alapanyag ízt kapunk végeredményként. A vákuumban elkészített ételek eltarthatósága is kiemelkedően magas, így nem kell részletezni, hogy miért is könnyebb a munkaszervezés. A tárolás során, a hőközlés utáni hirtelen hűtés miatt hosszabb ideig eltarthatóvá válik az étel. Tehát a sou-vide kifejezést olvasva az étlapon, biztosak lehetünk benne, hogy egy kiemelkedően ízletes fogást tálalnak majd elénk.
A hagyományok mellett egyre több extravagáns megoldással találkozhatunk, melyeket már nem csupán a világbajnokságokon villantanak meg a séfek és cukrászmesterek. A molekuláris konyhának köszönhetően az alapanyagok olyan szerkezetváltozáson mennek keresztül, melynek nyomán teljesem más textúrát öltenek.
- Hogy ne tűnjön nagyon érthetetlennek a dolog, ha jobban belegondolunk a molekuláris konyha kezdeménye a nudli és a palacsinta is - magyarázza séfünk -, hiszen-folyékonyból, szilárd halmazállapotúak lesznek. Persze a valójában régről ismert és megszokott eljárások mellett találkozhatunk egyre több, új zseniális megoldással is. A tengeri algákkal való természetes zselésítéstől kezdve az eperből előállított kaviár állagú falatokig, hogy csak a legegyszerűbb példákat vegyük.
A 21. századi konyhatechnológia inkább ott érhető tetten, hogy egyre többször fordul elő, semmi sem az, aminek látszik. Hogy hogyan? Az a molekuláris konyha titka, amit már sokan firtatnak, de igazából talán csak Ferran Adria és Heston Blumenthal tudja.