szerző:
Lőrincz Zsolt
Tetszett a cikk?

Nem túlzás, hogy jó ideje joghurt folyik a tv-csatornák vízcsapjából. Lassan már az óvodások is Bifidus essensisről, actiregularisról, belső ritmusról és napi beviteli értékről selypegnek.

Félő,hogy a reklámözönnek köszönhetően lassan életbe lép a bumeráng-effektus, és a joghurtnak annyi. Kár lenne, mert a maga egyszerű valójában tényleg nagyszerű, mondhatni, isteni ajándék. A Biblia szerint Ábrahámnak egy angyal hozta le a mennyek országából, ezért lett oly hosszú életű. A kutatások szerint  minden bizonnyal ősi ázsiai népek találmánya, akik az egyébként gyorsan romló tejet igyekezték tartósítani.

Édes változat
© sxc.hu
Nyugat-Európába a 16. században egy török orvos által került, aki I. Ferenc francia király gyötrő hasi problémáit a Bulgáriából magával hozott joghurttal kúrálta ki. A joghurt Európa legtöbb országában mégis csak 1906 után tett szert népszerűségre, mikor is az orosz tudós, Ilja Mecsnyikov összefüggést vélt felfedezni a hosszú élettartam és a bolgár parasztok eme hagyományos tápláléka között. A hírt a korabeli sajtó azonnal felkapta, és hamarosan milliók remélték a joghurt fogyasztásával meghosszabbítani életüket.

A joghurt nem más, mint savanyú, sűrűre megalvasztott, fermentált tej. Többféle baktériumot is tartalmaz, mint a Lactobacillus bulgaricus és a Lactobacillus acidophilus. Ezek életben maradnak az emésztési folyamat után is, így képesek arra, hogy helyreállítsák a helyes baktériumflórát a bélben és kiküszöböljék a káros baktériumokat, amelyek a helytelen táplálkozás illetve az antibiotikumok használata következtében túlsúlyba kerülhetnek. Ezért is fontos, hogy legalább egy betegség után fogyasszunk joghurtot. Csökkenti továbbá a vérnyomást és a koleszterin szintet, elősegíti a zsírok lebomlását. A tejsav is jótékony hatású, mert elősegíti a B-vitaminok szintézisét, és fokozza a vas és kalcium felszívódását. Tápanyagait tekintve elmondhatjuk, hogy a joghurt a világ egyik legkiegyensúlyozottabb étele. Tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátot, kalciumot és foszfort. Fogyasztása ezért kimondottan ajánlatos a növésben lévő szervezetnek,  de - alacsony kalóriatartalma miatt – fogyókúrázóknak is. 
 
A joghurt a legfinomabb minden adalékanyag nélkül. Ám Európában igen kedveltek az édes,gyümölcs ízű  változatai. Ha valaki így szereti, akkor a színezékanyagos, kész csodák helyett inkább a natúr joghurtba keverjen  friss vagy mirelit gyümölcsöt, mézet vagy akár csak gyümölcslekvárt. Az arab világban és más keleti országokban a joghurtot sósan, esetleg fűszeresen fogyasztják. Finom kiegészítője lehet a joghurtunknak a menta vagy a kapor. Különösen hasznos szolgálatot tesz egy erősen fűszerezett étel fogyasztása után. 

Az indiai konyha sokféleképpen használja a joghurtot. A tejsav megpuhítja a húst, ezért adják fűszeres pácokhoz, ez a közkedvelt tandoorinak is a titka. Indiai joghurtital a lasszí. Készítésénél a joghurthoz kevés vizet adnak, majd habosra keverik és jégkására öntik. Édes változataihoz mézet, rózsavizet, zöld citromot vagy mangót adnak, sós fajtáját legtöbbször apróra vágott mentalevéllel vagy korianderrel keverik, tetejét pirított köménnyel,  vagy fekete borssal, ánizsmaggal szórják meg. Végül, de nem utolsó sorban krémes állaga miatt szószok sűrítésére is kiválóan alkalmazzák a joghurtot.
 

Tippek, receptek

Joghurt házilag

Nem kell feltétlenül mindig a boltban megvenni a joghurtot, kevés fáradozással otthon is előállítható egy doboz kész joghurtból további  egy – két napi adag. Készíthetjük tehén-, kecske- és juhtejből egyaránt. 1 liter tejet 43 fokra felmelegítünk, majd alaposan elkeverünk benne egy pohár natúr joghurtot. Fűtőtestre állítva vagy  hőtartó edénybe öntve legalább 6 órát állni hagyjuk, és kész a másnapi reggeli. Ha igazán sűrű joghurtot szeretnénk, keverjünk pár evőkanál tejport is a tejbe.

Hideg joghurtleves

Ehhez a finom és üdítő leveshez habverővel összevegyítünk négy deci joghurtot négy deci tejjel. Hozzáadunk 20 deka apró kockára vágott uborkát, egy-egy evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem- és mentalevelet, sózzuk és tálalás előtt legalább egy órára hideg helyre tesszük.






















HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!