szerző:
Várkonyi Ádám
Tetszett a cikk?

A világsajtót elárasztó hírek, melyek számos országban azonosított gyanús megbetegedésekről számolnak be, a hentes pultja fölé is nagy kérdőjelet rajzolnak. Kitesszük-e szeretteinket és magunkat akár csekély veszélynek is, ha csülköt eszünk vacsorára?

A válasz megnyugtathat mindenkit: nem hordoz veszélyt a rendesen elkészített sertéshús. A betegség, mint az a WHO aktuális tájékoztató kiadványából kiderül, fertőzött sertésekről kerül át emberekre, közvetlen kapcsolat nyomán. 
 
Így természetesen a vírushordozó állatok potenciális veszélyt jelentenek, meghitt együttlét esetén. Ám abban a nem túl valószínű esetben, ha a hatósági bevizsgáláson átcsúszott, fertőzött húst fogyasztanánk, a sütés folyamán elpusztul a vírus, így nem vagyunk kitéve veszélynek. 
 
Teljes biztonságot az jelent, ha a hús maghőmérséklete a sütés folyamán meghaladja a 70 fokot. Ez nem különleges módszer, efölött a hőmérséklet fölött általában a többi kórokozó is elpusztul.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Gazdaság

Stabil az uniós sertéspiac, az influenzának még nincs hatása

Folyamatosan figyeli az Európai Bizottság a sertéspiac helyzetét az Európai Unióban, de egyelőre nem lát okot arra, hogy bármiféle beavatkozásra készüljön - mondta a testület mezőgazdasági szóvivője a sertésinfluenzával kapcsolatos hírekre reagálva.

hvg.hu/MTI Tech

Sertésinfluenza: nyugtat a mangalicatenyésztő, de

Nem a sertésektől és nem a sertéshústól lehet sertésinfluenzát kapni, a betegség cseppfertőzéssel emberről emberre terjed - közölte a Mexikóból kiindult megbetegedések kapcsán Tóth Péter debreceni kutató, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke. Nincs teljesen igaza.