Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Orbán-álló szankciókon dolgozik az EU. Orbán Viktort felkapta a lelki társa, Trump által keltett kereskedelmi forgószél. Trump teljesen félreérti a Kína-sokkot. A Harvard Egyetem megőrizte a lelkét azzal, hogy nemet mondott Trumpnak. Témák és vélemények a világsajtóból.","shortLead":"Orbán-álló szankciókon dolgozik az EU. Orbán Viktort felkapta a lelki társa, Trump által keltett kereskedelmi...","id":"20250416_Nemzetkozi-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf.jpg","index":0,"item":"c369c9b7-3dbb-42b0-bcdd-764bee0579f6","keywords":null,"link":"/360/20250416_Nemzetkozi-lapszemle","timestamp":"2025. április. 16. 11:32","title":"Frankfurter Allgemeine-kommentár: A magyarokon múlik, megszabadulnak-e Orbántól, ebbe külföldről nem szabad beleszólni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7043c06e-1219-4c4e-8134-1de2b2c6c58f","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A nem megfelelő képesítéssel oktató tanárok száma 2016 óta folyamatosan nő.","shortLead":"A nem megfelelő képesítéssel oktató tanárok száma 2016 óta folyamatosan nő.","id":"20250416_Most-mar-a-kormanykozeli-Szazadveg-is-elismeri-hogy-nagyon-sok-tanar-szakkepesites-nelkul-oktak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7043c06e-1219-4c4e-8134-1de2b2c6c58f.jpg","index":0,"item":"0a424b86-d6e9-4250-ae61-e5230d594486","keywords":null,"link":"/itthon/20250416_Most-mar-a-kormanykozeli-Szazadveg-is-elismeri-hogy-nagyon-sok-tanar-szakkepesites-nelkul-oktak","timestamp":"2025. április. 16. 10:12","title":"Már a kormányközeli Századvég is elkezdett a tanárproblémákról beszélni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4db96332-0853-4932-b8b6-bce6810797d1","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A bableves, az uborkasaláta és a vegyes savanyúság elmaradhatatlan összetevője, környezetbarát tisztítószer és vízkőoldó is egyben – de fogyni lehet-e vele? Cikkek, posztok sora állítja, hogy igen, meggyőző, alapos szakvéleményt azonban annál nehezebb találni erről. Dietetikus segítségével cikkünkben minden felmerülő kérdésre válaszolunk.","shortLead":"A bableves, az uborkasaláta és a vegyes savanyúság elmaradhatatlan összetevője, környezetbarát tisztítószer és...","id":"20250416_ecet-fogyas-fogyokura-dieta","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4db96332-0853-4932-b8b6-bce6810797d1.jpg","index":0,"item":"8d9f3a94-285c-48de-bf0d-2cf931e3b7e6","keywords":null,"link":"/360/20250416_ecet-fogyas-fogyokura-dieta","timestamp":"2025. április. 16. 05:31","title":"Tényleg fogyókúrás csodaszer az ecet? A dietetikus válaszol","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"46dc4318-cbbb-493d-ad65-f42c1ecb8a1d","c_author":"Domány András","category":"elet","description":"Lesznek iskolára felkészítő óvodai csoportok.","shortLead":"Lesznek iskolára felkészítő óvodai csoportok.","id":"20250416_ovoda-iskola-felkeszito-csoport-oktatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/46dc4318-cbbb-493d-ad65-f42c1ecb8a1d.jpg","index":0,"item":"9ed87c7d-0cf5-4f67-a490-8d17cad95f78","keywords":null,"link":"/elet/20250416_ovoda-iskola-felkeszito-csoport-oktatas","timestamp":"2025. április. 16. 06:40","title":"Megjelent a rendelet az iskoláskor előtti óvodai csoportokról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f2a20428-5a8a-4cf7-b3ad-6b69b91a8a33","c_author":"Parászka Boróka","category":"360","description":"Elérkeztünk a teljes politikai lebutítás, elhülyítés állapotához. Azon vitatkozunk, hogy Kollár Kinga többszörösen összetett mondatainak hol az eleje és a vége? Itt tart a politikának nevezett nyelvészkedés, a nemzeti küldetéstudat. Vélemény.","shortLead":"Elérkeztünk a teljes politikai lebutítás, elhülyítés állapotához. Azon vitatkozunk, hogy Kollár Kinga többszörösen...","id":"20250417_hvg-Paraszka-Boroka-Mennyi-az-annyi","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f2a20428-5a8a-4cf7-b3ad-6b69b91a8a33.jpg","index":0,"item":"d7a38beb-80b8-4470-bb35-70082b9d4f79","keywords":null,"link":"/360/20250417_hvg-Paraszka-Boroka-Mennyi-az-annyi","timestamp":"2025. április. 17. 08:30","title":"Parászka Boróka: Mennyi az ennyi?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3fe7b220-e38b-4ca2-8ccd-0006efaa602a","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Washington kitart amellett, hogy Abrego Garcia egy bűnszervezet tagja.","shortLead":"Washington kitart amellett, hogy Abrego Garcia egy bűnszervezet tagja.","id":"20250417_egyesult-allamok-salvador-feher-haz-abrego-garcia-tevedes-kitoloncolas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3fe7b220-e38b-4ca2-8ccd-0006efaa602a.jpg","index":0,"item":"98a0b070-cb4a-45e7-8f5e-be69099ae102","keywords":null,"link":"/elet/20250417_egyesult-allamok-salvador-feher-haz-abrego-garcia-tevedes-kitoloncolas","timestamp":"2025. április. 17. 05:40","title":"A Fehér Ház szerint kizárt, hogy valaha is visszaengedjék a tévedésből kitoloncolt salvadori férfit","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bd0f30e8-19d7-423b-a94c-dc21082d66f1","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Tizenöt éve nem gyűlt össze 20 centimétert elérő hóréteg a pestszentlőrinci állomáson.","shortLead":"Tizenöt éve nem gyűlt össze 20 centimétert elérő hóréteg a pestszentlőrinci állomáson.","id":"20250417_tobb-mint-egy-evtizede-alig-esik-ho","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bd0f30e8-19d7-423b-a94c-dc21082d66f1.jpg","index":0,"item":"75356bed-9869-4e06-880b-aa98f5f17683","keywords":null,"link":"/itthon/20250417_tobb-mint-egy-evtizede-alig-esik-ho","timestamp":"2025. április. 17. 08:08","title":"Drasztikus visszaesés: több mint egy évtizede alig esik hó Budapesten","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c9f59a8f-0256-40da-b8d5-85fa4dc6f26e","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A technika kész van, az üzleti modellt kell kitalálni mögé, hogy ne legyen bukás. ","shortLead":"A technika kész van, az üzleti modellt kell kitalálni mögé, hogy ne legyen bukás. ","id":"20250416_Mazda-kesz-az-uj-Wankel-motoros-sportkocsink","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c9f59a8f-0256-40da-b8d5-85fa4dc6f26e.jpg","index":0,"item":"8a904dbb-7f0a-417f-a087-2a39e546c5d9","keywords":null,"link":"/cegauto/20250416_Mazda-kesz-az-uj-Wankel-motoros-sportkocsink","timestamp":"2025. április. 16. 07:25","title":"Mazda: lényegében készen állunk egy új Wankel-motoros sportkocsira","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Jamie és a Boom & Brass: sznobizmus, egyelőre hazai hírnév nélkül
szerző:
Molnár Kata Orsolya
Tetszett a cikk?
Közel egy éve, 2008 májusában nyitotta meg kapuit a Belváros szívében a Boom & Brass bár és étterem, amely a hazai hírnévre ugyan még vár, Jamie Oliver csapatának figyelmét azonban már sikerült magára felhívnia.
Ahogy körbesétálunk a modern art deco étteremben – rögtön szembeötlik, hogy bizony nem sajnálták belőle az anyagot. A falak arany, fekete és vörös színekben játszanak, amely árnyalatok a bútorokon is visszaköszönnek. Az egyébként remek színek, a változatos minták, a külön-külön – mint a bohókás neogiccs villacsillár – izgalmas kiegészítők egyszerre szinte agyon nyomnak. Ékes bizonyítékát adva az ősi közhelynek, mi szerint a kevesebb néha több. De lehet, hogy csak hiányzik belőlünk egyfajta sznobizmus.
Modern art deco. A kevesebb néha több
S mintha a pincérek se igazán tudnának hozzá idomulni a környezethez. A Boom & Brass csapata felkészült, kedves és udvarias. Egyidejűleg rendkívül környezetidegen is. Fiatalos lendületük, stílusuk sokkal inkább illene, mondjuk a Szimpla Kertbe, mint egy Vörösmarty téri étterembe.
De ideje minden éttermek lényegére térni: az étlapra, a kínálatra. A Boom & Brass kétfajta étlappal dolgozik. Az egyiken az étterem nemzetközi és hazai ajánlata található, a másikon a Jamie Oliver termékek és ötletek felhasználásával készült fogások. Amint Juhász Sándor, az étterem főszakácsának elmondásából kiderült, 2008 őszén lett a Boom & Brass a Jamie Oliver termékek referenciaétterme. A világhírű sztárséf nevével fémjelzett termékekkel készültek egy bemutatóra, és a fogások annyira megtetszettek az angol menedzsmentnek, hogy rögtön felmerült a folytatás gondolata.
A kínálat hétről hétre változik. Ott jártunkkor az aktuális sláger a kakukkfüves citromborssal frissen készülő lazacleves volt. A Jamie-fűszerekkel, julienne zöldségekkel, cukkinivel, póréhagymával és sárgarépával gazdagított, rendkívül könnyű tejszínes leves még azoknak is bátran ajánlható, akik egyébként nincsenek oda a halakért. Az Oliver étlapról főételnek, a Boom & Brass konyhájára amúgy is jellemző, mediterrán fogások közül az omlós hátszínt ajánlanánk parmezánnal töltött baconos sült hagymával, paradicsomos-fekete olivás ciabattával. A sült hagyma igazán kreatív köret, a fogás összességében azonban nem tudja felvenni a versenyt az étterem másik étlapján szereplő medditerrán kedvenccel. Ami a morzsában sült csirkemell ricottával töltve, mediterrán zöldségekkel. A hely egyik igazi telitalálata – bízunk benne, hogy ez a rendkívül ízgazdag fogás az aktuális menüváltás után sem került le az étlapról.
Fotó:Virág Álmos .Kompozíció. A kínálat gyorsan változik
De ne szaladjunk ennyire előre, pontosabban hátra, hiszen az előételekről szó sem esett. Holott itt mindjárt megmutatkozik a csapat kreativitása, izgalmas és szokatlan párosítások, eredeti újragondolások érkeznek kedvcsinálónak. A klasszikus mozzarellás caprese saláta újraértelmezésében rukkola és friss paradicsom helyett paradicsomkrém kerül a tányéra. Az előételek slágere, a libamáj pedig füstölve, aszaltmeggyel, illetve glace-ként macaronba töltve, füge mostardával vezeti fel a további étkezést. A macaron talán sokaknak túlságosan édes előétel gyanánt, de érdemes megízlelni. Aki mégis idegenkedik tőle, annak a konyha saját füstölésű lazacát javasoljuk, friss tormával és ribizlizselével. Ennél a fogásnál azért előfordulhat, hogy lesz, aki ízléséhez képest kicsit sótlanak találja.
Újragondolt tradícionális fogások (Oldaltörés)
A folytatásban a konyha olaszos jellegű tésztáival ismerkedtünk. Ha valaki bolognaira vagy lasagnéra számít, hiába keresgéli az étlapon. Csak eredeti Boom & Brass kompozíciókat talál. Például a pancettával, pecorinóval töltött ravioli paradicsomos cannellino babbal igazi férfias fogás.
Olaszos tészták. Eredeti fogások
A vaníliás spenóttal, libamájjal töltött lunette cukorborsó mártással inkább az édesebb ízek kedvelőinek ajánlható. Kedvencünk lett a linguine bronte-i pisztáciával, zöldspárgával és ricottával – a pesto ritka remek ízharmóniát alkot a ropogós spárgával és a könnyű ricottával.
A desszert előtt még degusztáltuk az étlap egyik legérdekesebb kombinációját: kacsamell kakaóbor „jus“-szel, szilvával töltött ropogós raviolival. A tökéletes állagú kacsamellet a kacsarajongók, a szokatlan ízpárosítást pedig a haladó gourmetek fogják biztosan értékelni. A hagyományosabb ízekre vágyóknak érdemes az étlap hazai fogásaiból választani – klasszikus tálalásra azonban itt se számítsanak. A Boom & Brass újragondolta a legtöbb tradícionális fogást is: a lecsó parféként kerül a tányérra, a csirkepaprikás pedig bébicsirkéből készül. A konyha beveti a modern konyhaművészet nagyágyúit, alkalmazzák a sous vide és a molekuláris konyhatechnológiát.
Megújult sorozatunk
Vendéglátóhelyek sorozatcím alatt, megújítva folytatjuk az éttermeket, kávéházakat, bisztrókat bemutató sorozatunkat. Nem kívánjuk egy, magát szakmai minősítésre predesztinált étteremkalauz szerepét felvállalni, viszont 1-től-10-es skálán jelezzük a Hvg.hu tetszési indexén elért pontszámot. Várjuk észrevételeiket, javaslataikat, hogy közösen alakítsuk ki az év végéig a magunk tipp-listáját, a szerint, hogy mely vendéglátóhelyek nyerték el leginkább rovatunk olvasóinak, egyszersmind a potenciális vendégeknek a tetszését.
Nem maradt más hátra, mint minden étkezések koronája, a desszert.
Berecz Gábor cukrász süteményei igényes kézimunkák, amelyek az étlap más fogásaihoz hasonlóan kiváló alapanyagokból készülnek. A somlói csokoládé glace-szal alagút formában érkezik, de szerencsére a megszokott ízekben nem szenved hiányt.
Könnyű desszert a fehércsokoládé-torta eperrel és, az itthon méltatlanul elhanyagolt, rebarbarából készült taten málna crumbrerrel is. Bármelyikük egy izgalmas ebéd kiváló befejezése lehet.