szerző:
Várkonyi Ádám
Tetszett a cikk?

Azt mondják, a szakács számára a csirke olyan, mint a festőművésznek az üres festővászon. Bármi megtörténhet vele. Akár a konyhai tűzhelyen, akár a kerti grillezőn.

Míg régen a legtöbb háztartásban jobbára csak a lábadozó betegeknek és a kisgyerekeknek adtak gyönge csibehúst, addig mára a kihalás veszélye fenyegetné a csirkéket, ha nem gyáriasodtak volna el. A csirkehús több mint népszerű, mondhatni egyenkaja. Persze azt, hogy a derék lábasjószágot bőr s tollak fedik,és mindenféle belső alkatrészei is vannak, az manapság egy generáció számára szinte elképzelhetetlen. A csirkegyárakból és megafarmokról elszármazó húsok íze nem túl részletgazdag, mondjuk, ezek töltik be az „üres vászon” szerepét.

Fűszerek randevúja. Ínycsiklandó végeredmény
© sxc.hu
Javallatos egyszer-egyszer valódi háztáji csirkével is randevúzni, pláne a húsát megkóstolni, mert ennek, nagyipari rokonával ellentétben, van íze, színe. Viszont, városlakók lévén, ha erre az egzotikus kalandra várunk, akkor olyan sokszor nem csaphatunk csirkelakomát. Irány tehát a legközelebbi urbánus szupermarket, különös tekintettel a fűszerpolcra is.

Mivel a kezünkbe kerülő csirkehús nem fog sok színt mutatni a készülendő alkotásunkhoz, nekünk kell kreatívnak lennünk. Több irányban is indulhatunk. Egybe, ami valószínűleg azonnal eszünkbe jut, semmiképp ne torkolljunk: az olajba fojtás ugyanis nem igazi pácolási módszer! Így ezt hagyjuk ki a repertoárból, bármennyire is ráállt a kezünk-eszünk, meg a sarki vendéglősé.

Amit tenni fogunk, az vagy szárazpácolás, vagy egy páclé illetve páckrém készítése. A két módszer együttesen is alkalmazható. Szárazpácolás esetén fűszerkeverékkel, a másik esetben folyadék alapú páccal kenjük be a húst. Az együttes alkalmazás sem elképzelhetetlen. Követhető módszer egy „négylábú példa” alapján, amikor az oldalast először szárazpáccal bedörzsölve hagyjuk érlelődni, majd sütés előtt bekenjük kenhető páccal is.

Az alábbiakban prezentálunk néhány olyan fűszerkombinációt, mely biztos nem okoz csalódást. Akármit is készítünk, a só és a bors benne foglaltatik, ez evidencia. Mindenképpen ide kívánkozik, hogy csak e két alapfűszer felhasználásával is fantasztikus sült készíthető, ha a sózott és borsozott csirkemellet forró vajban sütjük meg. Némi olaj hozzáadásával garantáltan megelőzhetjük, hogy odaégjen a vaj. A csirke sütésénél egyébként az egyik legjobb módszer, ha serpenyőben készítjük, és a tűzforró edényben gyorsan pirítjuk meg.

Pácok (Oldaltörés)

A pácolt húsokat 2-6 óra hosszat érleljük, de grillezéshez legalább egy éjszakát hagyjuk őket pihenni a hütőben.

Fokhagyma, gyömbér

A fokhagymás gyömbéres pác klasszikus indiai ízeket varázsolhat a legpestiesebb konyhába is. Szárazpác esetén az őrölt gyömbér és a fokhagymagranulátum együttes alkalmazása célravezető. Ha fűszermasszát szeretnénk, mely finoman hidratálja is a húst, friss gyömbért és fokhagymagerezdeket turmixoljunk össze némi semleges ízű olajjal.

Gyömbér, lime

Itt friss gyömbért használunk. Kisebbet, nagyobbat-e, az a bepácolandó hús mennyiségétől függ. A meghámozott gyömbért apró kockákra vágjuk, egy lime (zöld citrom) kifacsart levével és 1-2 evőkanál tabascóval – vagy valamilyen készen kapható csípős mártással – összekeverjük. Ha ezzel a páccal kenjük be a csirkedarabjainkat, garantáltan karibi ízeket varázsolunk elő.

Babérlevél, édeskömény

E kettő kombinációja leginkább a halhúsokhoz való kiváló illeszkedésről ismert. Mindemellett érdemes kipróbálni a csirkéhez is. Ha egészben készítjük a bestiát, a belsejébe tegyünk 2-3 babérlevelet és egy kisebb feldarabolt édesköményt.

Chili, méz, újhagyma

Az édes és a csípős kiváló kombináció. Grillre ideális. A csirkébe masszírozunk egy kevés mézet, vékony karikákra vágott újhagymát, és a magjaitól megszabadított chilit, no meg egy kevés olajat.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Könnyű gyümölcsös csirke - recept

Könnyű, pénztárcabarát, időkímélő, viszont nagyszerű ízharmóniával kecsegtető étel a gyümölcsös csirke. Hétköznapi hozzávalókból, sütőben készülhet, csak egy alkalmatos tál szükségeltetik hozzá.

MTI Gazdaság

Hiány lehet csirkeaprólékból

Hiány alakulhat ki egyes csirketermékekből a hazai piacon, mert élénkül a baromfihúsok iránti belföldi kereslet - írta a Világgazdaság.

hvg.hu Gasztro

Paprikás csirke a Lánchíd tetején

Az Északi-sark, a Budapest-Bamako rali, Brüsszel, a Góbi-sivatag és a Karib-tenger után a Lucullus Baráti Társaság ezúttal, március 12-én Magyarországon, a Lánchíd tetején, 45 méterrel a Duna szintje fölött főzte meg legendássá vált paprikás csirkéjét.