szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Minden híresztelés ellenére az angolok igenis tudnak és szeretnek enni. A szigetországban mostanság igencsak szezonja van a kulinaritásnak. Alihogy túl vannak a népszerű nyári londoni ízfesztiválon, máris itt a Taste of Birmingham 2009.

A nyár és az idegenforgalmi szezon kezdetét jelezte a királyi parkok egyikében, a Regent's Parkban június 18-21. között megtartott Taste of London 2009. Az immár hatodik alkalommal, kellő médiahátszéllel felvonultatott rendezvényen a legjobb londoni éttermek várták az érdeklődőket, számuk ezúttal több mint 40 volt. Nemcsak az ételeket-italokat kóstolgató civilek, hanem szakírók, kulináris élményekre kihegyezett gasztrobloggerek is szép számmal állták az ízparádé próbáit, még a nyitónapi bombariadó sem vette el az étvágyukat. A gasztronómiai sokféleséget a hagyományos és modern angol konyha mellett a brit főváros indiai, kínai, japán, olasz, francia, spanyol, kubai éttermei reprezentálták.

Sudha Shankar Saha. Az egyik legnépszerűbb indiai szakács
© tastefestivals.com
Az idei Taste of London fesztivál kiemelt vendégei a thaiföldi konyhaművészet mesterei voltak: a Benja, a Blue Elephant, a Busaba Eathai, a Mango Tree és a Nahm séfjei. A résztvevő szakácsok közül érdemes néhányat megemlíteni, azért is, hogy a színvonalat érzékeltessük: Atul Kochhar (Benares), Vivek Singh (Cinnamon Kitchen) – nemrégiben mutattuk be a rovatban, Fűszerek bűvöletében című cikkünkben –, Tom Aiken (Tom’s Kitchen), Shane Osborn (Pied á Terre), Gary Rhodes (Rhodes Twenty), Michael Roux (Le Gavroche), Richard Corrigan (Bentley's Oyster Bar & Grill). Az idén a fesztivál igen népszerű Ízszínház című produkcióját Olly Smith vezényelte le. A színpadi emelvényen Michelin-csillagos séfek voltak a főszereplők, akiket a közönség, s az opponens szakírók kérdésekkel ostromoltak.

Az Egyesült Királyság második legnagyobb városa, Birmingham július 9-12. között ad helyet a londonihoz hasonló ízpikniknek. Igaz, a város legszebb pihenőhelyére, a Cannon Hill Parkba kitelepedő vendéglátóhelyek száma kevesebb lesz. A Taste of Birmingham 2009 konyhaparádéján a West Mindlands-i régió 17 étterme vesz részt. Természetesen erről a kulináris bemutatóról sem maradnak le a legjobb éttermek és séfek. A fővárosi rendezvénynél még feltűnőbben árulkodik az angolok ízléséről a birminghami fesztivál. Ugyanis a résztvevők többsége a keleti, főként indiai konyhát képviseli.

A Cannon Hill Parkban majdhogynem a gyarmatbirodalom ízei, fűszerei köszönnek vissza, ötvöződve a brit csúcsgasztronómia mai fő irányaival, törekvéseivel. A Taste of Birmingham 2009 sztárjairól sokat elárul, hogy kik a Guest Kitchen, a Vendégkonyha kiemelt főzőmesterei. Az elsőbbség, egymást követő két alkalommal is – a nyitónap fogadásán, július 9-én és 10-én –, a Saffron vendéglő séfjéé, Sudha Shankar Saháé lesz. Attól vált híressé, hogy ő aztán igazi fúzióművész: a konvenciókkal felhagyva vegyíti a thai, a kínai és a maláj konyha elemeit az indiaival. Mindezt modern, nyugati látványelemekkel, prezentációval kombinálja.

Nyilván sokan lesznek kíváncsiak a Michelin-csillagos étterem, a harborne-i Turners mesterséfjére és tulajdonosára, akiről az idei kalauz egyebek mellett ezt írja: „A tapasztalt séf klasszikus háttere tükröződik a főzésben-sütésben.” Richard Turners július 11-én főz Birminghamben. A zárónap, július 12. konyhaművésze az utóbbi évek nagy felfedezettje, Glynn Purnell lesz. A Birmingham szívében 2007-ben nyílt étterme, a The Purnell's máris a Michelin kalauz csillagosai közé tartozik. Glynn Purnell mint innovatív szakács a népszerű BBC-főzőshow, a Great British Menu (Nagy brit menü) műsorának a győztese. Ő és a többiek is jó alkalomnak tartják a Taste of Birmingham 2009 fesztivált, hogy tudásukat nagy nyilvánosság előtt bizonyítsák.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!