szerző:
Molnár Kata Orsolya
Tetszett a cikk?

Gasztronómiai boom van Magyarországon, gombamód szaporodnak a gasztroblogok, lassan mindenki szakácskönyvet ír, és az is fakanalat ragad, akinek korábban még egy zsíroskenyérrel is meggyűlt a baja. A lelkes kezdőknek, illetve haladóknak számos tanfolyamon segítenek. Szerzőnk most néhány nyári konyhába kukkantott be.

Nem könnyű választani. Igen változatos a kurzuskínálat. Hogy mégis, melyik, kinek válhat be, abban talán segít kis tanfolyamismertetőnk.

Makifood - egészséges, egzotikus ételek

Nyáron a legtöbben könnyedebb étrendre vágynak, így a Nyári saláták, öntetek elnevezésű tanfolyam több, mint aktuális. A Chef Maki vezette kurzusra egy belvárosi lakásba érkezem elsőként.A hatalmas, világos konyhában Maki Stevenson és segítője, Garamvölgyi Gerda már lázasan készítik elő a később felhasználandó alapanyagokat. Lassan érkeznek a hallgatók, egyik sem először van itt. Bevárjuk a későket, majd kezdődik a fejtágítás. Maki egy kis elmélettel nyitja a kurzust, a salátakészítés alapszabályaival és a legfontosabb alapanyagokkal ismertet meg minket. A séf szemlátomást nagy hangsúlyt fektet arra, hogy tanulói ízlését is formálja, nemcsak mindent végigkóstoltat, de teszteli is őket. Az eceteket például nekünk kellett megneveznünk. A kész receptek mellett a csapat által rögtönzött öntet elkészítését is levezényli, így mutatva rá, hogy mindazt, amit tanít, csak kiindulásnak tekintsük önálló konyhaművészetünk kialakításához.

Chef Maki. Egzotikus fogások
© Molnár Kata Orsolya
Az elmélet után jön természetesen a gyakorlat is. A recepteket már a tanfolyam elején kiosztják, abból dolgoznak a tanoncok. A csoport közösen készít egy-egy fogást, melyből most igen sok fajta kerül terítékre. Az ételek nem komplikáltak, a munkafázisokat bárki könnyedén el tudja sajátítani. A bonyolultabb műveleteket Maki vagy Gerda megmutatja, mielőtt átadja a feladatot. Mivel párhuzamosan több fogás is készül, érdemes résen lenni, nehogy bármiről lemaradjunk. A három órás főzőcske után a csapat asztalt terít, és közösen fogyasztja el, amit elkészített.

Kinek ajánljuk?

- Aki kedveli az egzotikus ízeket, örömmel kóstol meg bármit, és azt se bánja, ha az, amit eszik, egészséges is
- Aki szereti a családias hangulatot
- Aki az egyszerűen elkészíthető fogásokat részesíti előnyben

Kinek nem ajánljuk?

- Aki nem képes egyszerre több dologra is odafigyelni
- Aki szeret mindent maga csinálni
- Aki nem nyitott az új ízekre

Maximális létszám: 10 fő
Ár: 6600-8800 forint/3 óra

Tananyag: soba/rizstészta saláta tahini-miso öntettel, római saláta mazsolás-capribogyós öntettel és fűszeres dióval, tabbouleh többféle gabonából gránátalma sziruppal, lollo saláta tökmaggal és narancshéjjal, zöldborsos-kecskesajtos öntettel, nyári salátatekercsek, olajmentes petrezselyemdresszing, vegán majonéz.

Recept
Lollo saláta mazsolás-capribogyós öntettel és fűszeres dióval

Hozzávalók: 1 fej lollo saláta megmosva és megszárítva , 1/2 piros pritaminpaprika vékonyra szeletelve, 2 keménytojás vékonyra szeletelve, 1/4 csésze mazsola puhulásig vízben áztatva, 3-4 evőkanál capribogyó, 2 teáskanál mustár, 1 evőkanál vörösborecet, olíva olaj, só, bors, cayenne bors, 1/4 csésze dió, kevés rizsszirup

Az öntet elkészítése: helyezd a mazsolát, mustárt és az ecetet turmixgépbe, és mixeld őket, amíg nagyjából sima keveréket kapsz. Permetezz hozzá olívaolajat, és turmixold tovább, hogy a keverék összeálljon. Sóval és borssal javíthatsz az ízén.

A fűszeres dió elkészítése: a diót kevés rizssziruppal, egy csipet sóval és cayenne borssal meghintve pirítsd a sütőben 180 fokon egy lapos tepsin, amíg karamellizálódik. Hűtsd ki teljesen.

Rosinante – Finománia a kertben (Oldaltörés)

Tanfolyamtesztelésünk második állomása a szigetmonostori Rosinante Fogadó. Egészen pontosan, a találóan s játékosan Finománia névre keresztelt főzőiskolájuk vanília és fahéj kurzusa. Élmény-főzés írja a tanfolyamismertető – érkezéskor még nem is sejtem mennyire. Elfoglalom a szobámat, majd egy kis ejtőzés után csatlakozom a csoporthoz, melyet Gál Zsolt, a Fogadó séfje vezet. A kurzus több részből áll. Első este egy háromfogásos menüt készítünk és fogyasztunk el. A második nap délelőtt a helyi biokertészetet látogatjuk meg, majd közösen húspácokat készítünk, melyet egy grillebéd apropóján fel is használunk.

Rosinante. Vanília égbolt
© Molnár Kata Orsolya
Közösen készíti el a menüt a csoport. Gál Zsolt kezében a fakanál, a tanoncok kuktáskodnak az egyes munkafázisokban. Rendkívül egyszerűek a feladatok – összességükben azonban a fogások igen trükkösek. Az egyes fázisok jól követhetőek, de fontos, hogy ne hagyjunk ki, ne lazítsunk. A közös főzést pedig mi más is követhetné, mint közös, kiváló borokkal kísért gyertyafényes vacsora. A legtöbben éjszakába menően beszélgettünk, természetes, hogy másnap régi ismerősökként üdvözöltük egymást a reggelinél. A következő napirendi pont a szigetmonostori Biokert biofarm meglátogatása volt, ahol fogalmat alkothattunk a biogazdálkodás mibenlétéről. A biciklis kirándulás után visszatértünk a bázisra.A kertben izgalmas grillpácokat variáltunk, és a vanília bűvöletében, madártejet készítettünk. A programcsomagot egy közös záróebéd fejezte be, ahol minden résztvevő emléklapot kapott a tanfolyam elvégzéséről Szikora Imre mesterszakácstól, a Rosinante Fogadó tulajdonosától.

Kinek ajánljuk?

- Aki komplexebb élményre vágyik
- Aki kedveli a csapatépítést
- Aki a szofisztikáltabb fogásokat kedveli

Kinek nem ajánljuk?

- Aki szeret mindent maga csinálni
- Aki nem szívesen költ egy főzőtanfolyamra 10 ezer forintnál többet
- Aki nem szeret a világtól elvonulni

Maximális létszám: 12 fő
Ár: 19700 forint/fő (kétágyas szobában), 25400 forint/fő (egyágyas szobában), 6500 forint/fő/nap (csak főzőprogram)

Tananyag: vaníliás rákkrémleves, érlelt szűzsült fahéjas fűszerkéregben vörösboros szilvával, karamelles fahéjparfé bodzával, hűs madártej fahéjas mandulahabbal, pácok: mentás málnapüré, borsos szárított paradicsom, fetás görög pác.

Recept
Vaníliás rákkrémleves (4 főre)

Hozzávalók: 0,5 kg folyami rák, 10 dkg halcsont, 15 dkg sárgarépa, 20 dkg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 2,5 dl tejszín, 5 cl olíva olaj, 5 dkg vaj, 1 db vaníliarúd, 1 db citrom, 3 szál kakukkfű, 1 dl száraz fehérbor, 5 cl konyak, 2 teáskanál curry por, só.

A rákról leválasztjuk a farok részt. A páncélból a húst kivesszük és a bélrészt eltávolítjuk, úgy, hogy megfogjuk a kicsi kilógó bélvéget, és végighúzzuk a rákhúsunkon. Ha szerencsések vagyunk, szépen elválik az értékes rész az értéktelentől. A törzsrészt alaposan kimossuk. Egy részét díszítésnek félretesszük. Lábosban olívaolajat hevítünk, a törzset a leszedett farkakkal beleöntjük, megpirítjuk. Hozzáadjuk a halcsontot és a vajat. Felengedjük vízzel, és 1 órán át főzzük. A tűzről levéve ülepítjük, a vajat a tetejéről egy edénybe átmerjük. Az egyveleget leszűrjük, és félretesszük.

A hagymát finomra vágjuk, olíván megfonnyasztjuk. A felszeletelt sárgarépát és a burgonyát hozzáadjuk, ízesítjük sóval, kakukkfűvel és curryvel. Felöntjük az alaplével. A vaníliának kikaparjuk a közepét és a rúddal együtt a levesbe tesszük. Mikor a zöldségek megpuhultak, beletesszük a rákhúst, a tejszín egy részét és a fehérbort. Pár percig forraljuk, hozzáadjuk a vajat és a mixerrel egyneművé keverjük. Finom szűrőn átszűrjük.

Tálalásnál konyakkal ízesíthetjük. A tejszín maradék részéből habot verünk, óvatosan hozzákeverjük a curry-t és a citrom reszelt héját, majd a megtálalt leves tetejére helyezzük.


Chefparade – felhasználóbarát gyakorlat (Oldaltörés)


A tesztrió harmadik tagjának a Chefparade Főzőiskola csapatát és libanoni kurzusukat választottuk. A tanfolyamot - eredetileg nem őt jelölték,de nem jártunk rosszul - Papp János szakács, alias Pupó vezette a megjelent hét leányzónak a Chefparade pesti tankonyháján.Leheletnyi elmélettel melegítettünk, de nem váratott magára sokáig a gyakorlat sem. Kettesével kaptunk egy mobiltűzhelyet, és máris indulhatott a főzőcske az előre kiosztott receptek alapján, melyeket aztán később e-mailben is megküldtek a szervezők.

Libanoni kurzus. Igazi sikerélmény
© Molnár Kata Orsolya
Az alapanyagok legtöbbje előre ki volt mérve, csak a rizsliszt elkészítésére kellett várnunk. Pupó lépésről lépésre irányította az eseményeket, a munkafázisok könnyen elvégezhetőek voltak, az önbizalomhiányosak azonban kaptak egy kis gyakorlati támogatást is a tanfolyamvezetőtől. A jól kipróbált receptek mindenkinek sikerültek – vezetőnk minden alkalommal jelezte, ha a felhasználóbarátságért alakítottak az eredeti libanoni receptúrán. Az estet itt is közös vacsora zárta, a maradékot dobozokban elvihették a tanoncok.

Kinek ajánljuk?

- Aki önállóan szeret dolgozni
- Aki kedveli a könnyen elkészíthető, de egzotikus ételeket
- Aki sikerélményre vágyik

Kinek nem ajánljuk?

- Aki csapatjátékos
- Akit zavar, hogy az anyagtakarékosság jegyében héjatlan citromból kell dolgoznia
- Akit zavar az esetleges helyszín és oktató változás

Maximális létszám: 12 fő
Ár: 9000 forint/3 óra
Tananyag: falafel, shawarma csirke, zöldséges taboulé, muhallabieh.

Recept
Muhallabieh (4 főre)

Hozzávalók: 0,9 liter tej, 3-4 evőkanál rizsliszt (ha nem kapunk rizslisztet, magunk is megtörhetjük, illetve kávédarálóban poríthatjuk), kb. 1,5 dl víz, 3/4 csésze cukor, narancsvirág esszencia, 1 evőkanál őrölt mandula.

A rizst összekeverjük vízzel, és a forró tejhez adjuk. Folyamatos kevergetés mellett tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Közben cukrozzuk. Tovább főzzük, amíg szinte ráragad a kanálra a krém. Miután hozzáadtuk a narancsvirág aromát, további pár percet kevergetjük, majd kis tálkákba öntve hidegen tálaljuk. A tetejét díszítés képpen megszórjuk a darált mandulával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!