Tetszett a cikk?

Már nagyon várták a borértők az amerikai Wine Advocate 2009-es minősítő listájának megjelenését a spanyol borokról. A legjobbak között szerepel a Vega Sicilia – a Tokaj-Hegyalján is szőlőbirtokkal rendelkező – pincészet.

Az amerikai borguru, Robert Parker által összeállított rangsort a nemzetközi viszonylatban is mértékadónak számító The Wine Advocate - magyarul Borszószóló - szaklap tette közzé. A világon az egyik legnagyobb szaktekintélynek számító borkritikus professzionális, kéthavi bulletinje 1978 óta jelenik meg. A legnevesebb borvidékek termékeit 50-től 100 pontig terjedő skálán minősíti. Véleménye presztízsértékűnek számít, ezért nagy visszhangja volt annak, amikor először ért el spanyol bor maximális pontszámot.

Robert Parker 2009-es ranglistájának élén ezúttal csak egy híján 100 pontos spanyol bor van. Viszont a csúcssávba – 95 pont fölé – 41 bor került, ami igen kiváló eredmény. Vezető borvidék, Parker értékelése szerint, a Castilla és León régió lett, innen származik a fele a kiemelkedő boroknak. Még a hispán borágazat tradícióit ismerve is meglepetést okozott, hogy szinte teljes a vörösök uralma a borok között. Egyetlen fehérborként került a legjobbak közé a La Claudina 2007-es évjárata Raúl Pérez pincészetéből (96 pont).

A The Wine Advocate szerint már többször éllovas nedűnek számított a Pingus. Listavezető lett az idei besorolásban is a Ribera del Duero borvidékről származó Pingus 2006-os évjárata (99 ponttal). A sikerben nagy érdeme van Peter Sisseck, a dán agrármérnök és borász szaktudásának.

Külön figyelmet érdemel az Álvarez-család szőlőbirtokának vörösbora, a 98 pontos Vega Sicilia Único Reserva Especial. Az egyik legkiválóbb spanyol borkülönlegesség termelője és előállítója 1993 óta a magyar borágazatban is képviselteti magát. A Tokaj-Oremust megalapító Pablo Álvarez ibériai vörösének majdnem olyan történelmi patinája van saját hazájában, mint nálunk a tokaji aszúnak.

A La Claudina kapcsán már említett Raúl Pérez pincészete a bíborszínben pompázó El Pecado 2007-es évjáratával szintén 98 pontot ért el, hasonlóan a híres spanyol borvidékről, Riojából származó 2007-es El Pison-hoz, mely az Artadi Vina vezérnedűjének számít.

A legjobb tíz spanyol borfavorit közé még hat 97 pontos került: Clos Erasmus 2007 – Closs és Terrasses pincészet (maximális 100 pontos volt 2007-ben a Clos Erasmus 2004-es évjárat); A Trabe Red 2006 – Raúl Pérez pincészete (több sikeres bora szerepel a top-41-ben); Doix Costers de Vinyes Velles 2006 – Mas Doix pincegazdaság; Pesus 2005 – Sastre Fivérek pincészet; Malleolus de Sancho Martin 2006 – Emilio Moro pincészete; El Nido 2006 – El Nido pincészet.

Ami a spanyol borok és a magyar borivók viszonyát illeti, úgy gondoljuk, nem az Ibériai-félszigeten termő nedűkkel van a gond – inkább az árfolyamukkal, ami egyébként reálisan tükrözi az ár-érték arányt. A Borszószóló által minősített italok közül néhány, érthetően magas áron, elérhető a hazai borszaküzletekben is. S ha nem is a csúcsról, de jó iskolájú (pl. valenciai, La Rioja-i ) borok közül válogathatnak a spanyol vörösek kedvelői a puszta választékbővítés szintjén már túljutott nagyáruházakban is.

Tóth Sándor
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!