Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"d10835fe-95b7-427d-9102-8f57e9d5a9a8","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A környéken hatalmas dugó alakult ki, több mentőautó és tűzoltó is a helszínen van.","shortLead":"A környéken hatalmas dugó alakult ki, több mentőautó és tűzoltó is a helszínen van.","id":"20241228_Belecsapodott-egy-auto-a-4-es-6-os-villamosba-a-Corvin-negyednel","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d10835fe-95b7-427d-9102-8f57e9d5a9a8.jpg","index":0,"item":"3d54a05f-aab1-4e56-9875-de8095d117dc","keywords":null,"link":"/itthon/20241228_Belecsapodott-egy-auto-a-4-es-6-os-villamosba-a-Corvin-negyednel","timestamp":"2024. december. 28. 18:06","title":"Belecsapódott egy BMW a 4-6-os villamosba a Corvin negyednél","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"838e4d56-6a3f-4872-b9ca-8b761965ef49","c_author":"HVG","category":"360","description":"Bár nagy létszámú lett a Patrióták Európáért frakciója, a magyar kormánnyal együtt karanténba zárta az Unió. A soros elnökség sem volt diadalmenet.","shortLead":"Bár nagy létszámú lett a Patrióták Európáért frakciója, a magyar kormánnyal együtt karanténba zárta az Unió. A soros...","id":"20241228_Orban-EU-EP-Patriotak-Europaert-soros-elnokseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/838e4d56-6a3f-4872-b9ca-8b761965ef49.jpg","index":0,"item":"7345ad66-b9f6-4475-95a4-74e3dfde2ec0","keywords":null,"link":"/360/20241228_Orban-EU-EP-Patriotak-Europaert-soros-elnokseg","timestamp":"2024. december. 28. 14:00","title":"A Fidesz pártcsaládra lelt az idén, de Orbánéknak nem osztottak lapot az EU-ban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d6f88736-c9a2-4ecb-bf51-ae26052019ff","c_author":"Köves Gábor","category":"360","description":"Leghíresebb tévésorozatával a brit kormányt, második leghíresebb sorozatával az amerikait vette célba. Armando Iannucci író-rendező-producer kétszer nyert Emmy-díjat, egyszer Európai Filmdíjat, és jelölték Oscarra is. A politikai humor ínyencei nagyra tartják, de ettől még Moszkvában betiltották.","shortLead":"Leghíresebb tévésorozatával a brit kormányt, második leghíresebb sorozatával az amerikait vette célba. Armando Iannucci...","id":"20241228_hvg-armando-iannucci-iro-rendezo-the-franchise-thick-of-it-az-alelnok-sztalin-halala-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d6f88736-c9a2-4ecb-bf51-ae26052019ff.jpg","index":0,"item":"f2d68ae1-4f6c-4441-913c-66c6574a87d1","keywords":null,"link":"/360/20241228_hvg-armando-iannucci-iro-rendezo-the-franchise-thick-of-it-az-alelnok-sztalin-halala-interju","timestamp":"2024. december. 28. 16:30","title":"Armando Iannucci: A Sztálin halálát Orbán Viktor és a hasonló politikusok miatt készítettem","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6b7cdbc2-6c95-49a1-88e2-d33c515566c0","c_author":"Németh András","category":"elet","description":"Svájci otthonában meghalt Ake Gustafson, a Tetra Pak kartondobozok feltalálója. A 101 évet élt svéd mérnök annyira elégedett volt az általa készített csomagolóanyaggal, hogy Chatel.st-Denis-i házát is ezzel szigetelte.","shortLead":"Svájci otthonában meghalt Ake Gustafson, a Tetra Pak kartondobozok feltalálója. A 101 évet élt svéd mérnök annyira...","id":"20241227_101-evesen-meghalt-a-Tetra-Pak-italoskartonok-feltalaloja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6b7cdbc2-6c95-49a1-88e2-d33c515566c0.jpg","index":0,"item":"5094c6fb-e0eb-4695-8140-1504cfd8652b","keywords":null,"link":"/elet/20241227_101-evesen-meghalt-a-Tetra-Pak-italoskartonok-feltalaloja","timestamp":"2024. december. 27. 21:05","title":"101 évesen meghalt a Tetra Pak italoskarton feltalálója","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"af9062ce-6e37-4ed4-8b79-d93b9575ab17","c_author":"Szőllősi Lili","category":"kkv","description":"Fitneszgépekkel kezdtek, majd áteveztek a táplálékkiegészítők világába, azóta pedig már fehérjét, shakereket, vitaminokat és sportruházatot is árulnak. Hogyan lett a BioTechUSA kis magyar családi vállalkozásból vezető piaci szereplő és mik még a céljaik?","shortLead":"Fitneszgépekkel kezdtek, majd áteveztek a táplálékkiegészítők világába, azóta pedig már fehérjét, shakereket...","id":"20241228_biotechusa-taplalekkiegeszito-cegportre-csaladi-vallalkozas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/af9062ce-6e37-4ed4-8b79-d93b9575ab17.jpg","index":0,"item":"82274d71-75e6-482c-9093-d0ff20e76de5","keywords":null,"link":"/kkv/20241228_biotechusa-taplalekkiegeszito-cegportre-csaladi-vallalkozas","timestamp":"2024. december. 28. 12:00","title":"„Mi az vagyunk a táplálékkiegészítésben, mint a Barcelona fociban”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"079a5092-2b44-4ee1-8d9c-b0a8ec32f3a8","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Ezt azonban egyelőre nem részletezték, és Oroszország felelősségét sem firtatták.","shortLead":"Ezt azonban egyelőre nem részletezték, és Oroszország felelősségét sem firtatták.","id":"20241227_azeri-utasszallito-lezuhant-kulso-behatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/079a5092-2b44-4ee1-8d9c-b0a8ec32f3a8.jpg","index":0,"item":"d2e8f728-2f2b-4629-ad49-9389129b9c4d","keywords":null,"link":"/vilag/20241227_azeri-utasszallito-lezuhant-kulso-behatas","timestamp":"2024. december. 27. 14:49","title":"Az azeri légitársaság szerint külső behatás miatt zuhant le az utasszállító repülőgép","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9d8227d1-8a11-46cf-a7bc-950910649359","c_author":"Gyükeri Mercédesz","category":"elet","description":"A modern konyhák számtalan feldolgozott élelmiszerrel vannak tele, amik jól tárolhatók, egyszerű felhasználni őket, bármikor feldobnak egy ételt, vagy a semmiből adnak egy reggelit, vacsorát. Hogyan vették át az uralmat?","shortLead":"A modern konyhák számtalan feldolgozott élelmiszerrel vannak tele, amik jól tárolhatók, egyszerű felhasználni őket...","id":"20241227_feldolgozott-elelmiszer-kedvenceink-titkos-tortenete","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9d8227d1-8a11-46cf-a7bc-950910649359.jpg","index":0,"item":"e1533f92-6d83-4097-a527-58d919a95988","keywords":null,"link":"/elet/20241227_feldolgozott-elelmiszer-kedvenceink-titkos-tortenete","timestamp":"2024. december. 27. 18:51","title":"Miért imádjuk a háztartási kekszet? És ha még Nutella is van rajta? Kedvenceink titkos története","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5b62d9f8-7a78-4d8f-b310-867fde709eba","c_author":"hvg.hu","category":"sport","description":"A szabály, az szabály – érvelt a sakkszövetség, de ez nem hatotta meg az ötszörös világbajnokot.","shortLead":"A szabály, az szabály – érvelt a sakkszövetség, de ez nem hatotta meg az ötszörös világbajnokot.","id":"20241228_Magnus-Carlsen-sakk-bajnoksag-dress-code","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5b62d9f8-7a78-4d8f-b310-867fde709eba.jpg","index":0,"item":"143f8fc5-63ba-4300-92b1-97e4b0aa1cd5","keywords":null,"link":"/sport/20241228_Magnus-Carlsen-sakk-bajnoksag-dress-code","timestamp":"2024. december. 28. 17:40","title":"Egy farmernadrág miatt került bajba Magnus Carlsen, ott is hagyta a sakk-vébét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A sörminőség ellenőrzésének legrégibb dokumentuma az ókorból származik. A híres Hammurabi-Codex nemcsak a sörfőzést és a sörkimérést szabályozta, hanem azt is elrendelte, hogy a sörhamisítókat büntetésül saját, rossz sörükkel itassák halálra.
Mint a fenti példából is jól látható, a sörhamisítás története nagyjából egyidős magával a serfőzéssel, hiszen jó oka volt Hammurabi ó-babilóniai királynak (Kr.e. 2067-2029), hogy megzabolázza a simliseket. Utána egészen a 16. századig kellett várni, hogy a gaz hamisítókat igazi törvény sújtsa. Ez volt az 1516-os német sörtisztasági törvény, amelyben viszont már meghatározták azt is, hogy a sör főzéséhez csak maláta, komló és víz használható. Az élesztő azért maradt ki a felsorolásból, mert a fermentációról csak sejtésük volt, az élesztőtörzsek leválasztásáig még bő 350 év eltelt.
Azt azonban pontosan tudták, hogy mitől jó a sör, illetve mi kell a jó sörhöz. „A ser jósága a hozzávaló tartozandóságoktól és a forratás vezetésétől függ” – szólt a máig is érvényes szentencia. Azaz nem lesz jó a sör, „ha belé nem való tartozandóságok – esetleg ártóak – tétetnek bele és ha az erjedés a kellőnél hosszabb vagy rövidebb. Tartozandósága a sernek csak kettő vagyon: maláta (malthum) és komló (Humulus Lupulus), mindkettő jófajta és megszabott arányú legyen.” Az idézet Schuster Jánostól, a pesti egyetem kémia- és botanikaprofesszorától származik 1826-ból.
Az elmélet azonban nem azonos a gyakorlattal. Minél távolabbi múltba tekintünk vissza, annál inkább láthatjuk, hogy a sörfőzés sikeréhez a jó minőségű alapanyag használata és a szabályok betartása mellett jó adag szerencse is szükségeltetett. Ha az elpártolt a sörfőzőtől, nem maradt más hátra, mint a sör feljavítása avagy ha úgy tetszik a hamisítás. Erre aztán számtalan megoldást találtak. Így például alkoholosabbá úgy tették a sört, hogy a feltöltés előtt a hordót beleöntött szesszel égették ki. Ugyancsak szokásban volt a hordókba szeszt és mazsolaszőlőt tenni és 8-10 hétre jól elzárva tartani. A magas cukortartalmú mazsola alkoholos erjedése adta a csalóka erőt.
A ma divatos jégsör készítése eredetileg szintén a hamisítók módszere volt, akik rájöttek, hogy a megfagyasztott majd utólag felengedtetett sör erősebbé és tartósabbá válik. A zavaros sör derítéséhez enyv-tartalmú főzetet használtak. A londoni sörfőzők az Indiába menő sörszállítmányokba friss tyúktojást eresztettek, hogy a tojáshéj mésztartalma biztosítsa a további szénsavképződést és a sör frissességét. Míg a tartósság növelésére, a savanyodás megakadályozására kakukkfüvet, hársfalevelet, vadzsályát esetenként felhevített konyhasót használtak.
A leggyakoribb hamisítás a drága komló pótlását szolgálta. Ennek komoly veszélye is volt, hiszen amellett, hogy a komló adja a sör jellegzetes keserűségét, tőle származik a lupulin-bódulat, azaz a sör nyugtató, szedatív hatása. A mákvirág mézgája mellett ezt a hatást olyan mérgekkel próbálták elérni, mint a hánytató dió, a dohány, a vadrozmaring vagy a bolondító maszlag. A komlókeserűség utánzására leggyakrabban bükkfakérget alkalmaztak, de szerepelt a csodaszerek között a narancshéj, az üröm vagy a kálmos is.
A modern korra a sörfőzés kikerült a laikus háziipari keretek közül és a sörfőzés összes részletének kémiai és biológia magyarázata ismert. A klasszikus értelemben vett sörhamisításról így legfeljebb csak újonnan megjelent adalékanyagok, pót-és tartósítószerek okán beszélhetnénk. Azaz talán mégsem. Hiszen mint azt az említett Schuszter professzor írja: „a rövid erjesztés nem adja meg a ser lelkét, nem köti le az ingredientiákat, míg a hosszú erjesztés miatt a ser elveszti a lelkét és ecetté oldja, vagyis megsavanyítja azt.”
Adalékok, stabilizátorok és egyebek (Oldaltörés)
A mai szigorú technológiai fegyelem mellett a sör erjesztése során az ecetesedés aligha következhet be. Az idő azonban pénz és az erjedés valamint a lágerolás (tárolás) idejének csökkentésével bizony sok sörgyártó próbálkozik. S ne legyenek kétségeink: ugyancsak anyagi kérdés, hogy a malátához gyakran kevernek kukoricadarát, rizst vagy izocukrot. Az adalékok és íz-stabilizátorok megjelenésére pedig végképp nincs más magyarázat, hiszen a mai szűrés-technologiával a régi receptek alapján a sör szavatossága több mint egy év lehet.
Sajnos azonban a németek, akik a mai napig ragaszkodnának a 1516-os törvényhez vesztésre állnak. Az Európai Közösségek Bizottsága 1987-ben „Tagállami kötelezettségszegés – A sörtisztasági törvény” néven tárgyalta a kérdést, hogy a németek megtagadhatják-e az olyan sörök importját, melyek nem felelnek meg ennek a törvénynek. Az ítélet 16. pontja kimondja: „A Bizottság szerint az a tény, hogy a német tradicionális sörtisztasági elvnek megfelelően főzött sör adalékanyag nélkül előállítható, általános érvénnyel nem zárhatja ki, hogy a más tradíció szerint vagy más nyersanyagok felhasználásával történő sörfőzéshez technológiai szempontból adalékanyag szükséges.”
Ugyancsak régi módszer a máslás. Hogy ezt manapság is alkalmaznák, azt valamennyi sörgyártó tagadja, de vajon nem erről árulkodnak-e a boltok polcain fellelhető 2,5-3,5 alkoholszázalékos sörök? A máslás lényege, hogy a főzés során, amikor a sörcefre kész (de még a komlózás előtt), a cefrét leszűrik a törkölyről. A visszamaradt törkölyben azonban még viszonylag sok tartalmas (cukros) sörlé van, amit víz hozzáadásával kimosnak. Ez az úgynevezett máslás. Ezt általában egyszer-kétszer, esetleg háromszor teszik meg és tették meg a múltban is. Az így kinyert a főzethez képest jóval alacsonyabb cukortartalmú) máslást a sörléhez adják a komlóforraló üstbe, beállítva azzal a kívánt cukorfokát (extrakttartalmát). Ha erős sört akarnak főzni, a máslás el is maradhat. Ha viszont nagyon spórolós sört főznek, és mindent szeretnének kinyerni a törkölyből, akkor további máslás(oka)t is csinálnak, ekkor viszont már nemkívánatos íz anyagok is kioldódnak a sörtörkölyből, és ennek hatása a végtermékben is érezhető lesz, amellett, hogy egy „testetlen”, híg sört kapunk
Ezért aztán az igényes fogyasztónak mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy alaposan tanulmányozza át a sör címkéjét, hogy milyen az alkoholtartalma, hány Balling fokos, milyen összetevőket tartalmaz. Sajnos az uniós szabályozás nem kötelezi a gyártókat mindezek felsorolására. Épp ezért jól gondoljuk meg az olyan sörök vásárlását, ahol származási helyként az EU van feltüntetve és a sörről az alkoholtartalmon kívül nem sok információt kapunk! Ennek is köszönhetően szabad a pálya, hiszen a rossz sör gyártóját nem fenyegeti sem a halálra itatás veszélye, de még az sem, hogy sörét a Dunába öntsék.
Luxus életvitele és szolgája molesztálása miatt került a hírekbe Hilarion, aki annak idején három hónap alatt kapta meg a magyar állampolgárságot, ám idén nyáron forró lett a lába alatt a talaj.