Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"a64fa5dd-3555-4318-873d-e41f53b3440f","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Egy szabadalmi kérelem részletei alapján renderelték azt a képet, ami megmutatja, milyen lehet a Samsung következő nagy dobása, a feltekerhető kijelzős telefon.","shortLead":"Egy szabadalmi kérelem részletei alapján renderelték azt a képet, ami megmutatja, milyen lehet a Samsung következő nagy...","id":"20250427_renderelt-kep-samsung-feltekerheto-kijelzos-telefon","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a64fa5dd-3555-4318-873d-e41f53b3440f.jpg","index":0,"item":"21e6168c-e41d-441c-b886-347598b85f22","keywords":null,"link":"/tudomany/20250427_renderelt-kep-samsung-feltekerheto-kijelzos-telefon","timestamp":"2025. április. 27. 16:03","title":"Ilyen lehet a Samsung tekerhető kijelzős telefonja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1c0f8d55-4a62-4c1c-9d42-a858e3d41885","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"Megegyeztek abban, hogy minden szinten fenntartják a diplomáciai kapcsolatokat.","shortLead":"Megegyeztek abban, hogy minden szinten fenntartják a diplomáciai kapcsolatokat.","id":"20250428_Telefonon-beszelt-egymassal-az-orosz-es-az-amerikai-kulugyminiszter","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1c0f8d55-4a62-4c1c-9d42-a858e3d41885.jpg","index":0,"item":"00105c0c-830f-4a9d-8b51-82c8d1cfc874","keywords":null,"link":"/vilag/20250428_Telefonon-beszelt-egymassal-az-orosz-es-az-amerikai-kulugyminiszter","timestamp":"2025. április. 28. 08:13","title":"Telefonon beszélt egymással az orosz és az amerikai külügyminiszter","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7ceebf23-76be-47b2-83c6-0dc440097c4b","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Kilenc nap múlva zárják be a bíborosokat a Sixtus-kápolnába.","shortLead":"Kilenc nap múlva zárják be a bíborosokat a Sixtus-kápolnába.","id":"20250428_papavalasztas-konklave-idopont","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7ceebf23-76be-47b2-83c6-0dc440097c4b.jpg","index":0,"item":"a83d99a9-588b-49a5-b7b4-2377893fd280","keywords":null,"link":"/vilag/20250428_papavalasztas-konklave-idopont","timestamp":"2025. április. 28. 13:25","title":"Kiderült, mikor kezdődik a pápaválasztás","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ab3ceb6c-5bbd-479d-b267-9606f89f0691","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Legutóbb 12 éve történt ilyen.","shortLead":"Legutóbb 12 éve történt ilyen.","id":"20250428_tigriskolykok-szulettek-a-budapesti-allatkertben-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ab3ceb6c-5bbd-479d-b267-9606f89f0691.jpg","index":0,"item":"965ea2b4-f02f-4ead-be28-4df99fa556d8","keywords":null,"link":"/elet/20250428_tigriskolykok-szulettek-a-budapesti-allatkertben-video","timestamp":"2025. április. 28. 13:23","title":"Szibériaitigris-kölykök születtek a budapesti állatkertben – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3a41a081-0aed-427d-b0fe-34aeabae091a","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az intézmény gazdasági okokra hivatkozva szünteti meg tizennyolc bölcsész képzését.","shortLead":"Az intézmény gazdasági okokra hivatkozva szünteti meg tizennyolc bölcsész képzését.","id":"20250428_szobeli-felmondas-bolcseszoktatok-karoli-gaspar-reformatus-egyetem","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3a41a081-0aed-427d-b0fe-34aeabae091a.jpg","index":0,"item":"89a8650f-189c-4359-902d-628510dff4fb","keywords":null,"link":"/itthon/20250428_szobeli-felmondas-bolcseszoktatok-karoli-gaspar-reformatus-egyetem","timestamp":"2025. április. 28. 14:16","title":"Szóban már felmondtak több bölcsészoktatónak a Károli Gáspár Református Egyetemen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d8762072-2be9-4bad-b0df-ad3d1f257b9b","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Johann Wadephul többször érvelt amellett, hogy engedélyezni kellene Kijevnek az orosz területek elleni csapásokat a nyugati országoktól kapott fegyverekkel.","shortLead":"Johann Wadephul többször érvelt amellett, hogy engedélyezni kellene Kijevnek az orosz területek elleni csapásokat...","id":"20250428_nemetorszag-johann-wadephul-kulugyminiszter","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d8762072-2be9-4bad-b0df-ad3d1f257b9b.jpg","index":0,"item":"3e5ec348-4f5c-4d82-8a5e-6c044e7eecf9","keywords":null,"link":"/vilag/20250428_nemetorszag-johann-wadephul-kulugyminiszter","timestamp":"2025. április. 28. 16:12","title":"Putyint felforgató agresszornak nevező politikus lesz Németország új külügyminisztere","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bc35978e-8eee-4f9f-8847-e155555a257a","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Klubtalálkozót tartottak. ","shortLead":"Klubtalálkozót tartottak. ","id":"20250428_Koenigsegg-most-tucatnyi-bukkant-fel","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bc35978e-8eee-4f9f-8847-e155555a257a.jpg","index":0,"item":"6285894c-517e-4414-a883-95e40c640931","keywords":null,"link":"/cegauto/20250428_Koenigsegg-most-tucatnyi-bukkant-fel","timestamp":"2025. április. 28. 20:20","title":"Egy példány is ritkaság Koenigseggből, most tucatnyi bukkant fel","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"613d7d98-4219-4dd4-bda9-86c1d2ead82a","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az ülésen 19 előterjesztés vitáját folytatják le.","shortLead":"Az ülésen 19 előterjesztés vitáját folytatják le.","id":"20250428_A-Kover-Laszlo-altal-kiszabott-buntetesekrol-is-szavaz-a-parlament","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/613d7d98-4219-4dd4-bda9-86c1d2ead82a.jpg","index":0,"item":"61bb4ee3-b5e4-445e-81ce-7431e076d1c5","keywords":null,"link":"/itthon/20250428_A-Kover-Laszlo-altal-kiszabott-buntetesekrol-is-szavaz-a-parlament","timestamp":"2025. április. 28. 08:25","title":"A Kövér László által kiszabott büntetésekről szavaz a parlament","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A sörminőség ellenőrzésének legrégibb dokumentuma az ókorból származik. A híres Hammurabi-Codex nemcsak a sörfőzést és a sörkimérést szabályozta, hanem azt is elrendelte, hogy a sörhamisítókat büntetésül saját, rossz sörükkel itassák halálra.
Mint a fenti példából is jól látható, a sörhamisítás története nagyjából egyidős magával a serfőzéssel, hiszen jó oka volt Hammurabi ó-babilóniai királynak (Kr.e. 2067-2029), hogy megzabolázza a simliseket. Utána egészen a 16. századig kellett várni, hogy a gaz hamisítókat igazi törvény sújtsa. Ez volt az 1516-os német sörtisztasági törvény, amelyben viszont már meghatározták azt is, hogy a sör főzéséhez csak maláta, komló és víz használható. Az élesztő azért maradt ki a felsorolásból, mert a fermentációról csak sejtésük volt, az élesztőtörzsek leválasztásáig még bő 350 év eltelt.
Azt azonban pontosan tudták, hogy mitől jó a sör, illetve mi kell a jó sörhöz. „A ser jósága a hozzávaló tartozandóságoktól és a forratás vezetésétől függ” – szólt a máig is érvényes szentencia. Azaz nem lesz jó a sör, „ha belé nem való tartozandóságok – esetleg ártóak – tétetnek bele és ha az erjedés a kellőnél hosszabb vagy rövidebb. Tartozandósága a sernek csak kettő vagyon: maláta (malthum) és komló (Humulus Lupulus), mindkettő jófajta és megszabott arányú legyen.” Az idézet Schuster Jánostól, a pesti egyetem kémia- és botanikaprofesszorától származik 1826-ból.
Az elmélet azonban nem azonos a gyakorlattal. Minél távolabbi múltba tekintünk vissza, annál inkább láthatjuk, hogy a sörfőzés sikeréhez a jó minőségű alapanyag használata és a szabályok betartása mellett jó adag szerencse is szükségeltetett. Ha az elpártolt a sörfőzőtől, nem maradt más hátra, mint a sör feljavítása avagy ha úgy tetszik a hamisítás. Erre aztán számtalan megoldást találtak. Így például alkoholosabbá úgy tették a sört, hogy a feltöltés előtt a hordót beleöntött szesszel égették ki. Ugyancsak szokásban volt a hordókba szeszt és mazsolaszőlőt tenni és 8-10 hétre jól elzárva tartani. A magas cukortartalmú mazsola alkoholos erjedése adta a csalóka erőt.
A ma divatos jégsör készítése eredetileg szintén a hamisítók módszere volt, akik rájöttek, hogy a megfagyasztott majd utólag felengedtetett sör erősebbé és tartósabbá válik. A zavaros sör derítéséhez enyv-tartalmú főzetet használtak. A londoni sörfőzők az Indiába menő sörszállítmányokba friss tyúktojást eresztettek, hogy a tojáshéj mésztartalma biztosítsa a további szénsavképződést és a sör frissességét. Míg a tartósság növelésére, a savanyodás megakadályozására kakukkfüvet, hársfalevelet, vadzsályát esetenként felhevített konyhasót használtak.
A leggyakoribb hamisítás a drága komló pótlását szolgálta. Ennek komoly veszélye is volt, hiszen amellett, hogy a komló adja a sör jellegzetes keserűségét, tőle származik a lupulin-bódulat, azaz a sör nyugtató, szedatív hatása. A mákvirág mézgája mellett ezt a hatást olyan mérgekkel próbálták elérni, mint a hánytató dió, a dohány, a vadrozmaring vagy a bolondító maszlag. A komlókeserűség utánzására leggyakrabban bükkfakérget alkalmaztak, de szerepelt a csodaszerek között a narancshéj, az üröm vagy a kálmos is.
A modern korra a sörfőzés kikerült a laikus háziipari keretek közül és a sörfőzés összes részletének kémiai és biológia magyarázata ismert. A klasszikus értelemben vett sörhamisításról így legfeljebb csak újonnan megjelent adalékanyagok, pót-és tartósítószerek okán beszélhetnénk. Azaz talán mégsem. Hiszen mint azt az említett Schuszter professzor írja: „a rövid erjesztés nem adja meg a ser lelkét, nem köti le az ingredientiákat, míg a hosszú erjesztés miatt a ser elveszti a lelkét és ecetté oldja, vagyis megsavanyítja azt.”
Adalékok, stabilizátorok és egyebek (Oldaltörés)
A mai szigorú technológiai fegyelem mellett a sör erjesztése során az ecetesedés aligha következhet be. Az idő azonban pénz és az erjedés valamint a lágerolás (tárolás) idejének csökkentésével bizony sok sörgyártó próbálkozik. S ne legyenek kétségeink: ugyancsak anyagi kérdés, hogy a malátához gyakran kevernek kukoricadarát, rizst vagy izocukrot. Az adalékok és íz-stabilizátorok megjelenésére pedig végképp nincs más magyarázat, hiszen a mai szűrés-technologiával a régi receptek alapján a sör szavatossága több mint egy év lehet.
Sajnos azonban a németek, akik a mai napig ragaszkodnának a 1516-os törvényhez vesztésre állnak. Az Európai Közösségek Bizottsága 1987-ben „Tagállami kötelezettségszegés – A sörtisztasági törvény” néven tárgyalta a kérdést, hogy a németek megtagadhatják-e az olyan sörök importját, melyek nem felelnek meg ennek a törvénynek. Az ítélet 16. pontja kimondja: „A Bizottság szerint az a tény, hogy a német tradicionális sörtisztasági elvnek megfelelően főzött sör adalékanyag nélkül előállítható, általános érvénnyel nem zárhatja ki, hogy a más tradíció szerint vagy más nyersanyagok felhasználásával történő sörfőzéshez technológiai szempontból adalékanyag szükséges.”
Ugyancsak régi módszer a máslás. Hogy ezt manapság is alkalmaznák, azt valamennyi sörgyártó tagadja, de vajon nem erről árulkodnak-e a boltok polcain fellelhető 2,5-3,5 alkoholszázalékos sörök? A máslás lényege, hogy a főzés során, amikor a sörcefre kész (de még a komlózás előtt), a cefrét leszűrik a törkölyről. A visszamaradt törkölyben azonban még viszonylag sok tartalmas (cukros) sörlé van, amit víz hozzáadásával kimosnak. Ez az úgynevezett máslás. Ezt általában egyszer-kétszer, esetleg háromszor teszik meg és tették meg a múltban is. Az így kinyert a főzethez képest jóval alacsonyabb cukortartalmú) máslást a sörléhez adják a komlóforraló üstbe, beállítva azzal a kívánt cukorfokát (extrakttartalmát). Ha erős sört akarnak főzni, a máslás el is maradhat. Ha viszont nagyon spórolós sört főznek, és mindent szeretnének kinyerni a törkölyből, akkor további máslás(oka)t is csinálnak, ekkor viszont már nemkívánatos íz anyagok is kioldódnak a sörtörkölyből, és ennek hatása a végtermékben is érezhető lesz, amellett, hogy egy „testetlen”, híg sört kapunk
Ezért aztán az igényes fogyasztónak mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy alaposan tanulmányozza át a sör címkéjét, hogy milyen az alkoholtartalma, hány Balling fokos, milyen összetevőket tartalmaz. Sajnos az uniós szabályozás nem kötelezi a gyártókat mindezek felsorolására. Épp ezért jól gondoljuk meg az olyan sörök vásárlását, ahol származási helyként az EU van feltüntetve és a sörről az alkoholtartalmon kívül nem sok információt kapunk! Ennek is köszönhetően szabad a pálya, hiszen a rossz sör gyártóját nem fenyegeti sem a halálra itatás veszélye, de még az sem, hogy sörét a Dunába öntsék.