szerző:
Molnár Kata Orsolya
Tetszett a cikk?

A bartenderek, mixerek között jól cseng a De Kuyper név. Mi, hétköznapi likörőzők, koktélozók azonban nem nagyon szoktuk tudni, milyen történetet rejt a poharunk.

A hollandiai Horst városkájában 1695-ben kötött házasságot Petrus De Kuyper és Anna Custurst. Az újdonsült férj biztos egzisztenciára alapozta házasságát: gin és sör szállítására alkalmas fahordók, kuipen-ek készítésével foglalkozott, ami jó üzletnek bizonyult. Hogy szerette-e is a belevalókat, azt nem tudjuk, de a fia, Jan vette meg a család első szeszfőzdéjét. Jan de Kuyper 1729-ben költözött Rotterdamban, ahol saját szeszfőzdét üzemeltetett és italokkal kereskedett.

1752-ben vásárolt lepárlót a gin fellegvárának számító Schiedam városában. A Kuyperek holland gin piacon betöltött szerepét Jan fiai, Johannes és Pieter egy rotterdami üzem 1769-es megvásárlásával erősítették tovább. A cég export-orientált vállalat volt már ekkoriban is, az 1800-es évek első felében a londoni Matthew Clark & Sons volt az egyik legfőbb külföldi partnere, mely a a teljes termelés 20-25 százalékát vásárolta fel évente. Ugyancsak nagy mennyiségben szállított a De Kuyper Kanadába is, ahol a holland gin rendkívül népszerű italnak számított. 1900 és 1914 között a cég exportja a duplájára nőtt. Szállítottak gint Nyugat-Afrikába, Nagy Britannia egész területére, Belgiumba, Németországba, sőt még Jávára is. A megnövekedett kereslet miatt a kedvezőbb adottságokkal rendelkező Schiedamba tették át a vállalkozás székhelyét, ahol 1911-ben fejezték be az új üzem építését. A cég a mai napig ebben a városban székel.

Peachtree Margarita

20 ml barackpüré
25 ml De Kuyper Peachtree
50 ml tequila
25 ml friss lime-lé

Töltsük az összes hozzávalót shakerbe, rázzuk össze, és öntsük egy martinis vagy coupette hűtött pohárba. Díszítsük egy szelet barackkal.

Az első világháború Hollandia semlegessége ellenére is komoly visszaesést jelentett a nemzetközi érdekeltségekkel rendelkező családnak, amely az 1920-as évek elején komoly hirdetési kampánnyal és márkaképviselők alkalmazásával próbálta visszaállítani pozícióját a piacon. A cég új irányba is nyitott: likőröket kezdett el gyártani. Az 1930-as évekre már mintegy húsz különböző ízű likőrt készítettek, mint például a Cherry Brandy-t, a Triple Sec-et és a Créme de Menthe-et. A vállalat ezt követően a tengerentúlra is terjeszkedett: először Kanadában, majd az Egyesül Államokban is nyílt De Kuyper szeszfőzde, melyekkel azonban a második világháború alatt nem volt kapcsolata az anyavállalatnak.

A második világháborút követően ismét nőtt az export, és a Cherry Brandy-nek köszönhetően újra meghódította Nagy Britanniát. A cég nemzeti koktélversenyek szervezésével népszerűsítette italait. A növekedés az olajválság 1973-as kitöréséig tartott, ezt követően az egész világon csökkent a szeszitalok iránti kereslet, melyet természetesen a De Kuyper cég – annak ellenére, hogy az amerikai piacon megtartotta a likőrök között korábban megszerzett vezető helyét – is megérzett. Az újabb áttörésre 1984-ig kellett várni. Ekkor dobta piacra a De Kuyper a Peachtree nevezetű barackos likőrjét, melynek hatalmas sikere kapcsán bekerült a világ 15 legnagyobb eladási mutatókkal rendelkező szeszesital vállalata közé. Az ital jelenleg is az egyik legnépszerűbb termékük, mely 2007-ben kapott új csomagolást.

A ma is családi vállalkozásként működő De Kuyper – immáron a tizedik generáció – 1998-ban vált a világ első számú likőrgyártójává, jelenleg is több, mint 100 országba exportálja termékeit, legfontosabb piacai Németország, Nagy Britannia, Japán, Korea, Olaszország, Skandinávia, Oroszország és Ausztrália.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gasztro

Édes keserűségek, avagy a likőr nem kontyalávaló

Bár igen kedvelt italféle, s nagyon sokan élnek vele, a gyűjtőneve kezd kimenni a divatból:likőr. Előljáróban feltétlen tisztázandó, hogy a likőrök a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem női italok és semmiképpen nem tévesztendők össze a szeszből és aromákból pancsolt körömlakkokkal.

Bőhm Kornél Gasztro

A szerelemben fogant likőr

Már romantikus, dallamos, játékos neve is elbűvöl: Amaretto. A szerelmesek itala. A legendás mandulalikőr. Ami nem is mandulából készül. Csupa rejtély.

Tordai Bence szerint Varga Mihály mellbe lökte, amikor ő megkérte, hogy csatlakozzon a kezdeményezésükhöz

Tordai Bence szerint Varga Mihály mellbe lökte, amikor ő megkérte, hogy csatlakozzon a kezdeményezésükhöz

Díjat kaptak az SZFE hallgatói a kiállásukért

Díjat kaptak az SZFE hallgatói a kiállásukért

Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank

Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank