szerző:
Rapp Eszter
Tetszett a cikk?

Egy tál zöldbabos,avagy a Bohnneintopf, ez az étel igazi családi kedvenc. Egyszerű, gyors, finom és tápláló. A recept eredetileg kedves német ismerősöktől származik, így a név is rajtaragadt.

Sok változata ismert, valószínűleg több nép is magáénak vallja bizonyos fűszerezés- vagy összetételbeli különbségekkel. A recept varázsa is éppen ez, nem kell tökéletesen alkalmazkodni az arányokhoz, nyugodtan használhatunk kevesebbet valamiből a többi hozzávaló javára. Amennyiben például a krumpli mennyiségét növeljük, lényegesen olcsóbban jöhet ki az ebéd, ami nem mellékes szempont mostanában. Aztán majd, ahogy közeledik a jó idő, és ismét elővehetjük a bográcsot egy nagyobb vendégsereget is jóllaktathatunk vele. Van még egy előnye ennek az egytálételnek, mégpedig az, hogy némi habarással isteni főzelékké képezhetjük át, tehát ez a recept kettő az egyben.

Hozzávalók

- 2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál pirospaprika
- 500 g csirke vagy pulykamell
- 500 g burgonya
- 500 g zöldbab
- 2 paradicsom (elhagyható)
- só, bors, borsikafű
- 0,5 liter víz vagy húsleves

- 3-4 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt 

Rapp Eszter

A hagymát vágjuk apróra, a húst és a hámozott krumplit pedig kockázzuk fel nagyjából egyforma méretűre. Az olajat hevítsük fel és pirítsuk benne a hagymát üvegesre, ilyenkor a hagyma megpuhul és kissé átlátszó lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát is. A legkönnyebb, ha fokhagymanyomót használunk, de ha ilyen nincs kéznél, egyszerűen reszeljük le vagy vágjuk apróra. A megpirult hagymát húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a pirospaprikát, így az nem fog leégni. A pirospaprika, ha megég keserű lesz, amit jobb elkerülni, ha nagyon tartunk tőle, előbb pirítsuk meg a húst és csak azután szórjuk meg paprikával. A pörkölt alapon pirítsuk meg a felkockázott húst folyamatosan kevergetve, hogy minden oldaluk kifehéredjen és egy kis színt kapjon.

Adjuk a babot és a felkockázott krumplit a húshoz, majd öntsük fel nagyjából 0,5 liter vízzel. A víz helyettesíthető húslevessel, amitől az étel csak finomabb lesz. Nagy lángon forraljuk fel a levet, majd alacsonyabb fokozatra kapcsolva fedjük le és főzzük az egészet körülbelül 30 percig, illetve ameddig a burgonya puhára nem fő. Ízesíthetjük kedvünk szerint némi felkockázott paradicsommal, borsikafűvel, őrölt borssal és persze ne feledkezzünk meg a sóról sem. Nagyjából 1,5 teáskanál só elegendő.

Amikor a burgonya megfőtt, vegyük le a tetőt, ha túl levesesnek találjuk, nagy lángon forraljuk tovább, amíg megfelelő sűrűségű nem lesz. Az étel már ebben a formájában is tálalható, isteni finom kevés tejföl kupaccal a tetején, de ha éppen főzelékre vágyunk hátra van még egy lépés. Keverjük el egy tálban a tejfölt a liszttel, majd az étel levéből kanalanként elkeverve adjunk hozzá annyit, hogy a tejfölös keverék langyos legyen. Így elkerülhetjük, hogy kis liszt illetve tejfölcsomók úszkáljanak a kész ételben.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

A hét receptje

Amikor nálunk már mindenki megkönnyebbül, hogy végére járt a bejglinek, akkor kezdenek a világ nem kis részén ünnepelni és eszegetni a jeles napokra készült süteményeket. A héten az ortodox karácsony és új év alkalmából sok helyütt asztalra került a görög Vaszilopita, azaz a László-kenyér.

hvg.hu Gasztro

A hét receptje: Dobos torta

A Dobos torta igazi hungarikum. Finom és tömör gyönyör. Méltó egy Bálint napi meglepetésre, nem szólva a globalizációs Valentinról.

hvg.hu Gasztro

A hét receptje

Azt tartja a mondás, a kacsa buta állat, egy személynek sok, kettőnek kevés. Hát, akkor jóféle pálinkával lássunk neki duplán, s próbáljuk meg négynek a javából, vagyis a melléből.

Gőgh Csilla Gasztro

A hét receptje

Nem kell ahhoz szülinap vagy piros betűs ünnep, hogy összedobjunk egy süteményt. Pláne, ha nem kerül túl sok fáradságba, és nem koszol sok edényt.

Várkonyi Ádám Gasztro

A hét receptje

Tiszán innen, Dunántúl az év nagy részében alig akad hét vége, hogy valahol ne legyen halfesztivál. De hiába népünnepélyeznek a bajaiak, rotyogtatják az óriás bográcsot a szegediek, fesztiváloznak a gardát dicsőítve a tihanyiak, a statisztikák mégis arról szólnak, hogy a magyar ember kevés halat eszik.