Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"37a91be5-ddf2-4a61-899c-e687e9cb3a44","c_author":"Domány András","category":"itthon","description":"Jobb lesz a tájékoztatás az állami beruházások költségeiről.","shortLead":"Jobb lesz a tájékoztatás az állami beruházások költségeiről.","id":"20250308_Lazar-megigerte-folyamatosan-kozzeteszik-mi-mennyiert-epul-kozpenzbol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/37a91be5-ddf2-4a61-899c-e687e9cb3a44.jpg","index":0,"item":"8dc5e2d7-36b0-4a23-90d7-2fb9334df4bf","keywords":null,"link":"/itthon/20250308_Lazar-megigerte-folyamatosan-kozzeteszik-mi-mennyiert-epul-kozpenzbol","timestamp":"2025. március. 08. 08:23","title":"Lázár megígérte: folyamatosan közzéteszik, mi mennyiért épül közpénzből","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d47a407f-3f11-43e8-b91d-8b2e24d00e80","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Egy ukrán katonákat kiképző amerikai katonai létesítményről is gyűjtöttek információkat a németországi Stuttgart közelében.","shortLead":"Egy ukrán katonákat kiképző amerikai katonai létesítményről is gyűjtöttek információkat a németországi Stuttgart...","id":"20250307_Az-oroszoknak-kemkedett-harom-bolgar-Londonban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d47a407f-3f11-43e8-b91d-8b2e24d00e80.jpg","index":0,"item":"7cc53ae3-f6b5-4594-9c9c-412dc77f7c00","keywords":null,"link":"/vilag/20250307_Az-oroszoknak-kemkedett-harom-bolgar-Londonban","timestamp":"2025. március. 07. 21:01","title":"Az oroszoknak kémkedett három bolgár Londonban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7fdea803-95f9-4aea-8e5a-c92e43a5b943","c_author":"BrandLab","category":"brandcontent","description":"A nehéz gazdasági helyzetben komoly segítséget jelenthet az ipari szereplők számára a kapcsolatépítés és a szinergiák kiaknázása. A Hungexpo területén ezúttal is az évente ismétlődő társrendezvénnyel, az Automotive Hungary szakkiállítással közösen várják majd a kiállítók a látogatókat. A legnagyobb hazai üzleti-ipari szakkiállításról, az Ipar Napjairól Márki Enikő kiállításigazgatóval beszélgettünk.","shortLead":"A nehéz gazdasági helyzetben komoly segítséget jelenthet az ipari szereplők számára a kapcsolatépítés és a szinergiák...","id":"20250219_Hungexpo-Ipar-Napjai-2025-szakkiallitas-jelentkezes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7fdea803-95f9-4aea-8e5a-c92e43a5b943.jpg","index":0,"item":"e0905227-27ef-4d8e-a370-7a19aa97dac0","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250219_Hungexpo-Ipar-Napjai-2025-szakkiallitas-jelentkezes","timestamp":"2025. március. 09. 15:30","title":"Az ország egyik legnívósabb szakmai rendezvénye ismét összehozza a szektor szereplőit","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6c2fd453-89fe-49e7-93bc-1829b3a61307","c_author":"Remotiv","category":"brandchannel","description":"A kiégés, más néven burnout szindróma fizikai, érzelmi és mentális kimerüléssel járó tünetegyüttes. Leggyakrabban munkahelyi környezetben jelentkezik, de előfordulhat például tanulmányi stresszhelyzetekben vagy bármilyen hosszú távú, intenzív érzelmi erőfeszítés esetén. De mi vezet el idáig, hogyan ismerhető fel, és mit tehetünk ellene?","shortLead":"A kiégés, más néven burnout szindróma fizikai, érzelmi és mentális kimerüléssel járó tünetegyüttes. Leggyakrabban...","id":"20250129_Igy-ismerje-fel-a-burnout-szindromat-remotiv","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6c2fd453-89fe-49e7-93bc-1829b3a61307.jpg","index":0,"item":"b23d09c0-7471-4468-a46b-1a6b07830a15","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250129_Igy-ismerje-fel-a-burnout-szindromat-remotiv","timestamp":"2025. március. 09. 11:30","title":"Így ismerje fel a burnout szindrómát!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Remotiv extra","c_partnerlogo":"6b463ed1-d453-40c3-82fa-97c561a4b8eb","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"6093f18a-eb1c-4b33-8f76-51ed6d8ef576","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Pár napja frissítette a Firefox szolgáltatási feltételeit a Mozilla, azonban a széles körű felhasználási jogok biztosítása – érthetően – aggodalmakat váltott ki a felhasználókból. A felháborodás oly nagy volt, hogy a Mozillának változtatnia kellett elképzelésein.","shortLead":"Pár napja frissítette a Firefox szolgáltatási feltételeit a Mozilla, azonban a széles körű felhasználási jogok...","id":"20250308_mozilla-szolgaltatasi-feltetelek-valtoztatas-magyarazat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6093f18a-eb1c-4b33-8f76-51ed6d8ef576.jpg","index":0,"item":"5cf9e5a2-9b53-4606-818a-3083b849cdbb","keywords":null,"link":"/tudomany/20250308_mozilla-szolgaltatasi-feltetelek-valtoztatas-magyarazat","timestamp":"2025. március. 08. 14:03","title":"Addig változtatta az ÁSZF-et a Mozilla, hogy most már magyarázkodnia kell, mi is történik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"62874a96-1a78-4128-8cc6-0d9b8c564715","c_author":"HVG","category":"360","description":"Az anyatejhez akár csak hasonló táplálékot gyártani még a tudomány mai állása mellett is lehetetlen, de újabban sokat ígérő kísérletek folynak.","shortLead":"Az anyatejhez akár csak hasonló táplálékot gyártani még a tudomány mai állása mellett is lehetetlen, de újabban sokat...","id":"20250308_hvg-mesterseges-anyatej","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/62874a96-1a78-4128-8cc6-0d9b8c564715.jpg","index":0,"item":"5b222c7b-fb36-4a72-9210-dc6e581186e2","keywords":null,"link":"/360/20250308_hvg-mesterseges-anyatej","timestamp":"2025. március. 08. 15:45","title":"Dohányszerű növényből készülhet a mesterséges anyatej","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0e98225a-38fe-4e4e-89d1-c3e7b75b454d","c_author":"hvg.hu","category":"hvgkonyvek","description":"Attól még, hogy nem a környezeti problémák jelentik a legnagyobb egzisztenciális fenyegetést az emberiségre nézve, foglalkozni kell velük – ez csak egyike annak az öt alapelvnek, amit Hannah Ritchie oxfordi adattudós emel ki a klímaváltozással kapcsolatban. Szerkesztett részlet az Ez nem a világvége című könyvből.","shortLead":"Attól még, hogy nem a környezeti problémák jelentik a legnagyobb egzisztenciális fenyegetést az emberiségre nézve...","id":"20250308_Ot-allitas-a-klimavaltozassal-kapcsolatban-amit-erdemes-eszben-tartani","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0e98225a-38fe-4e4e-89d1-c3e7b75b454d.jpg","index":0,"item":"70f2b721-47f2-4a5f-a501-e8580cd9e7e9","keywords":null,"link":"/hvgkonyvek/20250308_Ot-allitas-a-klimavaltozassal-kapcsolatban-amit-erdemes-eszben-tartani","timestamp":"2025. március. 08. 19:15","title":"Öt állítás a klímaváltozással kapcsolatban, amit érdemes észben tartani","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"90818c8b-1293-438a-bbcf-4b6a0bbb6378","c_author":"HVG","category":"kultura","description":"A humorista semmilyen beszólást nem kap, amikor tangában megy boltba – saját bevallása szerint.","shortLead":"A humorista semmilyen beszólást nem kap, amikor tangában megy boltba – saját bevallása szerint.","id":"20250309_Galla-Miklos-meztelenkedes-Elvezem-es-kivanom","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/90818c8b-1293-438a-bbcf-4b6a0bbb6378.jpg","index":0,"item":"0ef37402-f5ae-485e-9928-138ebb41fd4a","keywords":null,"link":"/kultura/20250309_Galla-Miklos-meztelenkedes-Elvezem-es-kivanom","timestamp":"2025. március. 09. 18:24","title":"Galla Miklós megszólalt a meztelenkedésről: „Élvezem és kívánom”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Reggeli kávé és frissen sült péksütemény madárcsicsergéssel, napsütéssel. Ugye, az élet szép?
A hétköznapokból ünnepet varázsolhat a magunk sütötte croissant. S mert közeledik a húsvét, azoknak is ajánljuk, akik a kalácsnál kevésbé hagyományos megoldásra vágynak. Ezzel a csodásan puha vajas süteménnyel helyettesíthetik, mert szintén kiválóan illik a sonkához.
A croissant igen sok formában, sós és édes ízekben is létezik. Otthon mi is kísérletezhetünk a recepttel. Kedvünk szerint feltekerés előtt ültethetünk a tészta közepére némi sajtot, sonkát vagy egy darabka csokoládét, akár megszórhatjuk szeletelt mandulával is. De figyeljünk a só mennyiségére, különösen, ha édes változatot készítünk. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, bár mint minden kelt tészta, kissé időigényes. Hiszen meg kell várni, hogy a tészta megkeljen, amire akár egy egész éjszakát is rászánhatunk. Higgyék el, ennek ellenére érdemes megpróbálni!
Vajas sütemény. Többféle változat
Rapp Eszter
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt - 45 g cukor - 1 púpozott teáskanál só - 15 g friss élesztő - 2 dl víz - 1 dl tej - 250 g hideg vaj - 1 tojás
A vizet és a tejet elkeverjük, majd kissé megmelegítjük, hogy langyos legyen. (Ne legyen forró, mert úgy az élesztő baktériumok nem kezdenek el dolgozni!) 1 kk. cukorral futassuk fel benne az élesztőt. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a cukrot és a sót, keverjük el és alakítsunk ki egy mélyedést a közepébe. - Amikor az élesztő felfutott (nagyjából 5 perc), a tejjel együtt öntsük a mélyedésbe és keverjük el a liszttel. Most következik a piszkos munka, hiszen a masszát össze kell gyúrni, hogy sima tésztát kapjunk. A legegyszerűbb, ha a kezünket használjuk erre, de persze aki szeretné és megteheti, nyugodtan használjon gépet. Amikor a tészta összeáll és a tál aljában már nincs több morzsa, formáljunk belőle cipót és tegyük a hűtőbe kb. 20 percre.
20 perc elteltével a tésztát nyújtsuk ki nagyjából 40 centisre. Vegyük elő a vajat a hűtőből és tegyük két sütőpapír közé. Fontos, hogy a vaj hideg legyen, mert úgy sokkal könnyebb dolgozni vele. A sütőpapírok között sodrófával lapítsuk ki a vajat, hogy kb. 20 centis lapot kapjunk. Húzzuk le a felső sütőpapírt a vajról, fordítsuk a tészta közepére, kissé simogassuk bele a tésztába a vajat a másik papíron keresztül, majd azt is húzzuk le róla. Ha a vaj kissé felmelegedett, ráragadhat a papírra, de semmi gond: egy késsel lekaparva kenjük vissza a hiányzó részekre.
Hajtsuk a vajra a tészta széleit, mintha becsomagolnánk úgy, hogy négyszöget kapjunk, majd nyújtsuk ki ismét, de most kb. 25x60 centiméteres téglalapra. (Nem kell vonalzóval méregetni, semmi baj, ha nem sikerül tökéletesre, de nagyjából próbáljuk követni a megadott mértékeket.) A téglalap mindkét oldalát hajtsuk középre, fordítsuk el 90 fokkal, majd nyújtsuk ki ismét. Csomagoljuk a tésztát folpackba és tegyük a hűtőbe 30 percre.
Sajnos a nyújtás-csomagolás-hajtogatás részt még kétszer meg kell ismételnünk, és csak egy újabb 30 perces hűtés után következik a szaggatás. Amíg a tészta a hűtőben pihen, készítsük el a sablont. Tetszés szerint készíthetünk kisebb vagy nagyobb croissant-okat, én a 21x21x14 centiméteres háromszöget ajánlom. A tésztát nyújtsuk ki 42x42 centiméteresre, vágjuk félbe és a sablonok alapján vágjuk ki a háromszögeket. (Ezek az adatok ideális esetre vonatkoznak, de mivel nem vagyunk profi pékek, valószínűleg nem sikerül tökéletes pontossággal kinyújtani a tésztát. Ilyenkor a maradék tésztadarabokat újra összegyúrhatjuk, vagy formázhatunk belőlük kisebb kifliket.)
A háromszögeket úgy csavarjuk kiflivé, hogy a háromszög alapjától kezdve feltekerjük a tésztát. A csücsköt hajtsuk a tekercs alá, hogy sütés közben ne bomoljon ki, majd formáljuk kifli alakúra. A kész kifliket tegyük kivajazott tepsire, egymástól jó messze, hiszen még nőni fognak. Takarjuk le a tepsit és meleg helyen kelesszük a croissant-okat a duplájukra. Érdemes hagyni őket egy egész éjszakán keresztül kelni. A tojást verjük fel, majd kenjük meg vele a tekercseket, ettől lesz szép fényes felülete a süteményeknek. 220 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre a croissant-okat. Ha túl hamar pirulni kezd a tetejük, fedjük le őket alufóliával. Nehéz elképzelni, de ha mégis előfordulna, hogy a croissant-ok nem fogynak el azonnal és kihűlnek, tegyük őket kis időre a pirítóssütőbe, egyből újra frissek és illatosak lesznek.
„Nesze, galuskának elég lesz e darab, aztán gombócot kapsz, hanem összeharapd!” - János vitézt kínálják így a kősziklákat eszegető óriások. Tán, ez az egyetlen alkalom, amikor evés egyáltalán szóba jön Petőfi Sándor valamely művében.
Egy tál zöldbabos,avagy a Bohnneintopf, ez az étel igazi családi kedvenc. Egyszerű, gyors, finom és tápláló. A recept eredetileg kedves német ismerősöktől származik, így a név is rajtaragadt.
Csaknem 16 kilométert tettek meg a 1,5 méter széles csőben. Az eset jól mutatja, miért fontos, hogy az Egyesült Államok megossza a titkosszolgálati információit Kijevvel.