Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"c4309431-8a70-4620-a16b-5e86531aef5f","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Hivatali ideje alatt másodszor látogatott Ukrajnába a háború kapcsán folytatott politikájáért gyakran kritizált kormányfő.","shortLead":"Hivatali ideje alatt másodszor látogatott Ukrajnába a háború kapcsán folytatott politikájáért gyakran kritizált...","id":"20241202_olaf-scholz-nemetorszag-ukrajna-oroszorszag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c4309431-8a70-4620-a16b-5e86531aef5f.jpg","index":0,"item":"60df10c3-435c-4332-87a7-c5bc3060f02f","keywords":null,"link":"/vilag/20241202_olaf-scholz-nemetorszag-ukrajna-oroszorszag","timestamp":"2024. december. 02. 08:41","title":"Kijevbe utazott Olaf Scholz német kancellár","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"339a2886-8860-4891-a8d8-4de0cc852b38","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Lázár János törvénymódosítója szerint a minimális szolgáltatási szintet lecsökkentenék, a párhuzamosságokat pedig megszüntetnék.","shortLead":"Lázár János törvénymódosítója szerint a minimális szolgáltatási szintet lecsökkentenék, a párhuzamosságokat pedig...","id":"20241202_vitezy-david-vonalbezaras-jaratritkitas-lazar-janos","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/339a2886-8860-4891-a8d8-4de0cc852b38.jpg","index":0,"item":"77341e98-28f2-40d6-bbf3-e00036b4301e","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241202_vitezy-david-vonalbezaras-jaratritkitas-lazar-janos","timestamp":"2024. december. 02. 12:13","title":"Vitézy: Vonalbezárásokra és járatritkításokra készül a kormány","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e7557d9d-538a-4df9-aab0-d88e72062b4c","c_author":"HVG","category":"elet","description":"A Szomszédok legendás Janka nénijét mélyen felháborítják a magyar főzőműsorok.","shortLead":"A Szomszédok legendás Janka nénijét mélyen felháborítják a magyar főzőműsorok.","id":"20241201_pasztor-erzsi-fozo-musorok-ordenare","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e7557d9d-538a-4df9-aab0-d88e72062b4c.jpg","index":0,"item":"baafee4c-8ac4-4b81-b849-ae3c3fadf5f7","keywords":null,"link":"/elet/20241201_pasztor-erzsi-fozo-musorok-ordenare","timestamp":"2024. december. 01. 16:14","title":"Pásztor Erzsi: Hát akkor élvezzétek az ordenáréságot, a gyalázkodást","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f8a2245f-d75e-4d57-bf1a-df17ce1a131b","c_author":"HVG","category":"elet","description":"A helyiek gyógyhatásúnak tartják a teknősfogyasztást, azonban az alapanyag olykor mérgező.","shortLead":"A helyiek gyógyhatásúnak tartják a teknősfogyasztást, azonban az alapanyag olykor mérgező.","id":"20241202_teknos-porkolt-fulop-szigetek-megbetegedes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f8a2245f-d75e-4d57-bf1a-df17ce1a131b.jpg","index":0,"item":"76b6b802-d9d7-40f7-a051-bc50ae9ce5b8","keywords":null,"link":"/elet/20241202_teknos-porkolt-fulop-szigetek-megbetegedes","timestamp":"2024. december. 02. 14:23","title":"Többen belehaltak a teknőspörköltevésbe a Fülöp-szigeteken","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"de095136-189b-4e96-a052-df9f523ec8e4","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A Fővárosi Önkormányzat cégének hatástanulmánya szerint nem kaphat környezetvédelmi engedélyt a bánya. ","shortLead":"A Fővárosi Önkormányzat cégének hatástanulmánya szerint nem kaphat környezetvédelmi engedélyt a bánya. ","id":"20241201_csobankai-banya-ujranyitas-engedely-karacsony-viz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/de095136-189b-4e96-a052-df9f523ec8e4.jpg","index":0,"item":"061272fc-1a70-4445-837b-8b78a9a8ee7d","keywords":null,"link":"/itthon/20241201_csobankai-banya-ujranyitas-engedely-karacsony-viz","timestamp":"2024. december. 01. 12:18","title":"Vitályos után Karácsony is keresztbe feküdt a csobánkai bánya újranyitása előtt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"48eb247f-15ad-45c5-87a5-d8627f97f454","c_author":"hvg.hu","category":"kkv","description":"A jelenség rányomja bélyegét a közelgő ünnepi szezonra, a költéseink jelentős részét az elöregedett szerkezetek pótlására fordítjuk majd a Mastercard előrejelzése szerint.","shortLead":"A jelenség rányomja bélyegét a közelgő ünnepi szezonra, a költéseink jelentős részét az elöregedett szerkezetek...","id":"20241202_korona-karanten-fogyasztas-mastercard","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/48eb247f-15ad-45c5-87a5-d8627f97f454.jpg","index":0,"item":"7b1b5b4e-0f77-4e82-98a3-18d570dcebd1","keywords":null,"link":"/kkv/20241202_korona-karanten-fogyasztas-mastercard","timestamp":"2024. december. 02. 11:04","title":"Most kezdenek el tönkremenni a koronakarantén alatt vásárolt gépeink","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3c0dcf90-2f95-448e-8dab-d979d0a7297c","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Magyar Péter november elején robbant be a platformon.","shortLead":"Magyar Péter november elején robbant be a platformon.","id":"20241201_magyar-peter-reddit-felfuggesztes-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3c0dcf90-2f95-448e-8dab-d979d0a7297c.jpg","index":0,"item":"72f1b040-7f76-468a-8989-3a5756219f76","keywords":null,"link":"/itthon/20241201_magyar-peter-reddit-felfuggesztes-ebx","timestamp":"2024. december. 01. 17:05","title":"Felfüggesztette Magyar Péter fiókját a Reddit","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5273532b-0bcd-45aa-9711-07ddf8ae1a17","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A miniszter a bizonyítékkal való szembesítés után megfenyegette a 444 újságíróját, hogy fel fogja jelenteni.","shortLead":"A miniszter a bizonyítékkal való szembesítés után megfenyegette a 444 újságíróját, hogy fel fogja jelenteni.","id":"20241202_rogan-antal-vitezy-david-444-foto-fopolgarmester-jelolt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5273532b-0bcd-45aa-9711-07ddf8ae1a17.jpg","index":0,"item":"7bf0e275-f9a4-4c4f-a12b-4fa8827ff9ac","keywords":null,"link":"/itthon/20241202_rogan-antal-vitezy-david-444-foto-fopolgarmester-jelolt","timestamp":"2024. december. 02. 20:15","title":"Rogán elismerte, hogy Vitézy küldött neki üzeneteket, de azt tagadta, hogy kampánytémában egyeztettek volna","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A Modern Magyar Konyha mozgalmat 2009-ben Cseh János séf indította útjára. A vezetésével rendszeresen főzőtanfolyamokat is tartanak. Munkatársunk ott járt a legutóbbi kurzuson.
A jó hangulat és a különféle konyhai praktikák elsajátítása garantált. Nem mellesleg tényleg hasznos, otthon is összeüthető fogások elkészítésére tanítanak az MKK mozgalom elveinek jegyében. Azaz, a klasszikusok tiszteletben tartásával irány a 21. század gasztronómiája, a megújuló magyar konyha. Legutóbb a Csirke 3X+1 desszert „témakörre” épült az oktatás.
Mindössze négy óra – akár munka után is beugorhatunk, és viszonylag rövid idő alatt egészen az alapoktól elsajátíthatjuk a különféle ízletes fogások elkészítését. Hobbiszakácsok, háziasszonyok, fiatalok, idősek, akár teljesen kezdők is meg tudják csinálni ezeket az ételeket Cseh János segítségével. Általában 10-12 ember vesz részt egy-egy tanfolyamon, párokban főznek. (Egyébként csoportok, baráti társaságok jelentkezése esetén, külső helyszínen is megvalósítható a tanfolyam.) A múlt csütörtöki tanfolyam fő témája az igen divatos, ám "vitatott" csirkemell volt. Rengetegen szeretik, de legalább ennyien nem kedvelik. Túl száraznak, unalmasnak találják, klasszikusan csak rántva, legfeljebb töltve tudják elképzelni. A tanfolyamon háromféle csirkés receptet készítettünk el. Mindegyik azt bizonyítja, hogy igenis lehet ízletes, puha, zamatos fogást kínálni csirkemellből különösebb fakszni nélkül. Gyorsan megvan, a megfelelő pácolással és sütési technológiával biztosan nem szárad ki. S nem utolsósorban, könnyű, egészséges, jól illeszkedik a tavaszi-nyári étrendbe.
SZJ
A receptek alapján minden alapanyagot előre kikészítenek, ám mielőtt a főzésbe belekezdenénk, a séf néhány hasznos tanáccsal látja el a résztvevőket. Például: hogyan ismerjük fel az alapanyag frissességét, hol érdemes vásárolni, milyen felszereléseket használjunk és mit, hogyan, meddig tárolhatunk. Cseh János természetesen mindig megoszt néhány trükköt a fűszerezéssel és a tálalással kapcsolatban is a résztvevőkkel. Akikkel, a szezonalitást figyelemmel kísérve, mindig az éppen legfinomabb, friss alapanyagokból főz együtt egyszerű és összetettebb ételeket (ünnepek idején a speciális fogásokon van a hangsúly). Ez alkalommal négy féle fogást készítettünk el: egy pácolt, sült csirkemellet, egy ázsiai jellegű, fűszeres csirkét zöldségekkel és üvegtésztával, egy könnyű salátás ételt, valamit desszertként citrom mousse-t. (A második tétel különösen figyelemreméltó, hiszen a hagyományos zöldséges csirke helyett az amúgy gyakran használt fűszerek variálásával, a sütési móddal és a körettel egzotikus ízeket viszünk a konyhánkba – a szerk.)
Az első feladat a húsok bepácolása volt, majd ezután készült el a desszert, mert annak két órát hűlnie kellett. Ezalatt a „kukták” a húsos főételek előkészítésével, majd a sütés-főzéssel voltak elfoglalva. A receptek (lásd lejjebb) kis odafigyeléssel könnyen kivitelezhetők otthon is. Jó tanács, hogy olyan ruhában menjünk, amiért nem kár, ha foltos lesz. Valamint közvetlenül a program után ne nagyon szervezzünk más találkozókat, mert mondjuk csak ki, elképesztő kajaszagunk lesz, ami persze természetes négyórás főzőcskézés után. Az elkészített ételeket természetesen a helyszínen közösen fogyasztjuk el, a maradékot pedig műanyagdobozban hazavihetjük, hogy az otthoniak is megkóstolhassák mesterműveinket. A főzés végén minden résztvevő oklevelet kap a séftől a tanfolyam sikeres elvégzéséért, ami igazi elismerés.
- 4 közepes csirkemell filé - Oliva olaj - 2-3 szelet citrom - Fél deci fehérbor - Fűszerek: só, frissen őrölt bors, friss rozmaring ág
A csirkemelleket az olajos-boros fűszeres páclébe helyezzük és 2-3 órát (vagy akár egy egész éjszakát, ha van időnk) állni hagyjuk. A húsokat felhevített olajon körbegrillezzük, majd 80 fokra hevített sütőben 30 percig sütjük, pár percet pihentetjük. Tetszés szerinti körettel, szezonális párolt vagy sült zöldségekkel tálaljuk.
Szójás-chilis csirkemell üvegtésztával
A pácoláshoz: - 1 deci olaj - fél deci száraz fehér bor - 6 ek. szójaszósz - fűszerek: gyömbérpor (1-2 ek.) chili (legjobb a friss chili paprika, ebből egy fél) További hozzávalók: - 60 dkg csirkemell - zöldségek: sárgarépa, zeller, cukkini, póréhagyma (mindenből 15 dkg), 4 gerezd fokhagyma - friss gyömbér gyökér - cukor, tengeri só, burgonyakeményítő - 8 dkg üvegtészta
A csirkemellet csíkokra vágjuk és minimum 1 órára, de inkább hosszabb időre bepácoljuk. Ezt követően a húst fehéredésig lepirítjuk, majd félretesszük. Közben a zöldségeket hosszú csíkokra (julienne) vágjuk, majd egy wok edényben megpirítjuk. A sorrend: először a répát és a zellert, majd a gyömbért, a fokhagymát, végül a póréhagymát és a cukkinit tesszük hozzá. Sóval, egy kis cukorral, a szójával és egy deci vízben elkevert keményítővel összekeverjük a zöldségeket. Ezután hozzáadjuk a csirkemellcsíkokat, és együtt pirítjuk pár percig. Mindeközben az üvegtésztát forró, sós vízzel leforrázzuk, és lefedve állni hagyjuk 10 percet. A húst a tésztára helyezve tálaljuk.
A zöldségeket felszeleteljük és összekeverjük. Az olívaolajból, fehérborecetből, friss citromléből és a fűszerekből öntetet készítünk. Közben megpirítjuk olívaolajon a zsemlekockákat, majd összekeverjük a felaprított friss zöldfűszerekkel. Csíkokra vagy kockákra vágjuk a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk és olívaolajon kisütjük. A salátát összekeverjük az öntettel, majd a tetejére tesszük a langyos csirkemellcsíkokat, és megszórjuk a zöldfűszeres zsemlekockákkal.
Citrom mousse
- 1 db citrom és 1 db lime leve - 1 kk. keményítő - 2 dl tejszín habnak felverve - 3 kk. cukor - 4 db tojássárgája - 25 dkg mascarpone
A citromlevet jól elkeverjük a tojássárgájával, a keményítővel és a cukorral, majd vízgőzön addig kevergetjük habverővel, amíg össze nem áll (sűrű, majonézes állagúvá). A masszát a vízgőzről levesszük, majd kihűlésig kevergetjük és hozzáadjuk a mascarponét, óvatosan, lágy mozdulatokkal hozzákeverve a tejszínhabot. Pohárba vagy kis tálkába merjük, 1-2 órát állni hagyjuk a hűtőben, majd friss mentával, vagy akár piros bogyós gyümölccsel díszítve tálaljuk.