szerző:
Kovács Gábor

Kevés pincérnőnek adatik meg, hogy halhatatlanná váljon. Az egyik ilyen Coletta Möritz,a Schützenliesl.

A „Schützenfest” tulajdonképpen búcsú, melynek hagyományai megtalálhatók mifelénk is a pomázi sváboknál, vagy a szomszédos Felvidéken, Késmárk környékén. A Biermädl és a Schützeliesl szinonimák. Azokat a nőket nevezik így német nyelvterületen, akik többnyire alkalmi munkásként, a különböző rendezvényeken a literes korsó sörökkel szolgálták ki a vendégeket (manapság jobbára az Oktoberfest-en találkozhatunk velük). Nem kis teljesítmény volt ez, hiszen a „liesl” elnevezést csak az érdemelhette ki, aki mindkét kezében legalább négy ilyen sörrel teli „Maß-t” elbírt.

Coletta Moritz 14 éves korától a müncheni Tal-ban levő Sternecker Sörfőzdében dolgozott. A pincérek mindenes segítője volt, aki ha kellett leszedte az asztalt és teljesítette a vendégek kisebb-nagyobb kívánságait. A sörfőzde tulajdonosa Johann Baptist Trappentreu egy ismert jótevő volt ebben az időben, aki számos templomi harangot adományozott, ezért a sterneckei harangembernek is nevezték.

Ugyanakkor nagyvonalú mecénás is volt. Ennek köszönhetően gyakran vendégeskedtek a Sternecker Sörfőzdében neves festők. Abban az időben Carl Spitzweg már egy idős agglegény volt, de az ígéretes fiatal művészek is, mint Friedrich August von Kaulbach és Franz von Lenbach is a törzsvendégek közé tartoztak. Kaulbach felajánlotta a lánynak, hogy megfesti. Coletta azonban nem volt hajlandó a kétes hírű festő műtermébe elmenni, ezért munkaidő alatt a sörözőben állt modellt. A korabeli ideál szerint igencsak szépségnek számító 18 éves lányt 1878-ban Friedrich August von Kaulbach egy söröshordón táncolva örökítette meg, mint Schützenliesl-t.

Három évvel később az öt méter magasságú olajkép a Theresienwiesen (az Oktoberfest helyszíne) egy sörsátorának dekorációjaként lett felállítva, és kapta a mai napig is érvényes nevét. A festmény óriási népszerűségnek örvendett. Ennek köszönhetően a Münchner-Kindl Brauerei a képet márkajelzésként alkalmazta és mint márkavédjegyet bejegyeztette. A sörfőzde bezárása után a jogok előbb a Löwenbräu-hoz, majd a jelenlegi jogtulajdonoshoz a Spatenhez kerültek. A képnek köszönhetően Coletta nagy népszerűségre tett szert. Rendszeresen felkérték különféle események, így a nürnbergi mezőgazdasági kiállítás, több Schützenfest, sőt 1897-ben az Oktoberfest háziasszonyának is.

1882-ben férjhez ment Franz Xaver Buchnerhez. A házasság alatt tizenkét gyermeket szült, anélkül, hogy elveszítette volna híres szépségét. Már férjével, majd annak halála után egyedül, bérlőként több vendéglőt vezetett és élvezte a híres plakát adta népszerűségét. A szépséges „Münchener Kindl” 1953-ban, 93 éves korában hunyt el – a város és vendéglős testülete saját halottjaként temette el. Az idén kereken a 150. születésnapjára koccintanak a müncheniek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
4 általános munkahelyi baki és megoldásuk

4 általános munkahelyi baki és megoldásuk

Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt

Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt

Videó: parkolás közben robbanhatott fel egy Tesla

Videó: parkolás közben robbanhatott fel egy Tesla

Ezt a születésnapi köszöntést, amíg él, emlegetni fogja a tűzoltó

Ezt a születésnapi köszöntést, amíg él, emlegetni fogja a tűzoltó

Eddig nem látott fotókkal jön Prince memoárja

Eddig nem látott fotókkal jön Prince memoárja

Videó: Már nem is kéri a Tesla autója, hogy néha fogjuk a kormányt

Videó: Már nem is kéri a Tesla autója, hogy néha fogjuk a kormányt