Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"afa5e577-844b-48d3-b523-ccb24e7a79e4","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Világszerte 350 millióan tesznek fel legalább havi egyszer valamilyen kérdést a Gemini MI-nek, ami nem tűnik kevésnek – ám a Google maga közölt becsült adatokat arról, mennyien használják az OpenAI chatbotját. És úgy tűnik, bőven van mit ledolgoznia a keresőpiacot jelenleg uraló Google-nek.","shortLead":"Világszerte 350 millióan tesznek fel legalább havi egyszer valamilyen kérdést a Gemini MI-nek, ami nem tűnik kevésnek –...","id":"20250424_google-gemini-mesterseges-intelligencia-hasznalati-adatok-birosag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/afa5e577-844b-48d3-b523-ccb24e7a79e4.jpg","index":0,"item":"1ffb273f-0f50-4394-b38d-acd86080ae56","keywords":null,"link":"/tudomany/20250424_google-gemini-mesterseges-intelligencia-hasznalati-adatok-birosag","timestamp":"2025. április. 24. 09:03","title":"Kitárta lapjait a Google, ennyien használják a Geminit – és ekkora a lemaradásuk a ChatGPT mögött","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d45b643b-1d2a-47a7-bacb-0b6dac80c65c","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Úgy tűnik, mégis van olyan politika, ami megjelenhet a Művészetek Házában.","shortLead":"Úgy tűnik, mégis van olyan politika, ami megjelenhet a Művészetek Házában.","id":"20250424_pilisvorosvar-orban-forum-muveszetek-haza-pottyondy-edina","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d45b643b-1d2a-47a7-bacb-0b6dac80c65c.jpg","index":0,"item":"ff45ba00-c844-40bd-b06a-dd7d7d18dcad","keywords":null,"link":"/itthon/20250424_pilisvorosvar-orban-forum-muveszetek-haza-pottyondy-edina","timestamp":"2025. április. 24. 09:22","title":"Orbán ott tartott fórumot, ahonnan Pottyondy Edinát kitiltották, mert a polgármester szerint oda nem való a politika","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8f647b03-f514-4ca9-b9cc-270bff10999f","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A rengések Isztambul környékén pattantak ki. Károkról, áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés. ","shortLead":"A rengések Isztambul környékén pattantak ki. Károkról, áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés. ","id":"20250423_torokorszag-isztambul-foldrenges","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8f647b03-f514-4ca9-b9cc-270bff10999f.jpg","index":0,"item":"8663cc26-bdee-442b-8080-cdf6c90e5d25","keywords":null,"link":"/vilag/20250423_torokorszag-isztambul-foldrenges","timestamp":"2025. április. 23. 13:17","title":"Rengett a föld Törökországban, 6,2-es erősségű földmozgást is mértek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fd01e085-2015-40d5-83b6-c4a8fe479c46","c_author":"Szabó Yvette","category":"360","description":"A kormányfő állatorvostan-hallgatókat használt arra, hogy tisztára mossa magát a nyilvánosság előtt, történész tanácsadója pedig alpári módon ment neki az akadémikusoknak. A tudományos intézmények azzal néznek szembe, hogy a kormány az önállóság maradványaitól is megfosztja őket.","shortLead":"A kormányfő állatorvostan-hallgatókat használt arra, hogy tisztára mossa magát a nyilvánosság előtt, történész...","id":"20250423_hvg-orban-viktor-zebra-allatorvostudomanyi-egyetem-fazekas-sandor-politika-tudomany-kekva","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fd01e085-2015-40d5-83b6-c4a8fe479c46.jpg","index":0,"item":"df2d51c9-88ee-49e8-9de4-844f87722eda","keywords":null,"link":"/360/20250423_hvg-orban-viktor-zebra-allatorvostudomanyi-egyetem-fazekas-sandor-politika-tudomany-kekva","timestamp":"2025. április. 23. 09:35","title":"Állatorvosi zebra: így teszi Orbán a politika játékszerévé a tudományos műhelyeket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a879129d-ff7e-463c-9c61-308b37f39e59","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A hatóságok nem zárják ki a terrorcselekmény lehetőségét.","shortLead":"A hatóságok nem zárják ki a terrorcselekmény lehetőségét.","id":"20250423_Robbanas-tuz-Moszkva-Oroszorszag-bevasarlokozpont","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a879129d-ff7e-463c-9c61-308b37f39e59.jpg","index":0,"item":"93205064-0c34-404f-89cb-daccbd195c09","keywords":null,"link":"/vilag/20250423_Robbanas-tuz-Moszkva-Oroszorszag-bevasarlokozpont","timestamp":"2025. április. 23. 16:26","title":"Felrobbant egy autó egy moszkvai bevásárlóközpont mélygarázsában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"502c9cb3-bb12-4035-9ac8-34c36926ca75","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Az alelnök szerint némi területcserére is szükség lenne a megállapodáshoz.","shortLead":"Az alelnök szerint némi területcserére is szükség lenne a megállapodáshoz.","id":"20250423_vance-oroszorszag-ukrajna-bekefolyamat-amerika","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/502c9cb3-bb12-4035-9ac8-34c36926ca75.jpg","index":0,"item":"efd0daee-21e3-4438-9d26-95ab220e3759","keywords":null,"link":"/vilag/20250423_vance-oroszorszag-ukrajna-bekefolyamat-amerika","timestamp":"2025. április. 23. 19:12","title":"Vance: Amerika kihátrál a békefolyamat mögül, ha Oroszország és Ukrajna nem fogadja el a javaslatát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"86b5f2d1-0c20-4d61-a678-9fb6f103bdf3","c_author":"Sedacur forte","category":"brandchannel","description":"Egy felmérés szerint a magyarok 70 százalékánál jelentkezik valamilyen alvászavar, és az érintetteknek mintegy egyharmada folyamatosan szenved a rossz alvás, vagy éppen az álmatlanság kellemetlen tüneteitől. Az alvászavarral kapcsolatban számos tévhit tartja magát a köztudatban, amelyeket csokorba gyűjtöttünk. ","shortLead":"Egy felmérés szerint a magyarok 70 százalékánál jelentkezik valamilyen alvászavar, és az érintetteknek mintegy...","id":"20250323_alvaszavar-tevhitek-tunetek-sedacur","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/86b5f2d1-0c20-4d61-a678-9fb6f103bdf3.jpg","index":0,"item":"f66effe3-602c-49a5-a844-56f07582123e","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250323_alvaszavar-tevhitek-tunetek-sedacur","timestamp":"2025. április. 23. 13:30","title":"„Iszom egy pohár bort, és beájulok a tévé előtt\" – 10 tévhit az alvászavarról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Sedacur forte","c_partnerlogo":"5cf9288a-45dd-4fc7-882f-75fd6dbe4936","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"dae23e20-3c4d-49cc-9705-2bd98dcb6ecd","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A hatóság azt írta, a gyűlés résztvevői előbb jogellenesen a Ferenciek terénél akadályozták a közlekedőket, majd egy csoportjuk a Szabadság hídhoz vonult, ahol blokkolta a forgalmat.","shortLead":"A hatóság azt írta, a gyűlés résztvevői előbb jogellenesen a Ferenciek terénél akadályozták a közlekedőket, majd...","id":"20250423_rendorseg-eljaras-feljelentes-hadhazy-akos-tuntetes-demonstracio-ferenciek-tere-erzsebet-hid","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dae23e20-3c4d-49cc-9705-2bd98dcb6ecd.jpg","index":0,"item":"5a7498fc-18c2-4986-8dc6-72edcd4f9f82","keywords":null,"link":"/itthon/20250423_rendorseg-eljaras-feljelentes-hadhazy-akos-tuntetes-demonstracio-ferenciek-tere-erzsebet-hid","timestamp":"2025. április. 23. 10:25","title":"Ötvenhat ember ellen indított eljárást a rendőrség Hadházyék keddi tüntetésén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Hatodik alkalommal rendezték meg az idén májusban a Budai Gourmet fesztivált. A rendezvény kinőve korábbi helyszínét, a Millenárist, az őszi Bor-és Pezsgőfesztivál tetthelyére, a Budai Várba költözött, mindjárt maga után is vonva a bor-és jazz napok jelzőt. Nem véletlen hát, hogy sokan inkább tavaszi bor-, mintsem gourmet fesztiválként élték meg az eseményt.
Kezdhetjük frázispuffogtatással, mi szerint ízlések és pofonok különbözőek. Átültetjük a gyakorlatba. Két szerzőnk – az írások sorrendiségében: Vétek György és Vajna Tamás –, különböző napokon járt a május 6. és 9. között megtartott rendezvényen, egymás véleményét nem ismerve tették meg reflekcióikat.
1. Gourmet fogás-e a krumplistészta?
A helyszín azonnal és automatikusan kínálta az őszi borfesztivállal az összehasonlítási lehetőséget. S ehhez nem is kellett nagy fantáziával és beleéléssel rendelkezni, ugyanis a kiállítók legalább nyolcvan százaléka borász illetve borkereskedő volt. A helyszín, a bódék, a jegyrendszer ugyanaz. A különbséget valahol a „gourméságban” kellene keresnünk, de még egy hét távlatában sem sikerült igazán… Ennek a szélesebb és változatosabb (magasabb minőségű) termékkínálatban illene megmutatkozni.
A borválasztékot tekintve úgy tűnik, mind termékskálában, mind mennyiségben egyelőre képtelenség felülmúlni a nagy múltú őszi fesztivált. Éppen ezért a szervezők inkább a kézműves borászatok jelenlétét hangsúlyozták, illetve az idényborokra igyekeztek felhívni a figyelmet. A május például a rozék szezonja, hagyományosan ilyenkor kerülnek palackokba az őszi szüret produktumai. Egyre bátrabban mutatkoznak meg a pálinkások is – a Belvárosban nem mellesleg éppen a Pálinkafesztivál zajlott –, akik hosszú évekig csak megtűrt részvevői voltak a borfesztiváloknak. Ezúttal itt markánsabban, szép párlatokkal jelentkeztek a kínálat bővítése jegyében. Ami az italok világából még mindig hiányzik egy gourmet fesztiválról, az a sör. Természetesen nem a nagyipari tömegtermékek, a „focisörök”, hanem az amúgy egyre keresettebb kézműves sörök.
Egy gourmet fesztivál fokozottan sarkalatos pontja pedig még mi más lenne, mint az ételfelhozatal? Ezen a területen pedig van még mit fejlődni. Sajtkészítők-és kereskedők évek óta jelen vannak, de jószerivel ugyanazok, nem bánnánk, ha újabbakkal is megismerkedhetnénk. Különösen a kisebb sajtmanufaktúrákkal. Nagyon hiányzott legalább egy pék, aki bemutathatta volna, milyen az igazi kenyér. Ezt nem pótolta, hogy az egyik közismert sajtos nem győzte a fagyasztott tésztájából sütni a kenyereket. Jó lett volna látni, de legfőképpen kóstolni néhány gyulai vagy békéscsabai kolbászkészítő termékét is, és nemcsak olasz vagy spanyol importot. Így a nagyközönség számára nyitva maradt a kérdés: nem lehet versenyképes a magyar szárazkolbász avagy csak eldugják a mesterekkel együtt? Ami a meleg étel felhozatalt illeti, az már végképp megosztotta a nagyérdeműt. Sokan még mindig azon a véleményen vannak, hogy a gourmet étel egyenlő a presztízsanyagokból, körülményes technológiával előállított fogásokkal.
Ebbe egy rakott krumpli, krumplis tészta vagy pörkölt nem fér bele. Pláne műanyag tányéron, műanyag evőeszközökkel. Pedig igen nagy bátorságra van szüksége annak a szakácsnak, aki ilyesmit mer adni a vendégeknek, mivel a régi vágású háziasszonyok és háziurak háromnegyede legalább olyan jót, ha nem jobbat készít. Így a mérce igencsak magasan van, amit a vendéglátásban dolgozó szakácsok nagy része nem is tud megugrani. A gasztronómiai boldogság felé vezető első lépés lehetne, ha mindenütt tudnák ezt a szintet, mert ez egyben azt is jelentené, hogy minden mást is magasabb színvonalon, jobb minőségben tudnak elkészíteni. Végül azért a született gourmetek sem maradtak éhen, ha időben befutottak és kikaptak egy-egy adaggal jeles mesterek zöldséges bárányragujából, karotta pürés házi nyúlkarajából vagy a füstölt angolnagaluskás zöldborsó krémlevesből. Igaz, a pörköltes bográcsokból szálló füst időnként csíphette a szemüket.
[[ Oldaltörés (2. Csak az a birkapörkölt ne lett volna) ]]
Amit nekünk mértek múlt pénteken este a Budai Vár csikós szobrának tövében, az megkérdőjelezte a szóban forgó gasztro ünnep gourmet voltát. A rusztikus kinézetű egytál étel ugyanis beszélő viszonyban sem volt a Litauszki Zsolt – Takács Lajos – Bíró Lajos séfek „pörkütjei” nyomán a honi csúcsgasztronómiába visszakérezkedő fogással. Azt sem lehet mondani, hogy finnyás belvárosi ízlésünk okán nem tetszett a bográcskoszt, mert Bugacon, a Hortobágyon, Nógrádban, Somogyban mennyei élvezetekben részesítettek már minket különféle birkapörköltek.
Ez az ehetőség határait súroló koszt azonban jelentősen lerontotta a budai fesztivál borban erős színvonalát. Úgy kezdődött, hogy Savoyai Jenő – hadvezér, ki Budát annak idején visszavívva egyesített rácot, oláhot, tótot s magyart, megelőlegezve ezzel a magyar konyha sokszínűségét is – szobra alatt soproni borok kóstoltattak. A hűség városabeli derék ponchicterek értették dolgukat, nemkülönben a borvidéki marketingesek. Kínálták szorgosan a vöröset, a kvaterkázáshoz került mangalicából Hispániában készített csudás sonka, fokhagymás padlizsánkrém, friss kifli stb... Sajnálatosan utóbb kiderült, hogy szilárd finomságok tekintetében legfeljebb ezek érdemelték ki az ínyenc jelzőt. Ám a kékfrankosok és válogatott cuvéek markánsabb sava tartalmasabb ennivalót kívánt. Kiflivel, kenyérrel még sem tömtük volna magunkat, ha már ez gasztro ünnep. Átsétáltunk a Nemzeti Galéria mögötti udvarba, ahol takarosan rakott, nyílt színi faszenes tüzek izzították a bográcsokat. A Vár – ahogy ezt egy netes blogger megjegyezte – tán csak az ostromok idején látott efféle gulyáságyúkat, de a 21. században gasztro fronton uralkodó eklektikába ez is belefér.
A plasztik tányér és a fémszínűre festett műanyag villa kevésbé. De a szervezők javára szól, hogy olyat találtak, amely legalább nem tört bele az első falatnál az ennivalóba. Utóbbival kapcsolatban viszont már akkor gyanút kellett volna fognunk, amikor a bográcsoknál szorgoskodók kérdésünkre, miféle ez a birka, azt válaszolták, hogy a Merinot fajtához tartozik. Ezt ugyanis a gyapjáért és nem húsáért tenyésztik általában. „De legelt egész életében” – nyugtattak. Kértünk egy-egy porcióval, a fesztiválajánló szerint, Bakó Zsigmond jegyezte pörköltből. Hát, a mester nagyon félrenézhetett vagy esetleg a túloldalra hívták bort kóstolni, mert a kitűnő külcsínű, ám kevéssé birkás illatú étek nem csak sótlannak, de határozottan és nehezen félreértelmezhetően étolaj-ízűnek bizonyult. Mármost reformkonyha, csúcsgasztronómia ide vagy oda, az olajon indított pörkölt több mint szentségtörés. Nagyon gyorsan beszerzett almapálinkával kellett szétcsapatnunk. A tévedés jogát is fenntartva kérdeztünk rá a malőrre, de bográcsosék égre-földre fogadkoztak, mi szerint csakis szalonna és zsír. Biztos mi tévedtünk, de olajos utóízen pörköltet kínálni? Vagy lehet, hogy egy új találmány? Ezen még a kommersz ecetes paprika sem segített. Szomorúságunkat fokozta, hogy míg a birkával birkóztunk, lemaradtunk az Olimpia bisztró nevével hirdetett sátor originális fogásairól, mert este tízre már csak olyan csirkemell maradt a kínálatban, amit nem az ő stábjuk követett el. Maradtak hát a borok.
Kétségtelen, az egyébként jó hangulatú, sokakat a Várba csábító fieszta szervezőinek nem lehetett könnyű dolga. S valahogy nevet is kellett adni a gyereknek. Meg egy-egy baklövés mindenhol belefér. Egy hetet töprengtem, hogy szó tárgyává tegyem-e a fentieket, aztán arra jutottam, hogy az ötletgazdák szándéka szerint a színvonalas hazai gasztronómiai párbeszéd lenne itt becélozva. Hát, diskuráljunk.