Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"f221a337-86f5-43fd-b61a-23738238f6e1","c_author":"HVG","category":"sport","description":"Moldova ellen még Luciano Spalletti fog ülni a kispadon.","shortLead":"Moldova ellen még Luciano Spalletti fog ülni a kispadon.","id":"20250608_olasz-valogatott-szovetsegi-kapitany-menesztes-luciano-spalletti","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f221a337-86f5-43fd-b61a-23738238f6e1.jpg","index":0,"item":"e28c3dd9-b1fa-4669-aa6d-649d1c6557d9","keywords":null,"link":"/sport/20250608_olasz-valogatott-szovetsegi-kapitany-menesztes-luciano-spalletti","timestamp":"2025. június. 08. 15:59","title":"Kirúgták az olasz válogatott szövetségi kapitányát a norvégok elleni zakó után","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"adc97179-041e-44d8-ac03-34e3e0b63c81","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az amerikai hadsereg megnevezte azt a 24 éves őrmestert, aki Magyarországon, egy kiképzésen halt meg egy balesetben csütörtökön.","shortLead":"Az amerikai hadsereg megnevezte azt a 24 éves őrmestert, aki Magyarországon, egy kiképzésen halt meg egy balesetben...","id":"20250608_Fiatal-de-maris-sikeres-amerikai-katona-volt-aki-Magyarorszagon-halt-meg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/adc97179-041e-44d8-ac03-34e3e0b63c81.jpg","index":0,"item":"d91a48d7-8a6d-4c21-914d-dd95029dd403","keywords":null,"link":"/itthon/20250608_Fiatal-de-maris-sikeres-amerikai-katona-volt-aki-Magyarorszagon-halt-meg","timestamp":"2025. június. 08. 10:27","title":"Fiatal, de máris sikeres amerikai katona volt, aki Magyarországon halt meg","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b47d9a11-78a1-4a42-b0e3-3ad59a872ee0","c_author":"Cikatridina","category":"brandchannel","description":"Mi történik a testünkben, ha az ideális alak és testsúly elérése érdekében különböző diétákkal sanyargatjuk magunkat? Hogyan hat ez a női szervezetre, és milyen káros hatással lehet párkapcsolatunkra és szexuális életünkre?","shortLead":"Mi történik a testünkben, ha az ideális alak és testsúly elérése érdekében különböző diétákkal sanyargatjuk magunkat...","id":"20250324_Onsanyargatas-taplalkozas-huvelyszarazsag-cikatridina","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b47d9a11-78a1-4a42-b0e3-3ad59a872ee0.jpg","index":0,"item":"5b038ed7-d203-4f9c-8b60-70d08be92d62","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250324_Onsanyargatas-taplalkozas-huvelyszarazsag-cikatridina","timestamp":"2025. június. 07. 19:30","title":"Önsanyargatás a tökéletes alakért? Mutatjuk, mi mindennek árthat, ha folytatja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Cikatridina","c_partnerlogo":"4d2ec5e6-2050-4393-a8fc-55cabc0a743d","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"75409b35-1442-4e85-a6c6-10d651eec342","c_author":"hvg.hu","category":"sport","description":"A nem érintettektől pedig bocsánatot kért. ","shortLead":"A nem érintettektől pedig bocsánatot kért. ","id":"20250607_Hajdu-B-Istvan-elmagyarazta-miert-anyazott-egy-elo-meccs-kozben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/75409b35-1442-4e85-a6c6-10d651eec342.jpg","index":0,"item":"5a97bd99-7d59-4e00-9ac9-138588357156","keywords":null,"link":"/sport/20250607_Hajdu-B-Istvan-elmagyarazta-miert-anyazott-egy-elo-meccs-kozben","timestamp":"2025. június. 07. 15:38","title":"Hajdú B. István elmagyarázta, miért anyázott egy élő meccs közben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"98ed5ae9-cc21-4a14-9a97-5a7d5fdac9dc","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A focista nemrég arra buzdított, hogy mindenki szavazzon a Voks 2025-ön, mire sok kommentelő nekiesett. Nem várt helyről jött a segítség(?).","shortLead":"A focista nemrég arra buzdított, hogy mindenki szavazzon a Voks 2025-ön, mire sok kommentelő nekiesett. Nem várt...","id":"20250607_Orban-Viktor-es-Menczer-Tamas-is-bevedte-Bode-Danielt-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/98ed5ae9-cc21-4a14-9a97-5a7d5fdac9dc.jpg","index":0,"item":"5ef74264-24e0-4523-9592-612a44ed1216","keywords":null,"link":"/itthon/20250607_Orban-Viktor-es-Menczer-Tamas-is-bevedte-Bode-Danielt-ebx","timestamp":"2025. június. 07. 16:31","title":"Orbán Viktor és Menczer Tamás is fontosnak érezte, hogy bevédje Böde Dánielt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c380d183-9776-47fc-817c-f2a8362a5689","c_author":"HVG","category":"kultura","description":"Minden áldott nap egy újabb lehetőség arra, hogy tegyetek valamit mások ellen – hirdeti a Horváth Jürgen bőrébe bújt humorista.","shortLead":"Minden áldott nap egy újabb lehetőség arra, hogy tegyetek valamit mások ellen – hirdeti a Horváth Jürgen bőrébe bújt...","id":"20250606_Ich-bin-normal-Bodocs-Tibor-klippel-koszonti-a-Pride-ot-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c380d183-9776-47fc-817c-f2a8362a5689.jpg","index":0,"item":"b921c693-5d79-429f-8510-e2d707b171a2","keywords":null,"link":"/kultura/20250606_Ich-bin-normal-Bodocs-Tibor-klippel-koszonti-a-Pride-ot-ebx","timestamp":"2025. június. 06. 22:04","title":"Ich bin normal – Bödőcs Tibor klippel köszönti a Pride-ot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"20592c2d-5c00-4e6c-8b49-6f6ac9bf6613","c_author":"MTI","category":"sport","description":"A házigazda németeket verték meg.","shortLead":"A házigazda németeket verték meg.","id":"20250608_francia-nemet-bronzerem-nemzetek-ligaja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/20592c2d-5c00-4e6c-8b49-6f6ac9bf6613.jpg","index":0,"item":"d8432eaa-0035-41ec-8418-5a839806621e","keywords":null,"link":"/sport/20250608_francia-nemet-bronzerem-nemzetek-ligaja","timestamp":"2025. június. 08. 17:23","title":"A franciáké a bronzérem a Nemzetek Ligájában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0bda1ba8-75ff-479c-baf5-dea8f0b58d39","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Hűvösebb levegő érkezik, hétfőn 21 és 26 fok közötti maximumok várhatók","shortLead":"Hűvösebb levegő érkezik, hétfőn 21 és 26 fok közötti maximumok várhatók","id":"20250608_hidegfront-zivatar-szel-hoseg-enyhules-meteorologia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0bda1ba8-75ff-479c-baf5-dea8f0b58d39.jpg","index":0,"item":"a085a7a7-face-426d-9384-73a44a378d99","keywords":null,"link":"/itthon/20250608_hidegfront-zivatar-szel-hoseg-enyhules-meteorologia","timestamp":"2025. június. 08. 09:59","title":"Érkezik a hidegfront, zivatarokat hoz magával","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Hatodik alkalommal rendezték meg az idén májusban a Budai Gourmet fesztivált. A rendezvény kinőve korábbi helyszínét, a Millenárist, az őszi Bor-és Pezsgőfesztivál tetthelyére, a Budai Várba költözött, mindjárt maga után is vonva a bor-és jazz napok jelzőt. Nem véletlen hát, hogy sokan inkább tavaszi bor-, mintsem gourmet fesztiválként élték meg az eseményt.
Kezdhetjük frázispuffogtatással, mi szerint ízlések és pofonok különbözőek. Átültetjük a gyakorlatba. Két szerzőnk – az írások sorrendiségében: Vétek György és Vajna Tamás –, különböző napokon járt a május 6. és 9. között megtartott rendezvényen, egymás véleményét nem ismerve tették meg reflekcióikat.
1. Gourmet fogás-e a krumplistészta?
A helyszín azonnal és automatikusan kínálta az őszi borfesztivállal az összehasonlítási lehetőséget. S ehhez nem is kellett nagy fantáziával és beleéléssel rendelkezni, ugyanis a kiállítók legalább nyolcvan százaléka borász illetve borkereskedő volt. A helyszín, a bódék, a jegyrendszer ugyanaz. A különbséget valahol a „gourméságban” kellene keresnünk, de még egy hét távlatában sem sikerült igazán… Ennek a szélesebb és változatosabb (magasabb minőségű) termékkínálatban illene megmutatkozni.
A borválasztékot tekintve úgy tűnik, mind termékskálában, mind mennyiségben egyelőre képtelenség felülmúlni a nagy múltú őszi fesztivált. Éppen ezért a szervezők inkább a kézműves borászatok jelenlétét hangsúlyozták, illetve az idényborokra igyekeztek felhívni a figyelmet. A május például a rozék szezonja, hagyományosan ilyenkor kerülnek palackokba az őszi szüret produktumai. Egyre bátrabban mutatkoznak meg a pálinkások is – a Belvárosban nem mellesleg éppen a Pálinkafesztivál zajlott –, akik hosszú évekig csak megtűrt részvevői voltak a borfesztiváloknak. Ezúttal itt markánsabban, szép párlatokkal jelentkeztek a kínálat bővítése jegyében. Ami az italok világából még mindig hiányzik egy gourmet fesztiválról, az a sör. Természetesen nem a nagyipari tömegtermékek, a „focisörök”, hanem az amúgy egyre keresettebb kézműves sörök.
Egy gourmet fesztivál fokozottan sarkalatos pontja pedig még mi más lenne, mint az ételfelhozatal? Ezen a területen pedig van még mit fejlődni. Sajtkészítők-és kereskedők évek óta jelen vannak, de jószerivel ugyanazok, nem bánnánk, ha újabbakkal is megismerkedhetnénk. Különösen a kisebb sajtmanufaktúrákkal. Nagyon hiányzott legalább egy pék, aki bemutathatta volna, milyen az igazi kenyér. Ezt nem pótolta, hogy az egyik közismert sajtos nem győzte a fagyasztott tésztájából sütni a kenyereket. Jó lett volna látni, de legfőképpen kóstolni néhány gyulai vagy békéscsabai kolbászkészítő termékét is, és nemcsak olasz vagy spanyol importot. Így a nagyközönség számára nyitva maradt a kérdés: nem lehet versenyképes a magyar szárazkolbász avagy csak eldugják a mesterekkel együtt? Ami a meleg étel felhozatalt illeti, az már végképp megosztotta a nagyérdeműt. Sokan még mindig azon a véleményen vannak, hogy a gourmet étel egyenlő a presztízsanyagokból, körülményes technológiával előállított fogásokkal.
Ebbe egy rakott krumpli, krumplis tészta vagy pörkölt nem fér bele. Pláne műanyag tányéron, műanyag evőeszközökkel. Pedig igen nagy bátorságra van szüksége annak a szakácsnak, aki ilyesmit mer adni a vendégeknek, mivel a régi vágású háziasszonyok és háziurak háromnegyede legalább olyan jót, ha nem jobbat készít. Így a mérce igencsak magasan van, amit a vendéglátásban dolgozó szakácsok nagy része nem is tud megugrani. A gasztronómiai boldogság felé vezető első lépés lehetne, ha mindenütt tudnák ezt a szintet, mert ez egyben azt is jelentené, hogy minden mást is magasabb színvonalon, jobb minőségben tudnak elkészíteni. Végül azért a született gourmetek sem maradtak éhen, ha időben befutottak és kikaptak egy-egy adaggal jeles mesterek zöldséges bárányragujából, karotta pürés házi nyúlkarajából vagy a füstölt angolnagaluskás zöldborsó krémlevesből. Igaz, a pörköltes bográcsokból szálló füst időnként csíphette a szemüket.
[[ Oldaltörés (2. Csak az a birkapörkölt ne lett volna) ]]
Amit nekünk mértek múlt pénteken este a Budai Vár csikós szobrának tövében, az megkérdőjelezte a szóban forgó gasztro ünnep gourmet voltát. A rusztikus kinézetű egytál étel ugyanis beszélő viszonyban sem volt a Litauszki Zsolt – Takács Lajos – Bíró Lajos séfek „pörkütjei” nyomán a honi csúcsgasztronómiába visszakérezkedő fogással. Azt sem lehet mondani, hogy finnyás belvárosi ízlésünk okán nem tetszett a bográcskoszt, mert Bugacon, a Hortobágyon, Nógrádban, Somogyban mennyei élvezetekben részesítettek már minket különféle birkapörköltek.
Ez az ehetőség határait súroló koszt azonban jelentősen lerontotta a budai fesztivál borban erős színvonalát. Úgy kezdődött, hogy Savoyai Jenő – hadvezér, ki Budát annak idején visszavívva egyesített rácot, oláhot, tótot s magyart, megelőlegezve ezzel a magyar konyha sokszínűségét is – szobra alatt soproni borok kóstoltattak. A hűség városabeli derék ponchicterek értették dolgukat, nemkülönben a borvidéki marketingesek. Kínálták szorgosan a vöröset, a kvaterkázáshoz került mangalicából Hispániában készített csudás sonka, fokhagymás padlizsánkrém, friss kifli stb... Sajnálatosan utóbb kiderült, hogy szilárd finomságok tekintetében legfeljebb ezek érdemelték ki az ínyenc jelzőt. Ám a kékfrankosok és válogatott cuvéek markánsabb sava tartalmasabb ennivalót kívánt. Kiflivel, kenyérrel még sem tömtük volna magunkat, ha már ez gasztro ünnep. Átsétáltunk a Nemzeti Galéria mögötti udvarba, ahol takarosan rakott, nyílt színi faszenes tüzek izzították a bográcsokat. A Vár – ahogy ezt egy netes blogger megjegyezte – tán csak az ostromok idején látott efféle gulyáságyúkat, de a 21. században gasztro fronton uralkodó eklektikába ez is belefér.
A plasztik tányér és a fémszínűre festett műanyag villa kevésbé. De a szervezők javára szól, hogy olyat találtak, amely legalább nem tört bele az első falatnál az ennivalóba. Utóbbival kapcsolatban viszont már akkor gyanút kellett volna fognunk, amikor a bográcsoknál szorgoskodók kérdésünkre, miféle ez a birka, azt válaszolták, hogy a Merinot fajtához tartozik. Ezt ugyanis a gyapjáért és nem húsáért tenyésztik általában. „De legelt egész életében” – nyugtattak. Kértünk egy-egy porcióval, a fesztiválajánló szerint, Bakó Zsigmond jegyezte pörköltből. Hát, a mester nagyon félrenézhetett vagy esetleg a túloldalra hívták bort kóstolni, mert a kitűnő külcsínű, ám kevéssé birkás illatú étek nem csak sótlannak, de határozottan és nehezen félreértelmezhetően étolaj-ízűnek bizonyult. Mármost reformkonyha, csúcsgasztronómia ide vagy oda, az olajon indított pörkölt több mint szentségtörés. Nagyon gyorsan beszerzett almapálinkával kellett szétcsapatnunk. A tévedés jogát is fenntartva kérdeztünk rá a malőrre, de bográcsosék égre-földre fogadkoztak, mi szerint csakis szalonna és zsír. Biztos mi tévedtünk, de olajos utóízen pörköltet kínálni? Vagy lehet, hogy egy új találmány? Ezen még a kommersz ecetes paprika sem segített. Szomorúságunkat fokozta, hogy míg a birkával birkóztunk, lemaradtunk az Olimpia bisztró nevével hirdetett sátor originális fogásairól, mert este tízre már csak olyan csirkemell maradt a kínálatban, amit nem az ő stábjuk követett el. Maradtak hát a borok.
Kétségtelen, az egyébként jó hangulatú, sokakat a Várba csábító fieszta szervezőinek nem lehetett könnyű dolga. S valahogy nevet is kellett adni a gyereknek. Meg egy-egy baklövés mindenhol belefér. Egy hetet töprengtem, hogy szó tárgyává tegyem-e a fentieket, aztán arra jutottam, hogy az ötletgazdák szándéka szerint a színvonalas hazai gasztronómiai párbeszéd lenne itt becélozva. Hát, diskuráljunk.