szerző:
SZJ

Úgy tűnik, csúcsgasztronómia, toplisták, csillagok és fine dining ide vagy oda, az olaszok még mindig a Mamma főztjére esküsznek.

Ebédidő Velencében – Gino’s, Dino’s és Giulio’s vendéglőjében épp lengyel ajkú pincérnők szolgálják fel a lasagne-t és a báránycombot, izzadó homlokú turistáknak. Az elegáns Metropol szálloda hűvös eleganciájú éttermében kesztyűs kézzel tálalja a pincér az itáliai gasztronómia újragondolt apró csodáit a tengerentúlról érkezett ínyenceknek. Eközben Giorgióéknál Mercedes asszony lelkesen osztja meg konyhatudományát vendégével, aki azért jött, hogy bekukkantson egy igazi olasz családi konyhába, s a mammától lessen el egy-két konyhai tippet. S ugyanezt teszi nagyjából ugyanekkor a bolognai Ronnie famíliánál is egy vendég, meg még tucatnyi más itáliai otthonban.

Olasz fogás. Fontos, hogyan készül
©

Egy jó érzékű vállalkozásnak köszönhetően a Csizmán lentről fel s fentről le a mammák konyhája nyílik meg, s viszonylag kicsi összegért cserébe nemcsak gasztronómiai élményekre tehet szert az érdeklődő. Ezek a családok olyannyira vendégszeretőek, hogy az étkezés végére már betéve tudják a vendégeik családi fotóalbumában szereplő összes tag nevét és életútját is. Ez az igazi olasz gasztronómia, jókat esznek, s isznak. Mindennek a mozgatórugója a család, ami az olaszok számára igazi szentség.

A Home Food kitalálója, Egeria Di Nallo, a bolognai egyetem szociológusprofesszora néhány évvel ezelőtt kezdte kutatni az olaszok étkezési szokásait. S felmérésének eredménye aggasztani kezdte. Ami jó a turisztikai ágazatnak, megemelve az idegenforgalmi bevételeket, az bizony árt az olasz konyhának. Az igazi, hagyományos olasz ételek minősége ugyanis kifejezetten leromlott az éttermekben. A kutatásból kiderült, hogy a legtöbb étteremben egyáltalán nem szánnak időt – a fő turistacsapások mentén lévő etetőkben a forgalom miatt valószínűleg nem is tudnának – a hagyományos konyhai eljárásokra. Megveszik például az előre elkészített ragut, a nagyüzemi beszállítók száraztésztáját, kenyerét, a cukrász- és fagylaltüzemek kész termékeit.

"Egyszerűen kezdünk elfeledkezni a saját ételeinkről" – véli Di Nallo, aki azért alapította meg 2004-ben a Home Food szervezetet, hogy megmentse a tradicionális olasz konyhát. Küldetésének teljesítéséhez nem szakácsok, hanem olasz háziasszonyok járultak. Hiszen az igazi tradíciók az olasz családok konyháiban rejlenek, nem az éttermek üzemi konyháján.

Di Nallo szakácsnői mind önkéntesek, s mindegyikük egy igen szigorú kiválasztási folyamaton esik át, melynek során a professzornő nemcsak főzési tudományukról győződik meg, hanem otthonukat és családtagjaikat is tanulmányozza. "Mindegyikük az édesanyjától tanult meg főzni, nem holmi szakácskönyvből" – magyarázza Di Nallo. Az igazi titkok náluk vannak, ők tudják, mitől  olyan átkozottul finom egy ragu, pasta vagy pizza. Nem kamuznak, ha kell, két napig gyúrnak, dagasztanak, kavarnak, rotyogtatnak, hogy aztán a család asztalára tökéletes étel kerüljön. Ahogyan Di Nallo fogalmaz: "az ételnek nemcsak az a lényege, hogy milyen az íze, hanem az is, hogy milyen környezetben fogyasztjuk el". S hogy mi egy olasz mamma igazi titka? "A családnak főzök, miattuk szeretem az egészet, egyszerűen szeretem őket etetni." Ahogyan a velencei Mercedes mondja: "nekem nem az étel számít igazán. Az egész a családomról és a barátaimról szól, s hogy együtt leülhetünk egy asztalhoz".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
SZJ Gasztro

Hol együnk Londonban? – kulináris rejtekhelyek

Az elmúlt évek során a brit főváros teljes kulináris metamorfózison ment keresztül: a gasztronómiát az éttermekben – legalábbis a jobbakban – ugyanis már réges-rég nem az olajos fish and chips, az íztelen paradicsomos bab, a zsírban úszó bacon és a különféle belsőségekkel töltött rémségek határozzák meg. London éttermei méltó riválisai a világ legjobbjainak.

SZJ Gasztro

Hol együnk, ha Bombayben járunk?

Mosogatófiúként kezdett egy kis pennsylvaniai bisztróban, ma Bombay legfelkapottabb éttermeit vezeti. Rahul Akerkar séfet sztárként ünneplik Indiában.

Családapák új álma: 825 lóerős kombi Mercedes E-osztály

Családapák új álma: 825 lóerős kombi Mercedes E-osztály

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

A pécsi múzeum "letétbe" adott festményeket a fideszes képviselő irodájába

A pécsi múzeum "letétbe" adott festményeket a fideszes képviselő irodájába

Ránéztek Trump Facebook- és Instagram-fotóira, és kiderült, hogy többet számítógéppel manipuláltak

Ránéztek Trump Facebook- és Instagram-fotóira, és kiderült, hogy többet számítógéppel manipuláltak

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

Döglött rovarok, élő egerek a Békés megyei vágóhídon

Döglött rovarok, élő egerek a Békés megyei vágóhídon