szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Takaros-tetszetős naptárba rendezhetők az országos gasztronómiai programok. De azért nehezen követhető ki, hol, mit főz és süt, hiszen ahány falu, annyi esemény. Még nehezebb eldönteni, mi alapszik hagyományon, vagy éppen vadhajtáson, esetleg ígéretes, új kezdeményezésen. Néhány augusztusi gasztronómiai esemény kínálta a témát rovatunknak.

Egy népi mondás szerint „finomabb a falat, ha mindenki harap”. Viszont nem mindegy, hogy mit – legalábbis véleményünk szerint. Akad például olyan hely, ahol egy rendezvénysornak a jól hangzó csukafesztivál nevet adták, viszont az arra járók szerint, csukát aligha láthatott ott valaki, nemhogy még evett is volna…

Nevezetesen a Fejér megyei községről, Csórról van szó. Híresen alliteráló vendéglátó helye a Csóri Csuka Csárda, amelynek ha hihetetlen is, de hiába kerestük étlapján a csukát. Ráadásul a Csukatálon – ez egyik specialitásának a neve – sem található e halfajta, helyette rántott pontyot, natúr sertésbordát és párizsi sertésbordát kínálnak. Lehet, csak mi nem értjük az egészet, de a fogást nevezhetnék akár pontytálnak is, ha az önérzetes sertésbordák ezt nem éreznék hátrányos megkülönböztetésnek. Ezek után azon sem csodálkozunk, hogy a csukafesztiválon pörköltet főztek szárazföldi jószágokból (a csukapörkölt  túrós csuszával, fenomenális tudott volna lenni, de talán egy birkagulyás fesztiválon majd találkozunk vele valahol).

 

Mi kerül a tálba? Ígéretek helyett
©

Pedig a csóriak büszkék a régi legendára. Mi szerint a sok helyen vadászgató Mátyás király állítólag egyszer Csór környékén járt, s megéhezvén vacsoráját a helyi fogadóban költötte el. A leginkább fogára valónak pediglen a csóri csukát találta. Próbált volna a fogadós mást kínálni a királynak! Így is majdnem megjárta, mivel a csukamájat ki akarta spórolni a csukából. Nem tudta, hogy ez a halbelsőség nemcsak az ő, hanem Mátyás kedvence is. Mikor a király kérdőre vonta a nemes falat  hiánya miatt, arra hivatkozott, a csóri csukának nincsen mája. Hasonló szellemességgel válaszolt Mátyás király a ravaszkodó vendéglősnek, figyelmeztetve, a palotai pálcának sincsen száma. Rögtön előkerült a csuka mája...

Vajon mit kellene ma tenniük a csóriaknak, hogy a csukafesztiválon csuka is kerüljön a táljukba? – Megkeresni Bugyi és Kiskunlacháza között a Csóri Csuka horgásztavat. Ott nemcsak a nevet vették kölcsön, hanem a sokféle hal között csuka is fogható.

Az is igaz, hogy semmi köze a Balatontól nem messze található Fülének a barátfüléhez, mégis találó névválasztás a Barátfüle fesztivál. Az augusztus első hetében tartott rendezvényt ötletesen összekötötték a község nevével. A Barátfüle Kulturális és Szabadidős Egyesület által patronált eseményt nyolcadik alkalommal rendezték meg. Nem biztos, hogy végeztek kutatásokat a szilvalekváros vagy túrós változat eredetére – amely egy 19. századi budai német vendéglős lekváros tésztájának elnevezéséből eredhet –, viszont a fülei asszonyok régóta gyúrják és sütik a derelyeként, vagy lekváros füleként is emlegetett ételt. Minden évben kóstolóval döntik el, ki készíti a faluban a legjobbat. Ehhez szakértelmet nyújtott az idén Onódi Ferenc gasztronómus, Shcnitta-díjas éttermi mester is. (Bár szívesen indítanánk feltevés pályázatot, vajh hányan hallottak már Schnitta Sámuel, múlt századi   áldásos tevékenységéről;50 évet töltött a vendéglátós szakmában,15 esztendőt tanított szakiskolákban, és szerzett uszkve 30 brosúrát és kézikönyvet a jövő generációjának, miért is a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség díjat alapított emlékezetére – a szerk. megjegyzése). Mivel sokan csak desszertnek tekintik a lekváros töltött tésztát, a fülei fesztiválon a fajsúlyosabb, kondéros ételek is jelen vannak.

Ha már a kondérnál és a nehezebb ételnél tartunk, akkor essék szó a nemrég, augusztus 14-én tartott úrhidai csülökfesztiválról. Az ezeréves alapítását Füléhez hasonlóan tavaly ünneplő, az utóbbi években egyre jobban benépesedő község is kitalálta saját főzőfesztiválját. Állítólag a falu jelenlegi első embere, aki úgy hírlik maga is kedvel főzni, volt az egyik ötletgazda. Másokkal együtt „kifőzte”, hogy csülkös ételeket tudomása szerint,sehol sem készítenek a közelben. Nosza, gyorsan – míg más ki nem találja –, öt évvel ezelőtt útjára indították Úrhidán a csülökfesztivált. A csülöknek egyébként semmi kötődése nem volt addig a községhez. Annál inkább híre van itt egy másik ínyencségnek, a sült kacsa- vagy libafertálynak, amivel az úrhidai kofaasszonyok tették híressé a régi székesfehérvári piacot. Igaz, ilyenkor nyár végén nincsen vágókacsa vagy liba, a sparheltet és a kemencét sem fűtik be hozzá. A kofaasszonyok megöregedtek, a sütnivaló is egyre kevesebb a gazdasági udvarokban. A csülökfesztivál főzőversenyén bármi,bárhonnan való étel rotyoghat,sülhet, a lényeg,hogy csak csülkös legyen. Tájjellegű vagy magyaros? – mindegy. Idén is sokszínű volt a választék: hagyományos csülökpörkölt, babos-káposztás csülök, tésztában sült csülök és így tovább. Az úrhidai főzőfesztiválok recepttárát gazdagította a savanyú csülök burgonyakrokettel, a töltött káposzta csülökkel, a vargányagombás vaddisznópörkölt füstölt csülökkel, a mobilkemencében sült csülkös lángos. Az sem lényegtelen, most is jól járt mindenki a csülökfesztivállal. A jóféle étkekre kiéhezettek jelképes áron, csupán 300 forintért ehettek, a falu pedig a tájházhoz tartozó pincét újítja fel a bevételből. Ez is bizonyítja, van ahol a gasztronómiába nemcsak a hagyományt mellőző csukafejessel ugranak bele, hanem nomen est omen, bele is teszik a fazékba, azt ami belejár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus